Peta sezona SloEndura, slovenske mednarodne serije v gorskokolesarskem enduru, se je zaključila s šesto dirko, Kamplc endurom, ki ga je je Ajdovščini priredil Kamplc team. V seštevku sedmih nedeljskih hitrostnih preizkušenj na stezicah na območju izvira Hublja je bil najhitrejši Vid Peršak (Team Dorrong), ki je uspel odbiti napad domačinov. Po 25 minutah dirkanja si je nabral 22 sekund prednosti pred drugouvrščenim Sebastjanom Stresom in 41 pred tretjeuvrščenim Blažem Černigojem – oba sta domačina in člana domačega Kamplca ter nastopata v kategoriji master 1 (starejši od 30 let).

 

Sledila sta Avstrijec Gerd Skand (Team Dorrong) na 4. in Čeh Premek Tejchman (Haven, Kellys Factory) na 5. mestu.

 

Prvo etapo z imenom Klwop je dobil Stres. Nato se je Peršak zavihtel in utrdil v vodstvu z najboljšimi časi od druge do pete etape (Barbi, Stara baba, Balinišče in Kwosa). Na kratki šesti z imenom Bunker je nato zmagal Tejchman. Za konec pa je Peršak zmago potrdil z najboljšim časom na dolgi etapi Kamplc, ki je nosila tudi naziv Kendine SuperEtape.


Vid je utrujen od sezone, a je ubranil napad domačinov

 

Naslovi in kategorije

Peršak je tretje leto zapored osvojil skupno zmago serije SloEnduro, hkrati je ponovno postal tudi državni prvak, potem ko mu je naslov lani odvzel Tadej Razpet. V skupni razvrstitvi serije je drugi Skant in tretji Nejc Huth (Energijateam.com).

 

Petra Bernhard (Team Dorrong) je bila tokrat edina ženska na štartu. Med mladinci so si stopničke in kolajne DP razdelili zmagovalec David Ivartnik, drugouvrščeni Jakob Smolnikar (oba Energijateam.com) in tretjeuvrščeni Žan Teskač (ŠD Supersnurf). Skupni zmagovalec serije je Avstrijec Philipp Freudenberg (Radlager).Petra Bernhard

Državni prvak pri mlajših veteranih je postal Černigoj, pri starejših od 40 let pa povratnik v enduro Primož Štrancar (MBK SportR.si), skupno deveti najhitrejši dneva. Stres je zmagovalec SloEndura v kategoriji master 1, Slovak Peter Drabik (Kaktus Bike), ki ga v Ajdovščino ni bilo, pa v kategoriji master 2.

 

81 tekmovalcev iz petih držav je bilo na kolesih blizu pet ur, prekolesarili so okoli 30 km in 1300 višinskih metrov vzponov.


Tudi Blaž Černigoj ima kakšno zanimivo zgodbo s proge ...

 

Dolga sezona

Sezona SloEndura se je začela v začetku aprila v Grožnjanu. Peršak je nastopal še na dirkah svetovne enduro serije v Evropi in Kanadi. “Od sezone sem še kar utrujen, zdaj je prišel še študij, pa delo ... A danes se je splačalo stisniti. Furam dobro, hiter sem, le poganjam slabše. Odlična dirka je bila, zahtevna, z dobrimi etapami. Pa gledalci so naredili dobro vzdušje, po celih etapah so bili ob progi. Za naslednjo sezono še nimam posebnih želja ali ciljev, le še boljši želim biti,” je povedal Vid.

 

Mladinec David Ivartnik je sezono začel z zlomom zapestja na krosu v Premanturi. Kros je njegova prva disciplina, nastopil je le na dveh enduro dirkah – koroškem Black Holu in na Kamplcu. “Danes bi težko šlo bolje. Dva dni sem treniral tu in bil sem že malo utrujen, a proti koncu mi je steklo. Pripravljenost iz krosa mi je gotovo pomagala,” je povedal tretji z državnega prvenstva v krosu in zmagovalec Parenzane med mladinci. Za naslednjo sezono še ni izbral med disciplinami, čaka ga tudi prestop v člansko kategorijo (v krosu med mlajše člane do 23 let) in matura.Najhitrejših pet, od leve: Skant, Stres, Peršak, Černigoj in Tejchman

Sledi še ...

SloEnduro se vsako leto zaključi s prireditvijo, ki združi kolesarjenje in razglasitev najboljših tekmovalcev, ekip in prirediteljev v sezoni. Kraj in datum še nista znana. Počasi pa se oblikuje tudi koledar serije za sezono 2018.

 

Vrstni redi in kakšna fotografija več na www.sloenduro.com

 

Oglej si še
Video s Kamplc endura, finala SloEndura in DP

 

Fotografije Matic Slemič, na naslovni je Seba Stres

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.