Članek je bil objavljen reviji Bike magazin, številka 4/2013

Nigerijska prevara ali "prevara 419"? Tudi če vam ta izraza nista poznana, ste skoraj zagotovo - če le imate naslov elektronske pošte - že prejeli kakšno prijazno sporočilo, v katerem vam ponujajo zajeten znesek za posredovanje pri prenakazilu milijonov denarja čudnega izvora ali pa vas veselo obveščajo, da ste zadeli na loteriji, na katero se niste nikdar prijavili. Nekje v tem postopku boste morali nakazati nekaj sto evrov za kritje nekih stroškov ... in takrat se bo projekt za sogovornika na drugi strani spleta končal.
Niso vsi denarja lakomni pisci sporočil Nigerijci in niso vsi Nigerijci lumpje, a to je to: nigerijska prevara ali 419 (pod to točko je v nigerijskem kazenskem zakoniku).

Ena izmed zvijač je tudi prodaja namišljenega blaga po oglasih. Očitno je mojstrom že malo zmanjkalo domišljije ali pa so nasičili svoje trge, da so takšno blago začeli oglaševati tudi pri nas, na Bolhi. Akustiko in ... kolesa, vrhunska gorska kolesa. Lanski Specialized Stumpjumper HT S-Works za 800 evrov naprimer, pa cel kup drugih hudih koles po podobnih cenah, vsi od istega prodajalca izmišljenega oziroma izposojenega slovenskega imena. V eni izmed kampanj naj bi uporabili kar imena igralcev NK Maribor!

Kup hudih ponudb, pri katerih lahko strastnemu gorskemu kolesarju pride slina na usta in morda celo malo izgubi razsodnost. Če že zaradi cene ne posumi, da je s ponudbo nekaj napak, pa bi se mu to moralo zazdeti v nadaljevanju iz komunikacije s prodajalcem. Ta je dokaj bizarna: oseba slovenskega imena odgovori z besedilom, prevedenim s spletnim prevajalnikom, in zaupa, da ne zna slovensko (že oglasi na Bolhi so čudni, skopi, nerodni ... ampak takih je v naši visoko pismeni naciji tako ali tako veliko). Kolesa da so pri njej v Veliki Britaniji. Nakaži denar agentu logističnega podjetja in kolo gre na pot.

Bolha in drugi oglasniki ne uspejo preveriti resničnosti in dobronamernosti vseh objavljenih oglasov. Četudi vrtite oči in se sprašujete, kateri naivnež bi nasedel takšni finti, marsikdo nasede tovrstnim prevaram. Ne vem če je bil nigerijski podvig, a poznam nekoga, ki je plačal okvir, ki ga ni nikdar videl.
Letno naj bi naivneže take prevare stale poldrugo milijardo dolarjev!


Ne verjemite

Ne verjemite ponudbam, ki so predobre, da bi bile resnične. To namreč pomeni, da niso resnične.
Ne zaupajte dobronamernosti prodajalca, ki ne ponudi nobene garancije, da bo plačano blago res poslal na vaš naslov. Naprimer Ebay s svojimi ocenami prodajalcev takšne poteze bistveno oteži, drugo varovalo je plačilo s PayPalom.
Nakup rabljenega kolesa na Ebayu včasih sploh ni slaba ideja. Sploh pa ne v primerjavi z nakupom od Polone, rojene v Lagosu, ki ne zna slovensko in je v Kentu v Veliki Britaniji s polnim skladiščem top koles in avdiofilske opreme, za katero pričakuje vnaprejšnje plačilo sumljivo nizke kupnine.

Da o primerjavi z nakupom v domači kolesarski trgovini, kjer greš lahko s prodajalcem in serviserjem na kolo in na pivo, niti ne začenjamo ...


Dopisovanje

Komunikacija po elektronski pošti s "prodajalko Polono Cafuta" po mojem (pod imenom Vlečem Tezajajca) prvem povpraševanju na bolha.com (zaradi ohranitve izvirnosti v angleškem jeziku). Dopisovanje je trajalo štiri dni, moji odgovori so skrajšani.

polona cafuta
Živjo,
Upam, da razumete angleško, ker ne pišem svoj jezik, tako pa tudi če sem živel in delal je za 9 mesecev. Če ste zainteresirana za nakup, se obrnite na mene nazaj, in sem vam bo povedal več o tem, kako lahko opravimo ta posel.
Hvala

Vlečem Tezajajca
Where are the bicycles available? I might also be interested in Specialized Stumpjumper HT 29er

polona cafuta
Hello,
Bike is with me in the UK, and the only way i can send it to you with a shipping company, you will get it within 3 days, you will have 2 days inspection period, you get the tracking from the delivery company , invoice and all the transaction details . You will pay at the shipping company, so there will be no problem . For more information, please answer me.The delivery is free so you will pay only the price of the Bike not any extra .the price is cheap because i need to sell it to buy another one.
Thank you and please reply me for more info if you agree .

Vlečem Tezajajca
Thank you for quick reply! So for Giant XtC I pay 510 euro on delivery? Please confirm frame size is M!
My shipping addres is: Vlečem Tezajajca, Nimaš pojma 44, 3000 Celje

Vlečem Tezajajca
Dear Polona,
I already received the invoice from shipping company. Before I make the payment please confirm that the frame is medium (M) size, this is very important for me. Anyway, I may not be able to reply until tomorrow morning and the banks for Western Union already closed for today so talk to you tomorrow!

polona cafuta
The size is M.the company told me that you have to pay on the agent name . Look , if you want to pay lower taxes you can tell to western union that you are sending the money to a friend .Thanks

Vlečem Tezajajca
Small problem: I was on my way to the bank but a friend of mine told me I was crazy if I wired the money like that, too risky he says, supposedly I have no warranty that I'm getting the bike.
It would make me much more relaxed if you could send me any proof of authenticity, even a scan of your ID or a photo of you with the bike would do. Would that be possible? Please!

polona cafuta
Hello , Vlečem
Mister, now i am at work, i have scan you my passport and i have sent it to you. I do not force you to buy the bike. If you do not want it i will stop the transaction .Thanks

Vlečem Tezajajca
Thank you for the scan. Would it be possible to have pic of you with the bike when you come home?

polona cafuta
Hi,
no w i understand that you are laughing of me, you make me make a photo with the bike and send it toy ou. how can i make a photo with the bike if the bike is at the company, i will cancel the transaction with you

Vlečem Tezajajca
How about if you take a photo of some other bike you are selling, one of the Specialized bikes?

polona cafuta
I am sorry but the ads are not available anymore, all the bikes are sold. I will stop the transaction tomorrow,i am sorry that we could not finish the transaction.

Vlečem Tezajajca
Please let me know when you have more bikes for sale! Vlečem

polona cafuta
I will not do business with you


Vira o spletnih prevarah

Stran borcev proti prevari 419, ki imajo dopisovanje s prevaranti za kiber-šport: www.419eater.com
Na strani je vrsta poučnih in tudi zabavnih zgodb, kako so "naši" nahecali "njihove", tudi sllikovno gradivo je v dokaz.
Z veliko več potrpljenja in igranja naivne morebitne žrtve, kot sem ga imel sam pri dopisovanju za tale članek, lahko morda lepo pretentate kakšnega nepridiprava. Znani so celo primeri, ko so koga spravili za zapahe ali od njega celo izvlekli kaj denarja.
Če vas zamika igranje s prevaranti, si vsekakor omislite namenski email naslov in ne izdajajte svojih osebnih podatkov.

Koristne informacije o v slovenskem jeziku. Saj veste, Slon (Sadež?): "Dober dan, a je to banka?"
www.varninainternetu.si

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.