Pred kratkim so bili kolesarji cestne ekipe WorldToura Giant-Shimano skupaj s svojo mlado ekipo na treningu v Cambrillsu v Španiji deležni tehničnih priprav, kakršne med cestnimi ekipami niso prav v navadi. Dolgoletni Giantov tekmovalec v spustu Oscar Saiz (enkrat na stopničkah svetovnega pokala, leta 1999 v Mariboru pa 4.) jih je vzel v roke za izboljšanje njihove spretnosti na spustih.

Saiz, ki je danes trener spustaške ekipe Giant Factory Off-Road Team z Dannyjem Hartom, Andrewom Neethlingom in Marcelom Gutierrezom, je kolesarjem predstavil svoj pogled na tehniko zavijanja in spuščanja. Nekateri profesionalci so seveda v teh prvinah izvrstni, drugi manj, vsi pa so se strinjali, da so bili Oscarjevi napotki koristni.

O treningu smo se iz prve roke pozanimali pri Slovencu pri Giant-Shimanu, nekdanjemu slovenskemu prvaku v mtb krosu Luku Mezgecu, preden se je odpravil na dirko Ruta del Sol v Andaluzijo.

AD: Luka, kako je bil videti trening z Oscarjem?
Luka Mezgec: Prvi dan smo opravili "suhi" trening med stožci in s hitrim ustavljanjem. Najprej nam je razložil napake, ki smo jih delali, nato je pravilno izvedbo pokazal sam, na koncu pa smo vadili še mi, dokler nismo obvladali.
Drugi dan smo se dobili na bližnjem hribu, kjer smo si podrobno ogledali kilometrski odsek. Nato smo se štopali brez poganjanja, on pa nas je popravljal. Nekajkrat smo ponovili še štopanje s poganjanjem in ugotovili, da najboljši spustaši dosegajo skoraj enake čase brez poganjanja. To pomeni, da prihranijo ogromno energije, kar pride prav sploh na zelo dolgih spustih na dirki.

Si bil med tistimi, ki jim je po zvezi dajal navodila tudi po radijski zvezi med vožnjo?
Ne, samo nekaj slabših spustasev naše ekipe je spremljal osebno z navodili.

Se ti je zdelo, da ti je kot bivšemu gorskemu kolesarju njegova filozofija spuščanja kaj bolj jasna kot drugim?
Nekateri cestni kolesarji so zares trdi na kolesu, sploh v rokah. Meni je gorsko kolo dalo prav to mehkobo, zato sem nekatere vaje lažje opravil. Mogoce v primerjevi z drugimi bolj uporabljam nagib kolesa.

Kako bi na kratko povzel "skrivnosti" Oscarjevih navodil? Kar se ti zdi, da ti je najbolj pomagalo ...
Hmmm … Mislim, da na cesti ni nekih skrivnosti, saj so si spusti veliko bolj podobni kot na downhillu ali krosu. Bistvena stvar je sproščenost in delo z nogami, boki. Verjamem pa, da bi lahko od njega dobil veliko novega znanja na gorcu … ups … MTB kolesu ;)*
 
Si doslej kaj bistvenega počel narobe in kaj je bila najpogostejša napaka v ekipi?
Ja, bistvena napaka celotne ekipe je bila, da smo ovinke vedno vzeli prehitro, zato na koncu zmanjka ceste in je hitrost iz zavoja manjša. Najbolj pogost stavek, ki ga je uporabljal Oscar, je bil: "You have to anticipate the corner!"

Kako se ti zdi, da se je Oscar kot spustaš poglobil v to tematiko? Je sploh velika razlika med zavojem na kolesu za spust in na specialki ali držijo ista fizikalna pravila?
Mislim, da je zadel bistvo spuščanja na cesti. V suhih razmerah mislim da ni bistvene razlike v tehniki, medtem ko je v dežju drugače. Sam sem imel nekaj vprašanj v povezavi z vožnjo na mokri cesti po navzven visečih ovinkih, ampak nisem dobil željenega odgovora. Za točen odgovor bi bilo namreč poterebno testiranje gum, kar pri Giantovi spustaški ekipi opravljajo pogosto.

Si že slišal, da bi kakšna cestna ekipa sploh počela kaj podobnega?
Ja, lani je Oscar sodeloval že s kolesarsko ekipo Belkin, kjer so ravno tako vozili Giante. Na njihovem treningu si je nekdo celo zlomil ključnico :)

Bolj za šalo: Kaj bi si še zaželel? Skupni trening kemp z Oscarjevimi varovanci Dannyjem, Andrewom in Marcelom?
Hehe, kot nekdanji gorski kolesar bi si res želel na spustaški trening s temi fanti, saj bi me lahko ogromno naučili. Seveda pa mi morali izbrati bolj "pussy" progo, da ne bi samo pešačil :)

*Luka je bil pred pogovorom opozorjen, da se je očitno že navzel cestnega slenga, saj gorski kolesarji kolesu ne rečemo “gorc”.

Fotogalerija na cyclingnews.com

Na uvodni fotografiji je Luka na čelu v manj spustaških razmerah, na prvi strani pa leti John Degenkolb; foto Cor Vos za Giant-Shimano.