Eden najbolj priljubljenih gorskih kolesarjev vseh časov, 37-letni Francoz Cedric Gracia, se je te dni mudil v Sloveniji. Na Koroškem v okviru Black hole bike festa in v Kranjski Gori sta s Špancem Jordijem Bagom v sodelovanju z mariborskim Spankom priredila dva enodnevna kampa. Na Koroškem sva hitro poklepetala v kombiju med prevozom na izhodišče še enega spusta.

AD: Cedric, kako kaj življenje te dni?
CG: Preklemano zaj**ano dobro. Zbudiš se na kmetiji, pripraviš kolo in greš naravnost na spust. Boljše kot kava in skoraj boljše kot seks. Vsaj s punco se ti ni treba ukvarjati. Hahahaha!

Kaj počneš, prirejaš kampe, malo dirkaš enduro … Kaj še?
Ne pozabi na žuriranje. Malo dirkam, a ne preveč, novi format endura mi ni všeč. Ljudje so na prizorišču dva meseca pred dirko, da se vseh poti naučijo na pamet. Zame to ni enduro, zato vse manj dirkam. Veliko tudi snemam, najraje pa srečujem ljudi kot te danes. Kolesarimo po prekrasnih poteh in poskušam jim pomagati, da izboljšajo tehniko. Ne vem vsega, a po toliko letih na kolesu marsikaj vidim. Želim, da so zadovoljni in da na koncu skupaj spijemo pivo.

Pogrešaš kaj dirkanje v spustu?
“Fu*k no!” Zdaj sem celo več na kolesu. V spustu sem nehal tekmovati predvsem zaradi padcev, vsakič ko sem se poškodoval, sem bil predolgo v bolnišnici. Pa ni mi bilo všeč, da je bilo tako malo časa za trening na progi. Ko sem začel, smo na progi vozili, kolikor smo hoteli. Zabavali smo se, skakali. Zdaj dobiš uro treninga, narediš največ dve ali tri vožnje. To me ni več zabavalo. Rad pa pogledam prenos, fantje so res hitri, zagotovo pa je manj zabavno, kot je bilo. Veliko bolj profesionalno je. Odlično je, ampak to ni zame, mora biti prava mešanica profesionalnosti in zabave. Josh Bryceland to odlično združuje in še vedno je na vrhu.


Foto Miha Kolar

Imaš še dosti povezav s proizvajalci, s kom sodeluješ pri razvoju opreme?
Z Jordijem sva za NorthWave razvila nov čevelj, sodeloval sem tudi pri razvoju novega kolesa, ki ga kmalu predstavi Santa Cruz, tudi z iXS veliko sodelujem, leto in pol smo razvijali novo čelado. Če je na izdelku moje ime, se želim res potruditi, ga preskusiti, se pogovoriti z inženirji. Želim izkoristiti svojih dvajset let dirkanja, za to me plačajo.

Se ti kdaj zazdi, da te mlajši kolesarji ne poznajo več tako dobro, ker te ni več v svetovnem pokalu?
Res je, ampak hec, razvno zadnjič je do mene stopil res mlad fant, ki je gledal film New World Disorder. Navdušen je bil. Starejši me bolje poznajo, mladi pa me spoznajo skozi videe, YouTube, serijo Through my Eyes, veliko so na internetu.

Močan si tudi v družbenih medijih …
Da, vse delam sam in rad to počnem. Kar zadrževati se moram, kaj objavljam, sicer mi starši pošiljajo emaile, češ hej Cedric, moj otrok to gleda, haha. Rad pokažem, kje se potikam in kaj počnem, ljudje pa to potem to spremljajo naprimer v službi. Zlasti če sem na veceju.

Nedavno je bil tu Mick Hannah, vprašal sem ga po najboljših spominih iz Slovenije. Kakšni so pa tvoji?
Ob omembi Slovenije se vedno spomnim na Maribor, vsakič smo se imeli odlično. Downhill je bil super, rad sem vozil tudi po drugih poteh. Spomnim se, da smo šli mimo strelišča, kjer so streljali. Proga je bila res nora, najraje pa se spomnim dvoboja. Nore vožnje, veliki skoki … Spomin se, da sva se z Mickelom Deldyckom zaletela na ciljni črti. Vzdušje je bilo enkratno, dirka je bila v areni, zvečer. Ljubljana je bila blizu, z Brianom Lopesom in Wadom Bootesom smo se znašli v strip klubu, divje je bilo. Rad imam Slovenijo!

Pa pridi še kdaj!
Brez skrbi, še pridem!

Cedrica je treba seveda tudi slišat …


S Cedricom je odličen intervju naredil tudi Mitja Peček za Val 202, v posnetku današnjega oddajanja z Black hole bike festa francoska angleščina pri 21:00. Poslušaj na rtvslo.si

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.