Pa začnimo. V začetku leta 2014 se je serija Med jezdeci ustavila na Koroškem pri Janezu Jamniku. Saj je Janč že takrat rekel, komu predaja, le nekaj Meže je preteklo do izvedbe … Rok Kolar morda ni bil prvi Korošec na gorskem kolesu, je bil pa gotovo med prvimi, kot prvi Korošec se je tudi udeleževal dirk po Sloveniji in nato še na tujem. Tudi po petdesetem dedek Rok še trga, z EP v maratonu leta 2010 ima srebrno kolajno.

Rok Kolar

Vzdevek: Če imaš kratko ime, ne rabiš vzdevka …
Kraj: Prevalje
Starost: 56
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Včasih kak klub okoli Janča, sicer solo


Janč: Kdaj bodo vnuki hitrejši?
Rok: Zaenkrat še niso, sicer pa jaz postajam počasnejši …

So otroci že?
Edino Miha, pa še on samo navzdol :)

Kakšen je recept za 365 dni na kolesu? Kje najdeš motivacijo za trenažer, celo poleti?
On-line lige te lahko zasvojijo … Vožnja v virtualnem svetu je zelo dober odmik od realnosti - vsakdana in verjetno najboljši protistresni sistem. Obenem tudi treniraš, ampak tega se prenehaš zavedati, enostavno slediš tekmi, poskušaš slediti nasprotnikom in uživaš (včasih tudi ne …) v zanimivem virtualnem svetu. Prednost je pa tudi to, da tu ni dežja in mraza, ko je konec, imaš samo 10 m do kopalnice.

Ali lahko kdaj zamenjaš Scotta za kakšno drugo znamko?
Ne verjamem.

mtb.si: Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Rok: To je pa kar skoraj vsaka malo daljša tura z mtb kolesom. Po vsaki se počutim podobno. Če bi moral pa izpostaviti kako, bi bila to tura čez Strojno po singlcah do Šteharskega in potem spust po enduro progi, ali pa z Jančem od Kop do Rogle in nazaj - ta se nehote vedno spremeni v dirko, ker po velikih koreninah počasi pač ne gre.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Z Valerijo v gorah. Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa? Pa saj tudi sem preizkušal vse žive športe, preden sem prišel do mtb. 15 let sem bil alpinist, potem surfanje, kajak, jadralno padalo, gorski tek je bil tudi vedno na sporedu, ampak mtb mi je pač najbolj idealen. Ravno prav adrenalina, nikamor se ni treba voziti, začneš in končaš doma, precej več narave vidiš kot pri teku itd.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu?
Scott Genius LT tuned - enduro bicikl, ki gre dovolj dobro tudi navzgor.

Tvoje prvo kolo?
Scott Boulder '92, če misliš mtb, sicer pa Pony :)

Tvoj vzornik?
Vzornika ravno nimam, občudujem pa precej kolesarjev, ki jim uspevajo meni včasih nerazumljive stvari - od svetovnega XC pokala, endura, do freeriderjev in trialistov.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Tine Štriker, moj nečak, sicer šele v U11, ampak bomo videli.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Po dežju vedno pride sonce :)

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Ulovka, DH tekma, v začetku devetdeestih. Pred tekmo dež, potem spolzko, v drugem teku pri dropu na cesto sem si zlomil vrat, nezavest, UKC, šivi po celem obrazu, nekaj mesecev "Minerva" (gips od pasu do vrha glave). Še sedaj se nerad vozim po spolzkem.

Naslednjič pa … na Gorenjsko!

Preberi še:
Med jezdeci se vrača kot Na verigi
Med jezdeci: Janez Jamnik


Uvodna fotografija: EP XCM Gradec 2010 iz osebnega arhiva Roka Kolarja