26-letni Čeh Michael Beran si je z uspehi na tekmovanjih v prostem slogu BMX kolesarstva v zadnjih nekaj letih prislužil sloves enega najboljših. Berry, kot ga kličejo, tako kot marsikateri med profesionalci pod svoje okrilje rad vzame kakšnega mladega obetavneža. Tako je svoje mesto za zimski trening v Berryjevi BMX hali v mestecu Hradec Králové našel tudi naš up Jaka Remec, ki bo naslednji teden dopolnil 11 let. S Čehom sta se lani spoznala na Pannonianu v Osijeku in se pozneje dogovorila za sodelovanje.

Prejšnji konec tedna je Jaka na Češkem preživel svoj tretji podaljšani vikend to zimo in zadnjega pred Michaelovim skokom na trening v ZDA. Berryju smo ob tej priložnosti poslali nekaj vprašanj s poudarkom na usmerjanju in treningu mladih.


Michael na lanskem Simple Sessionu v Tallinnu, foto Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

mtb.si: Kako ti gre kariera?
MB: Kar dobro, zadovoljen sem s tem, kar počnem vsak dan. Lani ni bilo lahko, izgubil sem motivacijo. Zdaj sem spet na konju in še nikdar nisem bil tako srečen. Imam zagon za tekmovanja, ki se bližajo.

Se danes mulci lahko kar lotijo furanja s prijatelji in se razvijejo v vrhunskega BMX ali MTB fristajl kolesarja?
Povsem drugače je kot takrat, ko sem sam začel z beemiksom. Skoraj vsak skatepark ima kakšno skakalnico z mehkim ‘resi’ doskočiščem ali bazenom s peno. To je idealno za napredovanje. A pravi bmx je to, da s prijatelji furaš, kjer si izmislite. Odvisno je od tega, kaj želiš početi na bmxu, a lahko rečem “da, lahko”.

Pri kakšni starosti bi rekel, da postane pomembno, kako treniraš in od koga se učiš? Da ni več le zabava in da sam ogotavljaš, kako kaj gre.
Mislim, da čim prej. Furaj in se zabavaj, ne obremenjuj se, a nekje med 14. in 16. letom je dobro, če začneš razmišljati o profesionalnem treningu, pokroviteljih, tekmovanjih itd. Prej otroci ne razumejo, za kaj gre.

Dirt, street, park … kaj je po tvojem mnenju najboljša osnova za mlade?
Vse je odlično, vse je bmx prostega sloga. Sam sem zelo zadovoljen, da sem združil hobi in kariero in da nisem šel le v eno smer.

Woodward Europe izredno počasi napreduje. Bo zelo pomemben za razvoj obetavnih evropskih BMX kolesarjev?
Za Čehe, Ruse, Hrvate, Slovence in druge z vzhoda gotovo. Na zahodu imajo več objektov, več možnosti za trening, zato so tudi dosti močnejši. Mi pa smo bolj lačni uspeha, zato se bolj trudimo.

Severnoameriška scena proti evropski, južnoameriški, avstralski … Kako bi rekel, da je danes razporejena moč?
Če govorimo le o furanju, bi dan na prvo mesto Avstralijo - nimajo tekmovanj, imajo pa neverjetne kolesarje. Na drugo Evropo, kjer je veliko tekmovanj in dobri kolesarji. Na tretje Severno Ameriko, kjer je manj velikih tekmovanj, kolesarji pa so dobri. Na četro pa Južno Ameriko, kjer ni prav dosti tekmovanj, tudi kolesarji niso na najvišji ravni.


Michael Jaku razlaga postavitev stopala med trikom, foto AR

Imaš kakšen nasvet za mlade, ki bi želeli uspeti v BMX-u?
S trdim delom boš dosegel vse, o čemer sanjaš.

Sodeluješ tudi z Jakom Remcem. Kaj več o tem sodelovanju?
Zanimivo je. Njegov oče je prijeten in potrpežljiv, ni mu težko čakati do konca treninga, tudi če ga zebe. Malo otrok ima takšne starše. Jaka je nadarjen in lepo vzgojen fant. Delo z njim je prijetno, nekega dne bo odličen in bo zmagoval na tekmovanjih. Takšne fante rabimo v prihodnosti.

www.facebook.com/michaelberanbmx

Na uvodni fotografiji Jaka in Michael, foto AR

Nov video za 34R BMX Co.Berryjev dan, tudi v njegovem parku