Od lanskega leta dalje pred imenom tudi "dr". Borut Fonda, ki ga je v verigo pripel Gregor Dimic, je namreč doktoriral. Tematika, ki si jo je izbal za dizertacijo? Optimizacija geometrije kolesa. Pred tem je uspešno zaključil študij na Fakulteti za šport, kondicijski trening. Nato pa še podiplomski študij kineziologije. Poleg tega je s podjetjem S2P predstavil inovativen sistem za “bike fitting”, kjer se osnova vseh nastavitev skriva v pedalu, v katerem tipala merijo več sil, nato se na osnovi podatkov prilagaja položaj kolesarja na kolesu. Seveda ne gre prezreti niti njegove pomične (ne potopne) sedežne opore. Le ta omogoča lažje in učinkovitejše pedaliranje na klanec.

Borut Fonda

Vzdevek: Fonda :) 
Kraj: Izola 
Starost: 28 let 
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu ... : Podjetji S2P in Znanost v kolesarstvo. Če bi še enkrat tekmoval, bi se vrnil k Energiji


Gregor: Spoznal sem te v ŠD Energija kot tekmovalca. Zakaj si prenehal s tekmovanji v olimpijskem krosu?
Borut: Začelo se je s poškodbo kolena, vendar to ni bil poglavitni razlog, saj sem poškodbo uspešno saniral. Sem pa v času rehabilitacije želel čim več časa posvetiti študiju, da bo drugi del sezone namenjen zgolj treningu. V tem času sem spoznal mentorja, dr. Nejca Šarabona, s katerim sodelujeva še danes, in me je takrat zaradi interesa in zagnanosti povabil k raziskovalnem delu. Kasneje se mi je pod njegovim mentorstvom ponudila možnost raziskovanja na področju kolesarstva, zato sem se moral odločiti, če želim to priložnost zagrabiti z obema rokama ali dati trening na prvo mesto. Odločitve sicer ne obžalujem in sem vesel, vendar pa pogrešam treninge in z njim povezano disciplino na vseh življenjskih področjih, ki posledično vplivajo na boljši rezultat.

Bi sedaj, ko si v vlogi trenerja in strokovnjaka o biomehaniki, kaj spremenil za nazaj v svojem trenažnem procesu?
Vsekakor. Mislim, da tudi mlajši kolesarji pod taktirko Mitje Tancika (moj trener, ko sem še tekmoval) danes trenirajo drugače, kot smo mi takrat, saj je stroka prišla do novih spoznanj in se je trening spremenil. Če bi moral izpostaviti eno stvar, bi bil to celostni pristop in ne zgolj trening. Več pozornosti bi dal regeneraciji, prehrani in seveda optimizaciji gibanja.


mtb.si: Svetuješ predvsem vrhunskim cestnim in xc kolesarjem. Bi se našlo kaj tudi za povprečnega mtb uživača? Kaj bi storil, če bi se ti najavil nekdo z enduro kolesom in nahrbtnikom?
Res da je večina obravnavanih cestnih in XC kolesarjev, ampak se najdejo tudi gorski kolesarji z enduro kolesi (nahrbtnik ponavadi pustijo doma). Cilj je vedno prilagojen posamezniku. To je lahko bodisi omilitev bolečine v križu pri enduro kolesarju, bodisi postaviti Strava rekord pri cestnem rekreativcu. Enduro kolesarje obravnavam popolnoma enako in rešujem probleme, s katerimi se pojavijo.


mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Zadnje čase je to skoraj vsakič, ko sploh imam čas iti na kolo. Gorsko ali cestno, vedno uživam.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Sprehod z družino.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi poslovni model prilagodil izključno cestnim kolesarjem.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Še vedno karbonski MTB trdak Energija Lemon z ozkim krmilom, 26 colami in 60 mm hoda. Hiter navzgor, s pravim manevriranjem pa tudi navzdol prehiti marsikaterega polnovzmetenega.

Tvoje prvo kolo?
Cel kup koles, s katerimi sem se učil vozit kolo, ampak prvi MTB je bil pa zelen Schwinn, ki je kasneje dobil nadgradnjo – prednje vzmetenje.

Tvoj vzornik?
Ko sem še tekmoval, sta bila to Thomas Frischknecht in Filip Meirhaeghe. Danes nimam vzornika.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Za MTB sceno se ni za bati, če se bo še naprej nadaljevalo kvalitetno delo z mladimi - le zadržati jih bo potrebno na MTB. Pri cestnih kolesarjih bom pa izpostavil mladinca Jaka Primožiča, za katerega verjamem, da bo dosegel še veliko uspehov.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Kolo je nastavljivo, telo pa prilagodljivo. Nastavi kolo tako, da najmanj trpi telo.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Kar nekaj jih je bilo, še dobro da se spomnim vseh. Mogoče padec na eni izmed tekem na Hrvaškem, ko zavore niso prijele in sem letel naravnost v drevo. Še danes me ob pravem vremenu boli v zapestju.


Naslednji, ki ga pripenjamo na verigo? Kar nekaj jih je v Borutovem izboru ... 

Preberi še:
Na verigi: Gregor Dimic
Borut Fonda in njegova pomična sedežna opora 3.12.2010
Borut Fonda s še eno inovacijo 13.11.2013

Na verigi - pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija je iz arhiva S2P, spodnja pa s šolskega prvenstva v Vnanjih Goricah leta 2005, foto Niko Slana