Povprečnemu Angležu se sploh ne sanja, da na sončni strani Alp obstaja dvomilijonska Slovenija. Rob Padman-Houghton se je odločil, da bo to spremenil.
Rob ni navaden Anglež. Tako kot Bond, ima tudi on licenco za ubijanje – za ubijanje dolgčasa. Je gorskokolesarski vodnik, vodnik morskega in rečnega kajaka, ekspedicijski vodnik in učitelj preživetja. Ker ni vse v adrenalinu, je pred petnajstimi leti na gimnaziji v Ljutomeru učil še angleščino. Takrat je spoznal Slovenijo in se vanjo zaljubil. Zaljubil tako, da je nekaj let imel hišo v Baški grapi, ter se lani z Jessico poročil na Bledu.

Kot Ian Fleming

Še pred tem se je za britansko založbo Cicerone lotil pisanja gorskokolesarskega vodnika po Sloveniji. Ideja je bila njegova in to bo njegov prvi pisani vodnik. Odlični britanski kartografi so ga opremili s kartami, sam je preučil slovenske regije ter napravil načrt in se lani spet pojavil v Sloveniji. Pet tednov je trajalo njegovo prvo gorskokolesarsko raziskovanje naših krajev. Večino poti je opravil sam, na nekaterih pa so ga spremljlali naši lokalci in mu pokazali take poti, ki jih sam ne bi našel. Letos spomladi se je vrnil in zapolnil še nekaj praznih listov vodnika. Tako kot nas je tudi njega v treh majskih tednih dež pogosto namočil, a Angleži so tega vajeni. Celo njihova kolesa so prilagojena dežju in blatu. Rob pravi, da so bolje zatesnjena.


Rdečo čelado na glavo in na ustnice nasmeh. Švigajoč po Sloveniji narediš nekaj, kar bo videl svet.

Iz Slovenije z ljubeznijo

Ker bo to prvi Ciceronov vodnik po Sloveniji, je obsežen uvod namenjen predstavitvi naše dežele. Sledi 35 različno zahtevnih gorskokolesarskih tur iz vse Slovenije. Navdušilo ga je Posočje, presenetila Koroška, najbolj pa se je izgubil v kočevskih gozdovih. Ker si vse zapiske še vedno dela na papir, je moral beležko ves čas sušiti. Čeprav je snemal GPS sledi, te ne bodo dodane vodniku. Knjiga bo izšla v angleškem jeziku na začetku leta 2017. Njegove poti po Sloveniji lahko spremljaš na facebook strani Mountain Bike Slovenia.


Ko te velemesto sili v gozd

Rob je bil včasih cestni kolesar. A ko je pred desetletjem služboval v divjem Singapuru, je bilo to prenevarno in je izbral hosto. Seveda me je zanimal položaj gorskih kolesarjev v kraljevini Britaniji. Po poteh in stezah, ki so namenjene pešcem, ne smejo kolesariti. Zato pa lahko uporabljajo vse poti, ki so bile kadarkoli v zgodovini razglašene za jahalne poti. In teh je nešteto: širokih makadamskih poti in komaj vidnih stezic, speglanih in kamnitih, strmih in položnih, speljanih gor in dol. Pa še cela vrsta namensko grajenih poti se vije čez otoške griče. Rob pravi, da so zaradi takega izobilja poti otočani zelo razvajeni gorski kolesarji.


Ko se Anglež zaljubi v Slovenijo in napiše kolesarski vodnik.

In knjiga izziv postane

Gorskokolesarski vodnik po Sloveniji bo Robov knjižni prvenec. Ker je začetnik, mu založnik ni dal nobenega predujma in zaenkrat vse stroške nosi sam. Odkril pa je veselje do pisanja in v glavi že nosi novo knjigo. Ta bo čisto nekaj drugega. Eden njegovih prednikov je bil kriminalec, izgnan v Avstralijo in njegova zgodba bo rdeča nit novega romana.

Fotografiji sta iz Robovega osebnega arhiva. Naslovna s pivom pa Mah MTB