Ne, ne da bi vedeli, da bi bil kaj v sorodu z enduro dirkačem Tadejem Razpetom. Jan Klavora je za naslednjega na verigi izbral gosta iz Ruš, prvega moža Ruš pravzaprav, saj je tam župan. Uroša Razpeta si je zapomnil po komentarjih na konferencah o gorskokolesarskem turizmu lani v Brdih in v začetku letošnjega leta v Ljubljani. V Rušah, občini na severno stran Pohorja, kjer domuje nekaj več kot 7000 duš, je razvoj mtb poti resen del razvojne strategije.

Uroš Razpet

Vzdevek: Učo
Kraj: Ruše
Starost: 44
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Plan B

Jan: Zakaj ste se odločili, da boste znatna finančna sredstva v prihodnje investirali v gorkokolesarsko infrastrukturo?
Uroš: Če smo iskreni, smo se začeli odločati na podlagi Pavlovega (Pavel Hornik, oče parka Rychlebské stezky v Černi Vodi na Češkem, op.p.) predavanja na konferenci v Brdih. Zdelo se mi je zelo zanimivo, na kosilu sva nato debitirala. Ko je povedal, kakšni so bili stoški, se mi je zdelo blazno ‘smart’.
Menimo, da smo na dobri legi za gorskokolesarsko dejavnost. Na Pohorju je dejavnost še razmeroma slabo razvita, a ima potencial. Poleg tega smo 10 km oddaljeni od mesta s 150.000.
Ob tem je v zaključni fazi projekt kolesarske steze ob železnici, ob dravski kolesarski poti, ki je idealna kolesarska povezava Maribor - Ruše.
Trail park pa je tudi infrastruktura, kot je v Sloveniji še ni. Je tudi sorazmerno preprosta za vzdrževanje.

Koliko bo teh sredstev v naslednjih nekaj letih?
Predvidenih je okoli 120.000 evrov. Računam, da naberemo še kaj dodatnih sredstev. Letos bomo označevali obstoječe poti in vlake, označenih bo okoli 70 ali 80 kilometrov poti. Naslednji korak bo gradnja poti, ki bodo zaživele v dveh ali treh letih. Poti bodo javna infrastruktura, za katero bo skrbela občina.

Kakšni so vaši plani na tem področju v prihodnje?
Iz Ruš si želimo narediti športni kraj. Imamo že kar nekaj športne infrastrukture, kot je pokriti bazen in športni park, obiskovalcu želimo nuditi športno storitev. S tem bi osmislili obisk Ruš in tudi življenje tu. Ena od priložnosti je v kolesarstvu, saj smo tudi na dravski kolesarski poti. Računam, da bi v petih letih od vse povezane ponudbe od kolesarskega turizma lahko živelo 40 ljudi.


mtb.si: Podpirate tudi prireditve, letos ste gostili že SloEnduro 4Fun, imate kakšno vizijo tudi z večjimi prireditvami?
Imamo kar nekaj športnih prireditev. Zelo sem vesel, da se številke množijo. V vsakem primeru želimo biti udobno okolje za organizacijo prireditev, predvsem športnih. Prirediteljem pomagamo po vseh močeh.


mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Zadnji tak je bil na Sabotin, na spomladansko popoldne, s Sabino.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Glede na to, da sem arhitekt, je bil na bienalu v Benetkah.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Že po priimku sem razpet med različne realnosti, tako da hudega problema ne bi imel. Je pa fajn, da je “… devil invented the bike”.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Imam Treka, a do njega ne gojim posebnih čustev.

Tvoje prvo kolo?
Eno tistih, kot smo jih vsi imeli, s pomožnimi kolesi. Voziti sem se ga naučil nekega dne, ko staršev ni bilo doma.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Živa in Žiga, rada gonita in videti je, da se ju bo prijelo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Uživajte na kolesu in spoštujte naravo.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Nekega hudega še nisem imel. Letos sem se na enduru peljal po kar zahtevni poti in sem že računal na padec, pa se je dobro izteklo.

Preberi še
Na verigi: Jan Klavora
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani