Povzemamo pogovor z Jano Belomojno in Tanjo Žakelj, ki sta na sobotni dirki XC Rogla poklepetali za Red Bullovo spletno stran:


V soboto bosta na štartu krosa članic na svetovnem prvenstvu v Novem Mestu na Češkem tudi 23-letna Ukrajinka Jana Belomojna in štiri leta starejša Slovenka Tanja Žakelj. Jana se lahko pohvali z lanskim bronom s prvenstva v Andori, trenutno je tudi tretja na lestvici mednarodne kolesarske zveze UCI. Tanja lani in letos ni posegala tako visoko kot v prejšnih sezonah, ko je bila številka ena lestvice. Mladenki pa sta se pomerili že na prejšnjih olimpijskih igrah v Londonu, ko je bila Tanja 10. in Jana 13.

Z obema hkrati smo poklepetali na sobotni mednarodni dirki na Rogli, ki jo je dobila Jana s 43 sekundami prednosti pred durouvrščeno Tanjo.

Kako vama je šla dirka tu na Rogli?
Jana: Dobra dirka je bila. Dobro se počutim. Preskusila sem novo kolo, polnovzmeteno. Dobila sem ga pred nekaj dnevi, ga prvič preskusila na dirki in je zelo dobro. Mislim, da sem nared za naslednji teden.
Tanja: Tudi kar dobro, zadovoljna sem. Nisem veliko zaostala za Jano, z zaostankom 45 sekund na svetovnem pokalu bi bila zadovoljna. Čutim, da mi gre vse bolje. Na zadnjih dirkah svetovnega pokala mi ni šlo, ampak spet prihajam v formo.

Kako vama je bila všeč proga? Speljana je po progah kolesarskega parka in malo drugačna od običajnih dirk v krosu.
Jana: Proga je zelo kul. Pred leti sem že dirkala na Rogli, a zdaj je vse drugače. Spust je dober in hiter, vzpon pa dolg in strm, kar mi ustreza.


Tanja še pred Jano v začetku drugega kroga na Rogli

Je bila dirka dovolj zahtevna za dober preizkus pred svetovnim prvenstvom?
Jana: Da, le teden dni je do prvenstva. To je bil dober trening in dober preizkus forme. To je najboljša priprava pred prvenstvom.
Tanja: Težka dirka je bila in zadovoljna sem, da sem jo prevozila v tako visokem tempu. Pred prvenstvom imam zato dober občutek.

Se torej počutita dovolj dobro za velike stvari v Novem Mestu čez teden dni?
Jana: Upam, a bomo videli. Včasih imaš dobre noge, včasih pač ne. Upam, da bo šlo.
Tanja: Tudi jaz upam, da bom imela dober dan. A na prvenstvo grem sproščena, ne pričakujem ničesar. Zanašam se na svoje občutke in želim pokazati največ, kar bom sposobna.

Na redbull.com pa še o vse bližjih olimpijskih igrah v Riu in o tem, koliko časa je Jana letos že preživela v Sloveniji, ki je že kar njen drugi dom.

Vse fotografije Grega Stopar


Tanja, Jana in tretjeuvrščena Tina Perše minulo soboto na Rogli

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.