Najprej poplava pumptrackov širom Slovenije - svojega so dobili tudi v Dolgi vasi pri Kočevju. Zatem odlično izpeljana dvojna krona državnega prvenstva, tako v olimpijskem krosu kot maratonu. Zopet na istem prizorišču. Pa dirka zimske lige Istre in Kvarnerja in lokalne motivacijske dirke (vaške runde). Vse to v nekaj letih. Pod taktirko Janeza Dejaka in ekipe enakomislečih.

Janeza Dejaka dobro poznata slovenska in hrvaška kroskantrijaška srenja. Med mlajšimi masterji tekmuje kot za stavo. Odlični rezultati, tudi lanska zmaga v zimski seriji dirk ZLIK in nekaj res dobro odpeljanih dirk, predvsem pa predanost gorskemu kolesarstvu in nesebična pomoč, počasi na slovenski zemljevid postavljajo tudi Kočevsko regijo. Najprej z izgradnjo kolesarskega centra.

Spregovorili smo nekaj besed o že narejenih projektih in tistih, ki še prihajajo … veliko novosti se obeta!


mtb.si: Janez v Kočevju ste zadnje čase zelo aktivni in skrbite, da se v vaši regiji gorsko kolesarstvo razvija skoraj s svetlobno hitrostjo? Čemu in na kakšen način ste zastavili vašo zgodbo?
Janez: Že ko sem pred desetimi leti prišel na prvo dirko, sem si v trenutku rekel, da to želim tudi v Kočevju. No, po petih letih se je to tudi zgodilo. Do takrat sem bil večinoma sam. Nato je šla zadeva samo še navzgor, za to sta v veliki meri zaslužena tudi Jaka in Mitja Tancik, ki sta mi prva pomagala organizirati dirko in dajala nasvete pri ostalih MTB veščinah. Nato se mi je pridružilo veliko prijateljev, ki sedaj tudi tekmujejo. Proga je bila moja zamisel, vsako leto jo dopolnjujemo. Zadnje leto gre vse še bolj navzgor. Zgodili sta se dve stvari: Velika podpora občine Kočevje in na novo ustanovljenega zavoda za turizem in kulturo ter prihod prijatelja Igorja Kaligariča iz Kanade, kjer je živel tri leta in se naučil graditi traile in drugegi vsega, povezanega z MTB-jem. Skupaj z ostalimi prijatelji smo postali odličen tim in to je vidno z letala.


Večina del na progi je opravljena ročno, brez gradbene mehanizacije.

Pred kratkim ste naredili pumptrack. Komu je namenjen in kako je prišlo do ideje za gradnjo?
Ko je Igor prišel iz Kanade, sva šla takoj v akcijo. Seveda sva rekla, da kolesarski center brez pumptracka ni pravi center, zato smo šli v akcijo. Kaj hitro smo sponzorsko dobili preko 10 kamionov ilovice in vse potrebno za izgradnjo. Namenjen je vsem, predvsem otrokom. Moram se pohvaliti, da odkar je zgrajen, ni bilo dneva, da na njem ne bi bilo polno otrok, česar sem zelo vesel.Po uspešno izvedenemu državnemu prvenstvu v obeh vzdržljivostnih gorskokolesarskih disciplinah širite svoj poligon. Kot nam je znano, naj bi bila proga za kros vozna celo leto in vedno v brezhibnem stanju. Koliko truda in predvsem časa je bilo porabljenega za gradnjo proge?
Proga stoji že pet let, od januarja letos pa smo jo začeli posodabljati. Tekmovalci jo lahko uporabljajo celo leto, saj je del celega kompleksa, ki pa je še na začetku. Kar smo naredili do sedaj, je bilo vse ročno, moram reči, da smo štiri mesece garali na progi. Seveda se nam vse obrestuje, saj bodo s koncem julija zabrneli stroji in začela se bo veselica.

Kakšni so načrti za naprej?
Progo za kros bomo urejali vzporedno z ostalimi deli. Do konca leta moramo zgraditi “climbing trail”, po katerem prideš do vrha smučišča po kolesarjem prijaznih naklonih, in pa prvo linijo flow traila. V naslednjem letu še več linij. Vzporedno bomo zgradili skills park in vsaj še eno linijo dirt jumpov. Želimo biti najboljši in na naše traile povabiti kolesarske turiste, pripravljati trening kampe …


Janeza nič ne ustavi. Niti smreka na poti. Skupaj z ekipo se zdi neustavljiv! Foto Prijavim.se

Si tekmovalec kolesarskega kluba Energija iz Domžal, skupaj s kolesarskim društvom Melamin ste zelo povezani pri gradnji prog in širitvi gorskega kolesarstva na Kočevskem. Kako je prišlo do te naveze?
Tega se spomnim, kot da bi bilo včeraj. SMS sem poslal Jaki Tanciku, če bi lahko tekmoval pri njih. Seveda smo se dogovorili in še danes sem član Energijateama. Sem Kočevc in delam v uspešnem podjetju Melamin d.d. Kočevje. Pred petimi leti smo ustanovili interni klub, ki do danes šteje 170 članov. Seveda ni bil dolgo samo interni. Začelo se je dogajati na vseh področjih. KD Melamin je samostojen rekreacijski klub, zaradi vsega naštetega smo z Energijateamom zelo povezani. Tudi ostali Kočevci tekmujejo za Domžalčane. Smo dobri prijatelji.

Ste tudi edini prireditelj Zimske lige Istre in Kvarnerja, ki je iz Slovenije in ne Hrvaške. Bo tako tudi ostalo v naslednjih letih?
Ne vidim razloga, da ne bi bili več del Zimske lige Istre in Kvarnerja. Na Hrvaškem, posebej v Istri, imam ogromno prijateljev. Želimo si sodelovati tudi v prihodnje.
Zanimivo je to, da smo za ta namen prvi klanec razbili v serpetine in bo primeren za vse v zimski ligi, s tem pridemo višje in celotno progo pokažemo tudi tekmovalcem v zimski ligi.


"Speglane" enoslednice, ki jih vzdržujejo preko celega leta.

Kje na Kočevskem še vidite potencial oziroma priložnosti za razvoj gorskega kolesarstva?
Nekako smo si zastavili, da bo kolesarski center v Dolgi vasi jedro vsega. Temu bomo dodajali kolesarske izlete po Kočevskem Rogu in ostalem gozdnem področju. Le kdo si ne bi želel kolesariti ob robu pragozda.


Najlepša hvala za pogovor! Se kmalu vidimo na Kočevskem in naredimo krog ali dva!

Avtor naslovne fotografije Vasja Marinč

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.