Sredi sezone in pred tekmovanjem Pannonian Challenge v Osijeku (15.-23. julij), verjetno najpomembnejšem zanj in še za nekaj Slovencev sezoni, smo preverili, kaj se dogaja z malim mojstrom BMXa prostega sloga Jakom Remcem.

mtb.si: Začenja se vrhunec tvoje letošnje sezone in hkrati imaš počitnice, kako si zaključil šolo in kaj počneš?
JR: Imam počitnice in super je. Šolo sem zaključil zelo dobro, imel sem samo eno štirico, vse ostalo sem imel zaključeno pet. Naporno je bilo, saj sem večino časa treniral na Češkem z Michaelom Beranom. Dolga pot je do tam, 732 km, 9 ur in pol vožnje v avtomobilu, ampak je zlata vredno za vse to, kar se doživel pri njem v parku Hradec Kralove. Aja, sezona ... hm, v bistvu smo na sredini letošnje sezone in pred mano je največja tekma. Grem v Osijek na Pannonian Challenge, ki je del svetovnega pokala FISE World Series, kamor pridejo največja imena svetovne BMX scene, kot so Kevin Peraza, Kostja Andreev, Daniel Dhers, Logan Martin, Kenneth Tencio, Mike Varga, Alex Coleborn, moj trener Michael Beran, Marin Ranteš in drugi. Naredili so kategorijo junior, kamor spadam jaz. Mislim, da bo težko, gre za svetovni pokal in moral bom imeti popoln dan, brez poškodb, dobro pripravljen in brez lomljenja kolesa (smeh).

Kaj pričakuješ, kaj misliš, da boš dosegel?
Ufff ... ne vem kaj, celotna letošnja sezona je namenjena predvsem treningu in tako bo še nekaj let, predno bom začel resnično tekmovati. Ne vem, če bom v finalu, bo veliko, to je svetovni pokal, želim si pa priti med tri, letos bo verjetno zelo močna konkurenca. Meni je bistvo, da se imam fino, da se zabavamo, da se smejimo. Kaj bo, pa ne vem, bomo videli. Upam, da se ne bo nihče od nas poškodoval, ker mislim, da se bomo precej metali.


Michael Beran in Jaka

Omenil si, da je sedaj na vrsti predvsem trening, kako poteka tvoj dan ali teden v tem trenutku, ko treniraš?
Odvisno kje sem, na prvo mesto postavljam šolo, potem pa treninge. Pri Michaelu se dobimo ponavadi okoli poldneva, ko se zbudimo vsi in predvsem kvalitetno jemo, saj nas čaka naporen dan. Potem se počasi ogrejeva, tudi pleševa, se lovimo, vozimo na prosto in potem se začnemo “metat”, delamo visoke skoke s triki. Michael mi sledi, me popravlja, fotr snema, potem to gledamo in se pogovarjava o tem, kaj moram narediti in kako. Po cca 4 urah treninga sledi kosilo, potem pa počasi nadaljujemo naprej še dodatnih nekaj ur. Ko zaključimo, gremo na večerjo. Treniram tam cca 6-8 ur dnevno, odvisno koliko je zahteven trening. Ko sem Sloveniji, je pa problem, ker ni primernih objektov in parka za trenirat. Ponavadi treniram v Urban Roofu, kjer imam prijatelje in imamo vsak ponedeljek in sredo uro in pol skupnega furanja. Potem grem pa še v petek in soboto na kolo sam v Urban Roof ali pa Megapoint v Celovec, kjer se zbiramo različni riderji. Ob torkih imam uro in pol akrobatike na Fakulteti za Šport in potem še ob četrtkih uro in pol treninga za moč s trenerjem. Problem je, ker ne morem furat tako kot bi rad, ker v Sloveniji nimamo primernih objektov. Ko se vrnem od Michaela, kjer so res pravi objekti, se tu navajam teden dni, ker mislim, da skačem na pločniku.

Kolikor smo slišali, se ti obeta sedaj nekaj novega doma. Ali morda lahko kaj več poveš o tem?
Ja, komaj čakam, imel bom svoj park, oz. Imel bom linijo jump box, rezi in na koncu in quarter. Vse to bo posebno, saj na takšnih objektih treniram v tujini in na takšnih objektih se skače na vseh večjih tekmovanjih. Dela je veliko, sam sem prebarval ves les in tega ni malo, in s fotrom sva ga kakih štirikrat preložila. Prišli so mi pomagat tudi prijatelji, Urban Roof je naredil vse krivine in sestavljajo park skupaj. Vsak dan že 14 dni delajo Matevž, Matej in oče dolgo v noč. Vse skupaj je dolgo 29 m, jump box ima 1,8 m višine in quarter na koncu 2,4 m. Vem, da so samo temelje postavljali skoraj tri tedne. Temelje so prispevali pri Oblak Commerce d.o.o. Celotna linija bo stala blizu 10.000 eur. Potem bom lahko pa treniral tudi tu, kot se zagre. Komaj čakam in povabil bom vse svoje prijatelje.


Tule bodo kmalu leteli Jaka in prijatelji

Kaj pa kolo in oprema, koliko imaš koles?
Hahhahahahahhahah ... koles nimam veliko, trenutno imam dve. Eno staro in eno novo. S kolesi sem imel en kup problemov. Kar naprej sem lomil zadnja pesta, ker sem tako obremenjeval kolo, letos pa sem zlomil tudi en okvir. Trenutno sem v takem prehodnem obdobju med 18'' in 20", torej nekaj vmes je 19'' in za vse to je bilo celo sranje. Ko sem odlomil okvir, je oče poslal fotografijo Michaelu, kaj naj naredimo in rekel je počakaj malo. Michael je takrat naredil odlično potezo. Poklical je svojega sponzorja 34R in jim povedal za mene. Dva dni za tem smo se zmenili in postali so tudi moj pokrovitelj. Dobil sem kolo. Imam pa poseben okvir, ki mi ga je naredil Mike Laird (velik prijatelj Dava Mirre in nekdanji pro rider iz Amerike) po moji velikosti in je 19’’. Mislil sem, da bom Pannonian že vozil z novim kolesom, a ne bom, ker je okvir iz Amerike prišel šele prejšnji teden, torej po 11 tednih od takrat, ko smo se zmenili, in ga žal še nisem navajen. Kar se tiče teže, pa je 34R naredil res super dele, saj smo težo mojega kolesa z njihovimi kosi zmanjšali za skoraj 3 kg, pri tem, da imam večje kolo. Kolo ima super detajle in je res izdelek in pol.


Jakovo novo kolo, prvič

Kakšne imaš plane do konca leta?
Sedaj Pannonian Challenge / FISE, potem bom pa imel tri tedne počitnic in navajanja na novo kolo. Ko se vrnem, se začnem pripravljati na zadnjo tekmo letošnje sezone, ki bo v Celovcu. Potem pa na Češko in posneli bomo video, ki bo bolj resen.
Drugo leto pa upam, da grem v Woodward v ZDA, bomo videli, kaj in kako.


Jakovo novo kolo, drugič

Jaka Remec na Facebooku