“Trailbuilder Honse” je iz Osoj na avstrijskem Koroškem zalučal verigo vse do Tolmina. Ob njo se je spotaknil Peter Dakskobler, načelnik turno kolesarskega odseka PD Tolmin, v ekipi LTO Sotočja zadolžen za evropski projekt BIMOBIS (kolesarska mobilnost med Slovenijo in Italijo). Tekač na dolge proge in kolesar, ki sodeluje z nemško kolesarsko agencijo Freiraus ter turizem, šport in psihologijo združuje pod blagovno znamko Marsky. No, pa pri Soča Outdoor Festivalu igra pomembno vlogo!


Peter Dakskobler


Vzdevek: Pero (Dax)

Kraj: Tolmin

Starost: 34

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : moja družina prijateljev Umica & dolina Soče, sedaj skupaj s Soča Outdoor festivalom Andreas: Kako si prišel v gorskokolesarski svet? Povej nam kaj več o tej zgodbi.
Peter: Gorsko kolesarjenje je bilo dolga leta moj hobi in najboljši način spoznavanja domačih krajev ter domovine. Mejniki na profesionalni poti pa so prijateljevanje in sodelovanje s Petrom Immichom (MTB Slowenien, 2008), delo na čezmejnem evropskem projektu (Bike Alpe Adria, 2013), Soča Outdoor festival (2013) še posebej z zapletom okrog Soča MTB maratona (2015).

Tvoje najpomembnejše aktivnosti trenutno so? Kako vidiš pravilnike za gorske kolesarje v regiji Alpe - Adria, še posebej predpise v narodnih parkih?
Razvoj Soča Outdoor festivala in organizacija kolesarskih disciplin, prijave novih EU projektov (tudi skupaj s Koroško in Andreasom) ter lobiranje za ureditev zakonskih podlag za normalen oz. hitrejši razvoj gorskega kolesarjenja. V sosednji Avstriji je najbolj očiten problem z vožnjo po gozdnih cestah zaradi lastnikov (in njihove odgovornosti), kar v Sloveniji v tem trenutku uspešno rešujemo (ZKZ, ZG), na območju Julijskih Alp pa Zakon o TNP oz. umestitev tras in odprava napake za tretje varstveno območje. Vsekakor se strinjam s strožjim nadzorom v primeru območij kot je narodni park, kot prebivalec širšega območja TNP pa ne morem sprejeti apriornega zavračanja kolesarske aktivnosti znotraj parka.

Kaj še počneš poleg poleg vseh kolesarskih aktivnosti? Slišal sem, da deluješ na več področjih, med drugim tudi organizaciji prireditev in mnogih povezovalnih stvari. Lahko poveš kaj več?

V nasprotju s severnimi sosedi pri nas na nivoju destinacij žal še nimamo pravih profesionalnih produktnih vodij za razvoj kolesarjenja, sam pa sem bil tri leta samo nekakšen neformalni vodja na Goriškem. Tudi iz tega razloga se lotevam različnih turističnih projektov, kot npr. letos novega festivala elektronske plesne glasbe Halamoye Dance festival (tudi z željo po kreiranju festivalnega mesta Tolmin), lotevamo se razvoja turističnega tekaškega produkta, na splošno pa zelo uživam v razvijanju novih konceptov in blagovnih znamk (npr. Soča Festivalley oz. dolina festivalov). Tudi lobiranje želim iz kolesarskega turizma prenesti še na kakšno drugo področje.mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Peter: 
Bo kar na domačem terenu v domačem krogu s prijateljem Tinetom. Če pa odkrijeva še kaj novega, pa toliko lepše (če je to sploh še mogoče).

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Brez problema ga lahko nadomesti ples, tek, dobro branje ali pa enostavno dobra družba.


Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Reševal bi kakšen drug družbeni, manj tehnični problem, vreden reševanja (če govorim o mojem zadnjem obdobju gorskega kolesarjenja).

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Mogoče prvo polnovzmeteno kolo, ki mi je odprlo nova obzorja (Bionicon). 


Tvoje prvo kolo?

Kekec?


Tvoj vzornik?

Vsak dan srečam nove občudovanja vredne ljudi, nikoli pa nisem imel klasičnih vzornikov.


Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Čeprav osebno nimam afinitete do motorjev, v tem trenutku občudujem vragolije in superiornost Tima Gajserja.


Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Da ohranjaš in čuvaš svojo esenco, saj lahko s tem največ prispevaš razvoju družbe.


Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Mogoče je najbolj "bolel" tisti v spremstvu nežnejšega spola in navkreber. Naslovna fotografija je iz Petrovega arhiva, preostali dve foto Uroš Švigelj

Preberi še:
Na verigi: Andreas Holzer
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani