Graditelj Peter Pregl je odlično zapopadel idejo Verige in jo zalučal na Gorenjsko k bajkerju prostega sloga, dirt in slopestyle jezdecu. Pravzaprav bi Luka fural vse, samo da frči po zraku.

Če se ni prej, se je Luka v prvo ligo domačih fristajlerjev brez dvoma vpisal z zmago v dvojici s Čehom Tomašem Zejdo na tekmovanju Red Bull Wild Ride v tržiški Divjini leta 2013.

Ime Priimek: Luka Borse

Vzdevek: /
Kraj: Bled
Starost: 24
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu ... : HotnSpicy Crue (Hns)


Peter: Luka, odkar te poznam, si res nor in obseden s skakanjem. Kaj je tisto, kar te je pritegnilo v dirt/slopestyle disciplini?
Luka: Ja res je, že od nekdaj rad tudi skačem, že kot mali z nogami, potem pa s čemer koli že. Najljubše mi je seveda s kolesom, saj se žene z lastno silo, ter je enostavnejši rekvizit od motokros motorja, še vedno pa ponuja veliko hitrosti, višine in adrenalina.

Kako in kje vidiš prihodnost dirtjump/slopestyle scene v Sloveniji?
Karkoli že bo, ne dvomim, da bomo vztrajali pri tem, kar nas navdušuje, tako bodo sledile tudi mlajše generacije.

Glede na to, da smo skupaj furali park v Kranjski Gori, v časih Gorazda, in smo neizmerno uživali kljub temu, da park ni bil vedno v nulo pošejpan, ampak bil je ta pravi “vibe” … Reci mi, kako se ti zdi scena v Kranjski Gori sedaj, ko ni več Gorazda, kaj bi spremenil, dodal, uredil?
Z razvojem športa se je mogoče vse skupaj malo spremenilo, spomnim se, da mi je že žičnica sama predstavljala nekaj vrhunskega, tako da je bila vožnja navzdol po kakršnem koli terenu že, “pure fun”, pa čeprav od začetka s "hardtailom”. Danes pa so zaželjene že skoraj "rollercoaster" proge, kar pa park brez ekipe šejperjev/riderjev težko doseže. BpKg sicer za manj zahtevne vsebuje vse primerne linije, in tudi sam preživim super dneve v njem. Če bi se vodstvo tako odločilo, bi z ekipo HnS drugo leto razmere še izboljšali.


“Doma” v Divjini. Foto Teddy Morellec

mtb.si: Kaj se vam dirterjem kaj dogaja na Bledu? Ali kaj kopljete?
Luka: Na Bledu oziroma okolici ne da bi jaz vedel. Mislim, da nekega velikega interesa ni. Vsekakor pa bi bilo lepo. Je pa nekaj freeriderjev. Sam več ali manj furanja in lopatanja preživim s HnsCrue v Divjini (dirt park pri Tržiču) in Kranjski Gori.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Luka: Tiste dneve, ko se nam odpelje, pa smo še zmerej celi, večja je klapa boljši je vibe, kjerkoli že!

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Več ekstremnih športov me navdušuje in na splošno uživam v doseganju novih vrlin ter znanja, a velikokrat je dovolj hike s mojim psom.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Kot sem že omenil, me veliko stvari veseli, a verjetno bi izumljal nekaj v tej smeri, kot tudi delam na nečem za snežne razmere, kar omogoča povezati mtb z deskanjem/smučanjem.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Zaenkrat 26" dirt, jeklen okvir, singlespeed z zadnjo disk zavoro ter lahko in močno vilico. Tapered! Kar tudi trenutno vozim. Seveda pa je vsak od mojih biciklov pustil poseben spomin.


Vpiši v komentar, če prepoznaš lokacijo … Foto Luke Paige

Tvoje prvo kolo?
Da je bilo kupljeno prav zame, se spomnim, ker sem želel "gorsko" kolo, neko pisano otroško kolo, spomnim se napisa "montana" ali nekaj takega. Moji prvi skoki s kolesom :)

Tvoj vzornik?
Za vzor si jemljem povezovanje tistega, kar te veseli, s preživljanjem, tako je vzornikov veliko.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Vsak, ki se trudi, verjetno nekaj obeta, če ne odneha.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
If you feel it, do it!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Več jih je bilo, a najbolj mi je ostal v spominu en izpred okoli 10 let, z bordom na Voglu v parku, zaradi prevelike vzete hitrosti sem preletel cel "landing" in se znašel na spodnjem flatu. V spominu mi je ostala slika, ko sem videl, kam letim. Na srečo razen manjšega pretresa hujših poškodb ni bilo, me pa še vedno boli v križu.

Preberi še
Na verigi: Peter Pregl
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija: Luka je leta 2013 s Tomašem Zejdo dobil Wild Ride v Divjini. Foto Luke Paige


Majhen človeček, velika skakalnica. Foto Marin Lončar