Kako se je Klauž spomnil na Fedra? Vsesplošna zvezda ljubljanske Šiške ima veliko več zveze s kolesarstvom, kot je videti na prvi pogled. Tudi če želimo pozabiti, da se je nekdaj poskušal v spustu in organiziral zloglasni Fedrmaraton, se v njegovem športnem baru Lepa žoga zgodi marsikaj kolesarskega, od letos so tudi sosedje Koloparka. Če ima le kaj časa, Fedr sede na beemiksa in ga pritisne po pumptracku, če mu že gorska kolesa predvsem bingljajo pod stropom.


Žiga Födransperg

Vzdevek: Fedr

Kraj: Šiška

Starost: 42

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu ... : kaj pa vem, lahko sem PGD Spodnja Šiška, ŠD Lepa Žoga al pa Snurf, pa Rajd, lahko sem Majmun ali Dobra vila ...

 

 

Uroš: Začetki najinega poznanstva segajo v čas prvih tekem za dual slalom na Plešah, ko smo ti nekajkrat pošteno razrili travnik. Kako se je začela Fedrova kolesarska zgodba?

Fedr: Moja zgodba v mtb se je načeloma začela, ko mi je frendica Jana pripeljala Blaža Perka, če bi mu lahko na kakršen koli način pomagal, saj je bil na začetku svoje tekmovalne kariere. Z Blažem sva se ap cap ujela in kmalu me je prepričal v nakup prvega kolesa.

Drugače je pa zanimanje za debelogumneže v meni zbudil že oče, v začetku 80-tih je našel v nekem debelem nemškem katalogu (mogoče sportscheck ali schuster) tak bicikel in ga po ne vem kakšnih vezah pripeljal v Ljubljano, spomnim se kako so ga ustavljali na semaforjih in spraševali kaj je to za ena reč.

 

Poznam te v veliko različnih vlogah - od organizatorja tekem, gostinca, cafe racerja, filmske zvezde, graditelja pump tracka … V kateri vlogi se počutiš najbolj doma?

Hja, to je pa zelo odvisno od trenutnega počutja, oziroma kam zanese Fedrovo glavo. Organizacija tekem mi je zelo ležala, veselje do cafe racerjev so mi vzeli tehnični pregledi, film je pa tudi kr smešna reč in zna biti zelo zabavno. 

Ma po moje se najbolj doma počutim v gostinstvu, saj je pri vseh mojih hobijih vedno stal ob strani. 

 

Glede na to, da si nas presenetil že na veliko področjih, gotovo tudi zdaj ne miruješ. Kaj se kuha za naprej?

No jaaa, če pomislim na hitro, se po moje ne kuha nič presenetljivega, ampak na dolgi rok pa se zna kaj spet v lonec vržt. Rad bi naredil kakšen event v Koloparku, imel sem hudo idejo, ampak ne vem, če bo šla skozi in sicer festival kola. Ja, da bi folklorne skupine iz vse povsod prišle in pičile po pumpu, vsaka svoje kolo, saj tega je res veliko. S tem bi še razširili uporabnost Koloparka. 

 


Takle kuhar na kolesu je zanimiv tudi za Ulo, foto Nada Mihajlović/Lepa žoga

mtb.si: Kako misliš, da bi se nadaljevala kariera Fedra spustaša, če mu tiste nesrečne noči ne bi ukradli DH mašine Orange Mr. White?

Fedr: Uuaa, kaj pa vem, verjetno bi bicikl prodal ali zamenjal za kaj neumnega. 

 

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Fedr: Recimo nekje v Sloveniji, kjer ni preveč klancev, da se furamo po gozdu čez drn in strn s hčero Frido in ženo Petro, za to nam vedno zmanjka časa.

 

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Če ni kolesa, mora biti pa motocikel. Pogrešam krosko na Rakeku. 

 

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Potem bi ga moral izumiti sam.

 

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Moje najljubše kolo je bila Barracuda a2v, ki jo furam še vedno. Takrat so rekli, da je to narejen bicikl za male ljudi in to mi je bilo tako všeč, da ima nekdo končno posluh za nas palčke.Tudi za 40. let se je Fedr znašel na kolesu, ilustracija Matjaž Dekleva

Tvoje prvo kolo?

Prvo kolo sta mi pripeljala Blaž Perko in Dejan Kastelic iz enega ogromnega lagerja v nemčiji in sicer je na kapiji Kastelic tulil Rahmen! Rahmen!

Vratar pa njemu Rahmen ist nicht hier! No konec koncev sta se nekako sporazumela in dobil sem Diamond back, ne spomnim se modela.

 

Tvoj vzornik?

Včasih je bil Jolbe, potem Palmer, pa Zadrobilek nam je bil všeč - verjetno samo zaradi imena - pa Hans Noway. Drugače pa verjetno od nekdaj Andrej Dekleva. :) 

 

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Malo bom zajadral v bmx, saj mi je v oko padel Jaka Remec, sicer ima mtb priimek, zato mu tudi predajam štafeto, da preberem kaj več o njemu.

 

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Nisem ravno najboljši pri poslušanju nasvetov, pa zato tudi pri dajanju ne. Ampak nikol nisi tok hiter, da ne bi bil lahko še hitrejši al neki tazga ... 

 

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

To pa vem! Ko sem prvič montiral spdje, z Blažem sva šla na Debenji vrh nad Zalogom in dobil sem nasvet ti samo zapni in piči, sej boš potem videl kako deluje.

Pa še res sem videl, razmontiral sem se zelo lepo, celo levo stran sem poradiral. Za piko na i me je pa prijatelj, pri katerem sem takrat živel, peljal na veterinarsko kliniko razkužit, ker sva živela čisto zraven in ni bilo gužve kot v običajnih bolnicah.


Preberi še
Na verigi: Uroš Klauž
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija je s septembrske z otvoritve Koloparka, foto Anže Furlan

Svež video Tivoli films (Iztok Lovrič in mtb “fukovc” Matevž Zupanc) je doslej nalovil čisto premalo ogledov, zato si ne moremo pomagati, da ga ne bi prilepili poleg in se poklonili igralskim talentom naturščika Fedra.