Jaka je imel dobro zamisel - vprašanja zastaviti Filipu Flisarju. Ne more biti dolgočasno. Zdaj že vsi vemo, da ni le smučar, tudi kolesar. Od malega BMX in MTB fristajler, zadnje čase celo BMX in 4X dirkač. Prav te dni se mu začenja svetovni pokal v smučarskem krosu, pred tem je imel še domačo nalogo za mtb.si.

Filip Flisar

Vzdevek: Načeloma jih nimam, ko sem bil mlajši, so me klicali Pipo, zdaj pa Brkonja
Kraj: Maribor
Starost: 29
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Unior Tools Team


Jaka: Kako si prišel na idejo, da imaš take legendarne brke?
Filip: Nisem prišel, to je zgodilo spontano. Na kanadsko-ameriški turneji se cel mesec nisem bril, potem sem pustil le brke, bilo je smešno in tako je ostalo.

Vem, da si freestylal tudi na dirtih, kdaj se boš vrnil v to sceno?
Starejši ko sn, težje se bom vrno, ker me je zdaj včasih že strah. Za dušo grem še kdaj skočit, na novo pa se ne bom učil kakega double backa.

Slišal sem, da si kot najstnik zlomil veliko koles in opreme. Povej mi kaj več o tem.
Prvi pri nas sem imel azonicove 3-piece jeklene gonilke, krmomirane, imele so doživljenjsko garancijo. Kakega pol leta je bilo celo v redu, potem sem jo odlomil. V Fun Sportsu niso mogli verjeti, so mi jo zamenjali, a naslednjo sem zlomil prej kot v tednu dni. Potem mi je niso hoteli več zamenjati, rekli so da tega ni možno tako zlomiti.


V četrtfinalu 4krosa na letošnjem SP v Val di Sole, foto Klemen Humar

mtb.si: Boste Mariborčani kaj ukrenili okoli pohorskega bike parka ali je gotof?
Filip: Ne vem, če sem pravi naslov za to. Škoda bi bilo, gotof ne sme biti, ker je lepa stvar. Imamo vse na dosegu roke, mislim da v nobenem primeru ne bo gotof, če drugega ne, bo družba pubecof poskrbela zanj.

Lani se je na Red Bull Rampagu hudo poškodoval tvoj prijatelj Paul Basagoitia, kako si to sprejel?
S Paulom sva kar dobra prijatelja. Lani nisem gledal tekmovanja, naslednji dan mi je pisal njegov tast. Takoj sem vedel, da mora biti nekaj narobe in nisem mogel verjeti. Pubec dosti dela, bil je v dobrih bolnišnicah in rehabilitacijskih centrih, tudi družina mu pomaga in zdaj hodi s palicami. Bil pri njem in kar dobro napreduje.


Mariborska Vročica betona 2006, kjer je Filip zmagal v disciplini slopestyle, foto Peter Perunovič

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Filip: Z mojim prijateljem Romanom, to so res čudni dnevi. Že ko sva bila mala, sva se vozila po hribih, malo v mesto, skakala, za zaključek v garažo evroparka, pa na dirte, obdelala sva vse. Imela sva tudi posbne izzive - rekla sva jim klasične dvanajstke, ko sva celo noč po hribih in mestu, skuhala sva štiri litre kave in jih nastavila po mestu, da sva jo sproti pila … Od 9h zvečer do 9h zjutraj. Popolna noč!

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Imam dosti stvari, ki jih rad delam, lahko bi rekel smučanje, a to je skoraj moja služba. Rad kam grem s prijatelji, raziskujem, gledamo, kaj dobrega pojemo …

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega ali BMX kolesa?
Smučal itak bi, verjetno bi že kaj pogruntal za hitro prekimanje na kolesih, morda bi predelal nakupovalni voziček.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Mislim, da je bil to en stari Diamond Back, tisti je bil moj prvi dirt picikl, z njim sem največ fural street, na tem sem zlomil dve azonicovi gonilki, vilice, krmila, vse razen okvirja. Kdor ga je naredil, je dobro delal.

Tvoje prvo kolo?
Rogov BMX, 20-palčni, rdeč.


Na Vročici betona je bil Filip na istem 24-palčniku tudi tretji v dvoboju

Tvoj vzornik?
Od vsakega nekaj vzamem, perfektnega vzornika nimam. V starih časih je bil to gotovo moj kolega Paul Bas, pa Josh Bender me je zaznamoval, sem se metal kot on.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Pubec, ki mi je zastavil vprašanja, se mi zdi, da je zelo obetaven. To mora početi s srcem in vztrajati. To je ključ do uspeha.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Da se dobro z dobrim vrača, temu sledim, vedno poskušam bit prijazen in dober. Sam dobim dosti nasvetov, očitno si jih ne zapomnim.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Smučarski je bil, ko me je vrglo s smučišča na kopno, počil sem si ledvico, zlomil rebra …
Na kolesu sem na takrat edinem mariborskem dirtu delal 360, pri pristanku mi je jajca potegnilo med zadnjo v zavoro in gumo. Tega ne bom pozabil, tudi Kardelj in drugi ne. Zavoro smo morali odpeti, da sem jih dobil ven.

Preberi še
Na verigi: Jaka Remec
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija Klemen Humar


Še otroški bonus: s prvim beemiksom na motokros progi v Radizlu in ena zgodnjih razbitih buč; iz Filipovega arhiva