Filip se je potrudil tako z izbrancem za na verigo kot z vprašanji zanj. “Moram se, tudi on se potrudi z vprašanji zame,” je rekel Filip.

Mihi je s svojimi nebulozami, topolovodom, spetkom, latrino … stik “zabavnega” radijskega sporeda nacionalke s tistim delom državljanov, ki se jemljejo manj resno. Kot samozaposlen počne še kaj, hkrati pa že dolga leta muči tudi gorska kolesa. Je tudi potrjen učitelj, pa graditelj lokalnih atrakcij in nenazadnje oče nadobudnega spustaša. Gorazd ga je klical Skoraj Mihi, z njim se je namreč težko zmeniti za furo. Filipa je seveda zanimalo vse kaj drugega …

 

Miha Šalehar

Vzdevek: Mihi

Kraj: Lj-Šentvid

Starost: 41

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Friends & Mountains, tam nosi čin “preCednik”

 

 

Filip: Si izkušen mož nagubanih možganov in preciznega jezika. Povej mladim bajkerom, zakaj ne rabijo 150 g lažjega bajka od kolega in najdražjih flouroscentnih oblačil, kar jih splet premore, da je življenje super!

Miha: Zato, Filip moj, ker take bajke furajo zobarji, da njihovi frendi, odvetniki, začutijo zavist. In ja, ko bo kdo od fluorescentnih ujel Flisarja na staremu SX-u, mu kupim še 150g lažjega ;)

 

Dobiš klic starih kolegov, s katerimi niste furali skupaj že leta, in se za petek zmenite, da grete na stare cajte furat in poiskat svoj notranji pir. Ravno ko odgovarjaš, da ti tega nič ne more preprečit, tvoj sine (v tistem momentu star 4 leta) priteče do tebe in ti solzan od vzhičenja pove, da je v petek premiera nove risanke Maša in medved v kinu. Kaj odgovoriš enemu in kaj drugemu?

Uf, ta je težka, Filip. To je zagamana kombinacija notranje in zunanje politike, ki lahko pripelje do tega, da se skregaš z materjo otroka in s frendi; kar pomeni, da na koncu nisi ne v kinu ne na bajku, pač pa na ta tečnem - kolk sem jaz bogi - piru. Slaba situacija ;)

 

Poznaš sceno od začetka, pa mi povej prosim. Je bla v času Benderja, Cowana, Schleya in prvih NWD filmov scena res tolko bolj kul al se nam to zdi, ker nas za nos vleče nostalgija? Je čar kolesarstva malo zbledel ter kdaj in zakaj?

Nisem povsem od začetka, recimo, da sem uletel nekje na sredini. Res pa je, da speglani trejli nove šole in zobarsko odvetniška bratovščina, ki - odkar je zapustila golf - prisega na enduro racing šik, blago zanika korenine. Če ne bi bilo poslednjega frirajderja Grgata, pa Lunija in njegovih Friends & Mountains, pa še parih likov iz starega sklica, bi na naših koncih ta obrt že izumrla.

 


Z Grgo in Zlajom na Gardi, foto Neja

mtb.si: Trial motor, v čem je fora?

Miha: Ne vem, najbrž zaradi tega, ker je že moj stari dirkal z motorji. Vsi kolesarji me klincajo zaradi tega, ampak naj jih potolažim, da z njim ne furam trejlov, ampak samo par štorov v moji hosti. Pa všeč mi je, ker je tehnika pred surovostjo in testisi. Podobno kot na težkih tehničnih peš potih, ki jih imam navzlic kriminalu najraje.

 

Ali sina še uženeš v kakšni mtb prvini?

Pol leta nazaj sem ga vlekel na ta strmo Grmado, misleč, da bo s predolgim DH kolesom in spd-ji na tistih zaprtih, peščenih batinah končno utihnil. Pa ni! Tako je odgovor ne.

 


Na premajhnem SX-u, foto iz arhiva MTB Galaxy

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Miha: S tamalim, mojo ali z mojimi delikventi na kakem Dolskem grabnu ali kje drugje. Na lep poletni dan. Brez oblačkov in kretenov ;)

 

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Z Lunijem in Grgatom zataknjen pri spodnji postaji gondole za Veliko planino. Kolesa so ostala v avtu, ura je štiri popoldne, mi pa z vsako minuto bolj......hm... frirajd.

 

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Vozil kajak ali motorje.

 

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Specov sx prve in zadnje generacije. Kolo, s katerim se je dalo počet vse, pa še na jurja višincev si ga lahko zgonil. Samo premajhen mi je bil. Obakrat. Žal mi je, da jih ne delajo več. Če ima pa kdo kak XL okvir prve generacije viška, se priporočam.

 

Tvoje prvo kolo?

Rogov Kekec. Fotr mi je na črno pobarval blatnike, da je zgledal res hot rod.

 

Tvoj vzornik?

Naš Gorazd. Pa niti ne zaradi furanja, ampak ker šele zdaj ugotavljam, kako prebrisan kujon je bil, kar se tiče življenja.

 

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Ravnokar sem mu ščitnike pred vrata postavil, ker smrdijo kot teden star kadaver v avgustu.

 

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ko sva šla s Rokom Koreninom pred mnogimi leti prvič na ta stari Krvavec, je prej celo noč nalivalo. Roki se je tega dne znebil res epske modrosti. Rekel je: "Ti, samo ne bremzaj na skalah in koreninah, pa bo vse v redu!"

 

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Poleg tistega, zaradi katerega bom do upepelitve šantal, mi je še posebej pri srcu oni v Dolskem grabnu, zaradi katerega sem eno uro čevlje iskal.

 

Preberi še
Na verigi: Filip Flisar
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani

Uvodna montaža: portret foto Neja, akcija v ozadju z Daddyja pa foto Guru