Pia in Andrej sta verigo podala svoji navezi z lanskega kolesarjenja po STKP, opremljevalcu s kolesi Boštjanu. Nekdanji državni prvak v spustu iz let 1997 in 2001, pokalni prvak, reprezentant in leta 2009 tudi evropski veteranski podprvak, ki je s spustom opravil leta 2012, namreč pri Španu skrbi za znamko Torpado in še za kakšno.

Boštjan Felc

Vzdevek: Felini
Kraj: Idrija
Starost: 42
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : družini


mtb.si: Baje si naredil cel krog - od cestnega kolesarja preko spustaša spet nazaj do ceste. Kako se to zgodi?
Boštjan: Ko sem začel trenirati na cesti, še ni bilo MTB scene, vsaj pri nas ne. Ko sem končal s cestnim, sem imel eno leto premora in potem me je v MTB spust spravil Ludvik Velikajne, moj sodelavec pri Čuku v Idriji. In sedaj na starejša leta je normalno, da presedlaš na nekaj bolj umirjenega in je krog sklenjen :-)

Raje na cesto kot v enduro, pravijo pravi spustaši stare šole, ali kako?
Ja, tako nekako. Mislim, da je bilo 25 ali več let več kot dovolj v spustu. Na mtbju sem doživel res enkratne trenutke. Za noben dan mi ni žal. Mislim, da bi kar še enkrat ponovil. Tudi dosegel sem za naše razmere dovolj. Ko sem končal z spustom, sem imel mislim da 37 ali 38 let. Padec v Kranjski Gori na EP mi je dal vedeti, da je pa res dovolj preganjanja p koreninah in da je tudi še kaj drugega, za kar je vredno živet. Tako sem se v bistvu tiste sobote na dan tekme zadnjič spustil z DH kolesom. Do sedaj ga še nisem zajahal. Tako sem se vrnil nazaj na cestno kolo, kjer sem pridno nabiral kilometre za moje svetovno prvensto Franjo.

Kateri dogodek iz spustaške kariere ti je ostal najbolj v spominu kot resnično nor? Kaj s kakšnim Jolbetom, Gantarjem, Bizijem …?
Kot resnično nor dogodek mi je ostal v spominu žur za zaključek pokala in sezone na Iverčkem jezeru leta gospodovega ne vem katerega. Janč mislim da je dobil pokal, jaz pa tekmo ali obratno, ne vem točno. To je bilo kot v filmih ... res noro. Malo ljudi se še spomni tega žura :-)

Poznamo te kot enega mož za znamko Cult, a te zgodbe je konec. A ostajaš v kolesarstvu, kam te je nato vodila poklicna pot?
Ja res je, te zgodbe je konec, a gremo naprej. Seveda ostajam v kolesarstvu, ker drugega ne vem, kaj bi počel. Kolesarstvu sem posvetil lahko rečem 3/4 svojega življenja. Namreč v kolesarstvu sem od svojega enajstega leta. Ko sem zapustil Cult, sem leto in pol delal v Italiji v kolesarski trgovini, sedaj sem se vrnil in sem zaposlen v podjetju Špan na Brezovici kot vodja kolesarskega programa in marca odpiramo hudo kolesarsko trgovino ;-)


Felinijev predzadnji spustaški dres je bil tale za Pedal. Maribor 2011, foto Mare Obid.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Boštjan: Nekje v Dolomitih, ni važno ali na cesti ali na MTB.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Zadaj na našem vrtu, obdan z družino in prijatelji obračam mesnino na roštilju.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Veš da ne vem, kaj bi.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Najlubšega kolesa nisem imel nikoli. Vedno mislim, da sem imel dobra kolesa, iz katerih sem izvlekel za tiste razmere maksimum.

Tvoje prvo kolo?
Moje prvo kolo je bil Rog, nek kruzer z dolgim sedežem in naslonjalom zadaj ... nek čoper al kaj.

Tvoj vzornik?
Moj vzornik je bil na cesti Mario Cipollini, na MTB pa absolutni Nicolas Vouilloz.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Moji otroci ... vsi nekaj obetajo, kaj, pa bom pa še izvedel. Se pustim presenetit.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Ti sam gon’ (Jure Gantar). Jaz pa drugim, naj uživajo v tem, kar počnejo.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Hmmmm, padcev je bilo kar nekaj. Moj najhujši padec pa je bil na cestem kolesu na tekmi pri mladincih. Namreč podrsano sem imel kompletno levo stran od stopala do ramen ... Peče ko satan.

Preberi še
Na verigi: Pia Peršič in Andrej Martinčič
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani

Za uvodno pa huda montaža, ha? Avtorji fotografij od L proti D: Joco Žnidaršič z mladinske cestne zmage, AD s snemanja punk videa z Zablujeno generacijo leta 2005 in BarB z DH Borovnica v devetdesetih.