Na nedavno končani etapni dirki Afxentia na Cipru je Avstrijec Daniel Federspiel, dvakratni svetovni prvak v disciplini eliminator, nastopal v krosu. Po nekaj letnem premoru zaradi eliminatorja mu je vstop v druščino najboljših kar dobro uspel. Z enajstim mestom v XCO dirki je bil zelo zadovoljen. A vendar nisva mogla mimo zgodbe o nameravanem svetovnemu pokalu v disciplini eliminator v letošnjem letu.

“Saj ne morem verjeti. Ko se končno sprijaznim, da bom eliminator dirkal enkrat v letu, pa mi namestijo tole,” je začel.

“Lani sem stvari dobro premislil. Motivacijo in željo za dirkanje imam še za leta. Zaradi tega sem naredil štiriletni plan do Tokia. Moj načrt in želja je, da se uvrstim v avstrijsko reprezentanco za olimpijske igre. Zaradi tega sem tudi začel sodelovati s trenerjem Nicolasom Siegenthalerjem. Moje finance so tudi omejene. Na svetovnem pokalu lahko računam na pomoč avstrijske zveze, za eliminator pa mi nihče ne bo dal denarja. Še posebej, ker je razmetan po vsem svetu. Planiral sem sicer udeležbo na svetovnem prvenstvu na Kitajskem, a tole me je res razburilo. Še posebej, ker je prišlo kot strela z jasnega.”


Daniel pred dnevi na Cipru, Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion

“Trening bi bilo potrebno prilagoditi, a o tem bom mogoče razmišljal, ko bodo stvari bolj jasne. Z distance je vse skupaj videti kot marketinški trik. Nekaj takih poizkusov je že bilo, a so se na žalost klavrno končali. Zanima me predvsem, kje mislijo dobiti tekmovalce, ki bodo pritegnili publiko, saj je od nje odvisno preživetje discipline in serije.”

Za konec je Daniel izzval še svojega velikega tekmeca, našega Halzerja: “Kaj pravi Miha? Se je kaj oglasil? Ali samo igra poker, ha ha ha …“

Preberi še
Eliminator se vrača s svetovnim pokalom

Na uvodni fotografiji Federspiel kot evropski prvak leta 2013 v Bernu, na njegovi desni Halzer. Foto mtb2013.ch