Špela je končno prekinila niz “starih kroskantrijašev” in to z odlično podajo. Hočemo ali ne, v mtb svetu bomo Sašo vedno povezovali z Gorazdom. In Saša nima nič proti. Čeprav je njena ljubezen do kolesa čisto njena in iskrena, v naš šport pa je vmešana tudi skozi promocijo slovenskega kolesarskega turizma. Ta zgodba se je začela že s kranjskogorskim parkom in nadaljevala z delom s tujimi novinarji pri Slovenski turistični organizaciji, kar je počela do nedavnega.

Saša Špolar

Vzdevek: -
Kraj:​ Ljubljana​
Starost:​ 45​
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … :


Špela: Katera kolesarska tura v Sloveniji ti je najljubša in zaupaj nam zakaj?
Saša: Katarina s Sv. Jakobom. Ker je bila vedno prva. Vsakič drugačna. Osvobajajoča.​ Epski turi pa Mangart in Kobariški stol.​

Zakaj se nikoli nisi, kljub toliko prevoženim kilometrom, podala v tekmovalni svet gorskega kolesarstva?
Kolesarjenje je za mene odklop, sprostitev, umiritev, stik z naravo in užitek. Čas, ki ga imam za sebe. Ko sem lahko sama s sabo. S svojimi mislimi, tudi problemi in novimi idejami. Množičnost,​ gužva, ​nervoza mi niso blizu.

Si v situaciji, da želiš prepričati nekoga, da se rekreativno prične ukvarjati z gorskim kolesarjenjem. Kaj bi bili tvoji glavni argumenti?
Po vsakem vzponu te nagradi dober spust :) In lepota narave, ki te vedno prevzame.


Nasa!

mtb.si: Bila si ena prvih, ki je furala to, čemur danes rečemo “enduro”. Vsegorska kolesa, tehnične spuste, tudi kakšen ščitnik in park. Se ti zdi to nekaj, kar je za vsako punco?
​Saša: Mislim, da ja. Za vsako punco, ki uživa z gorskim kolesom. Vse je šlo postopoma in izkušnje so podpirale nove izzive. Vse spuste sem vozila previdno, nikoli brezglavo :) Vožnja v parku pa mi je bila kdaj naporna in bolj zahtevna. Če se nisem počutila sposobno furat v parku, sem šla pa na turco.


Bike park Kranjska Gora

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Saša: Dobra tura, ki se konča z dobro hrano, vedno ob dobri družbi.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Z družino, s kolesom ali brez, nekje v hribih ali na morju.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Kolesarila :)

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Bilo je prijazno do mene, ko sem kolesarila transalp, od Brennerja v Torbol na Gardskem jezeru, 6 dni, dnevno v povprečju 1600 višinskih in 70 km. Heavy Tools me je nagradil, zamenjalo ga je​ novo kolo,​ NASA BIKES.

Tvoje prvo kolo?
Alpinestars trdak

Tvoj vzornik?
​Gorazd​

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Maverick Vinales

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
​Življenju se nikoli ne mudi.​

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila?
​B​ilo jih je kar nekaj, še vedno sem se uspela pobrati in ​furati ​naprej … ​P​rvi obisk v kolesarskem parku, v Saalbach-Hinterglemmu, polet čez balanco …

Preberi še
Na verigi: Špela Perc
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani


Garda