Andrej Velkavrh je na verigo pripel Marka Muniha. Oziroma po tablaško: Žabar je pripel Problematiksa!

Tolminski kolesarski trgovec in serviser je že dolga leta tudi ljubitelj težkih, zahtevnih, dolgih, strmih, tehničnih, visokogorskih tur. No, tudi uživaških, zaradi katerih ga občasno odnese tudi čez lužo. Je tudi soustvarjalec znamke Wildcard Cycles, ki se je prijela predvsem v enduru, naprimer pri ekipi Pedal iz Cerknega.

Marko Munih

Vzdevek: Večina prijateljev me kliče Munih. Problematiks ne šteje, ker je nick, ki sem ga sam izbral, čeprav me kdo tudi tako prepozna.
Kraj: Kozaršče/Tolmin
Starost: 41
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Pedal racing team (čeprav je racing del letos "malo" trpel), Wildcard Cycles


Andrej: Kaj ti je ljubše, servisiranje koles ali kolesarjenje in zakaj?
Marko: He he, težka :) Kolesarjenje, brez debate. Konec koncev sem se zaradi kolesarjenja lotil tudi servisiranja koles. Pa servisira se zelo težko učinkovito v naravi. Čeprav sem ravno ta vikend na terenu ugotovil, da je elastika odličen tubeless “črv". Tako da mogoče je pa izenačeno in se eno pa drugo samo bogatita :)

Se ti zdi, da gorski kolesar kaj zamuja, če se vozi samo po domačih logih oz. v radiju recimo 100 km?
Odvisno, kje je središče tega kroga ;) Ampak ja, mislim, da zamuja. Če naprimer potegnem vzporednico s plezanjem, če celo življenje plezaš na apnencu, se ti sanja ne, kada zelo je fajn plezat tudi na granitu.

Bil si čez lužo. Kakšne so bistvene razlike v primerjavi z našo sceno?
Razen tega, da je tam gorsko kolesarjenje dejansko legalno? ;) Ogromno poti je delanih namensko za kolesarje, polno je poti tudi za gor, kar je super. Predvsem pa me je navdušila raznolikost terenov. Peščenjak, granit, apnenec, korenine, mivka, speglana zemlja ... Določene podlage so tako drugačne od naših, da je čisto tuj/odbit občutek peljat po njih.
Sicer pa sumim, da ravno ta zgoraj omenjena legalnost naredi glavno razliko med njimi in nami, kar se scene/skupnosti tiče. Organiziranje, zbiranje denarja, grajenje novih poti ... Enostavno se da precej več naredit. Kljub temu, da imajo tudi oni precej problemov glede dostopa na določenih območjih.mtb.si: Večkrat smo že želeli napisati kaj o tvoji garažni tminski znamki koles, ki postaja znana predvsem v enduro dirkanju. Zakaj nam že ne uspe?
Marko: Najprej popravek... recimo raje, da je to slovenska znamka koles. In je najina, ne moja. Zakaj nam pa še ni uspelo? Bejži vedet. Prej ali slej nam bo.


Iz dirkaških dni, Grožnjan, foto Nejc Bole

mtb.si: Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Marko: Visoko v hribih, v neokrnjeni naravi, predvsem pa v družbi dobrih prijateljev. Mislim, da brez tega gorsko kolesarjenje ni tisto pravo. Vsaj zame ne.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Z družino, prijatelji, uživanje skupaj, zunaj nekje, ne nujno športno aktivno. No, če je zima, potem kar mora bit športno aktivno, ker sicer postane preveč mraz :) Celc pa smučke sta v tem primeru tudi kar dober par.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Še vedno bi kolesaril ravno toliko kot prej, ampak verjetno malo bolj po cesti. Mogoče bi se mi ne zgodila tale skoraj dvajsetletna pavza v plezanju.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Lahko bi se zdaj šel marketing, ampak po pravici povedano ne morem nobenega izpostavit. Najljubše mi je tisto, ki v tistem trenutku poganjam. Od totalno sesutega rentala sredi Karibov, ki me pripelje na plažo, do vrhunskega polnovzmetenca, s katerim se počutim super spustaša na poti s kakšnega hriba.

Tvoje prvo kolo?
12" banana seat mini bicikelček z balonastimi gumami. Prvo kolo, s katerim sem po "terenu" (zemljat klanček, ki je peljal mimo našega bloka) letel čez balanco. Ker sem preveč pritisnil prednjo zavoro. Še danes mi ni jasno, kako mi je s tistimi zavorami to sploh uspelo :)


Ameriške sanje

Tvoj vzornik?
Eh, še naučit sem se vsega vedno hotel sam in pod svojimi pogoji. Vzorniki? Nimam.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Kolesarski? En mulc iz Žage, tam okoli 10 let, niti ne vem, kdo je, sam ga pa dvakrat videl, ko se je s kolesom v Žagi igral. Dobesedno. Po tazadnji, stoppie, 180, po stopnicah gor, wheelie drop dol ... Na vsaj dve številki prevelikem kolesu. Briga njega. On se zabava. To je to.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Bo slišat klišejsko, ampak vseeno ... Vzemi si čas za ljudi in stvari, ki jih imaš rad. Ker to so najboljši trenutki tvojega življenja.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Po "domači" potki s hriba za hišo. Vse se je poklopilo, dol je res letelo, tisti občutek nepremagljivosti, ko si res eno s kolesom, ki ga pravzaprav doživiš samo parkrat v življenju ... Dokler mi ni odneslo prednjega kolesa in sem med padcem z brado odlomil prestavno ročico, gobec mi je pa s tako silo zaprlo, da mi je uspelo še en zob odkrušit. Ampak če bi lahko izbiral, bi ponovil. Samo zaradi tistega občutka. Ker res premalokrat pride.

Preberi še
Na verigi: Andrej Velkavrh
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani