Stara DH mafija je pokazala mednarodne lovke. Sergio je izbral Slavena Getoša, jugoslovanskega BMX prvaka iz Osijeka, ki je bil v devetdesetih nekaj časa tudi najhitrejši hrvaški spustaš in se redno udeleževal dirk v Sloveniji.

Geba je tudi danes tesno povezan s kolesarstvom - poleg tega, da vrti pedala tako na cesti kot izven nje, je tudi uspešen trgovec. In še vedno je tudi isti šaljivec z resnim izrazom na obrazu kot nekdaj.

Slaven Getoš

Vzdevek: Geba
Kraj: Osijek, Hrvaška
Starost: 45
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : BK Osijek 2010


Sergio: Kdaj si prvič prišel dirkat v Slovenijo in kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin?
Geba: Pozdrav Sergio! Pogosto se spomnim teh časov in vas Slovencev. Vprašam se, kje ste, kaj počnete, če imate otroke, je morda že kdo dedek!? Ko potujem čez Slovenijo, si mislim, da bom koga srečal in poklepetal … na koncu pa na Krku srečam Jureta Gantarja, ki me pol ure ne spozna!

Prvič sem prišel na DH v Idrijo leta 1994, s povabilom po odlični uvrstitvi na Olympus DH v Zagrebu. V spomin se mi je vtisnilo druženje, prijateljstvo, dobra energija med nami, DH trdaki, allstarke, Chevrolet (Gebin Suburban, op. ur.), Metallica … Nobene zlobe, nobenih težav, samo dobre vibracije in vrhunska zajebancija (biiip!).

Kako se spomniš razvoja spusta na Hrvaškem? Si kaj sodeloval pri organizaciji?
Seveda se spomnim. Začeli so Zagrebčani - Durlen, Gelo, Kovačić, Roset … Bili so odlično organizirani, nabriti, imeli so pokrovitelje. Dobra ekipa so bili tudi samoborski Šišmiši s Tomico in drugimi.

Sam sem priredil prvi DH v Orahovici. Mislim, da je iz Slovenije prišel le Sergio s šestimi ali sedmimi tekmovalci. Vsa čast! (tudi Miha Gale in Andrej Dekleva sta se prišla enkrat lomit, op. ur.)

Katera dirka v Sloveniji ti je bila najljubša?
Nisem je imel, vse so bile odlične, najraje pa sem vozil na Pohorju in na Joštu.
Iz filma Formula BMX Toneta Stojka, 1989

mtb.si: Kakšna je kolesarska scena v Osijeku? Poznamo Pannonian, kaj pa sicer? Vozite specialke po ravnini, se odpravite z mtb v Orahovico … ?
Geba: Kolesarstvo je v Osijeku zelo priljubljeno, a najbolj rekreativno. Spomladi in poleti je pri nas kot v Amsterdamu. Koles na kupe, vsi so na kolesih in vsi jih kradejo (zato v svoji trgovini prodam veliko dragih ključavnic)! V Osijeku je kakih sto specjalk in veliko več gorskih koles. Na dirke pa gre kakšnih 5 cestnih in 15 gorskih kolesarjev.

O Pannonianu bi lahko govoril ves dan. To je zgodba zase. Letos je bil že osemnajsti, tako da je preveč materiala za zgodbo. BMX scena je kar dobra, veliko je mladih od 6 let naprej. Trenirajo, vozijo, trudijo se.


Geba v novem mtb fun parku v Osijeku

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Geba: Še vedno vozim mtb in specjalko. Najraje grem sam do prvega hriba, 30 km iz Osijeka, in tam kolesarim po gozdovih, poljih in divjini. Udeležujem se dirk v krosu, predvsem zaradi ljubezni, uživanja in druženja.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Ko ne kolesarim, sem v svoji trgovini Extremesport, imam jo že 25 let. Imam 7 zaposlenih, prodali smo na tisoče koles, imamo servis … Drugi del dneva preživim z družino. Imam dva sinova, 7 in 9 let imata. Fabijan in Maksim. Vozita BMX v parku, včasih jima pokažem kakšen trik. Moja najljubša hobija sta kuhanje in degustacija vina, skoraj vsak dan najdem čas za to.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi še vedno vozil BMX.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Raleigh iz leta 1989, naravnost iz Amerike. Najraje sem ga imel, najbolj me je poslušal, bila sva eno. Na zadnjem kolesu sem z njim brez težav prevozil 21 km. Dobro je bil uravnotežen. S Kawasakijem Z1000 me je prijatelj na njem potegnil do 120 ali 130 km/h. Pred policijo je nato zavrl in zavil v ulico, jaz pa sem se delal, da poganjam, in z 88 priletel v radar. Končal sem v zaporu.

Tvoje prvo kolo?
16-palčni Rok Kekec.
Iz spustaških časov smo našli le dve po-dirkaški z Aljošem Martinjašem in Janezom Golmajerjem

Tvoj vzornik?
V vseh situacijah na kolesu je bil moj vzornik lik, ki ga je igral Mel Gibson - Mad Max. Njegova odločnost, hladnokrvnost in neustrašnost so mi bile vzor za vse dirke, vožnje in nastope v življenju. Kar nekaj časa so me klicali Geba Max.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Tega vprašanja niti google ne zna prevesti v hrvaščino, ampak mislim, da sem prej že odgovoril.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Najboljši nasvet sem dobil od Bore Čorbe iz Riblje čorbe leta 1988: “Pešaci su dosadni, pešaci su spori, zato ih obori!" (Pešci so dolgočasni, pešci so počasni, zato jih podri!)
Moj nasvet za druge pa je: Brez ventolina, ljudje … Kaj vam bo to? Trenirajte, vozite, uživajte in se veselite!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Najbolj sem padel na Mariborskem Pohorju na Alpe Adria DH. Preskočil sem neke korenine in doskočil na še večje, tako da je kolo povsem razpadlo. Zvil sem vilice, zlomil krmilo, zvil obroče, strgal verigo in odlomil zadnji menjalnik … Sam pa nisem imel niti praske!

Pozdrav svima!

Preberi še
Na verigi: Sergej Ocepek
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani


Geba na dirki v krosu v Orahovici