Popotnika Manja in Erik sta nas presenetila z izbiro dolenjskega amaterskega dirkača! Na verigi imamo radi takšna presenečenja in preobrate.

Vemo, da je amatersko dirkanje na cesti silno resna reč. Siko pa asfalt rad občasno zamenja tudi za malo zemlje in kamenja pod gumami - v krosu, ciklokrosu. In to uspešno. Mika pa ga tudi … le beri dalje.

 

Gregor Sikošek

Vzdevek: Siko

Kraj: Novo mesto

Starost: kristusova leta

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : JB TEAM Novo mesto in JB center Novo mesto

 

 

Manja in Erik: Prijatelji te poznajo kot vsestranskega kolesarja. V kateri kolesarski disciplini pa ti najbolj uživaš?

Gregor: Primarno najbolj uživam v cestnem kolesarstvu oziroma cestnih dirkah. Mi je pa zelo pri srcu tudi dirkanje z gorskim kolesom … Bolj kros kot maraton, ampak tudi nad maratonom se ne bi pritoževal!

 

Kje se najraje voziš, najljubša trasa, najboljši krog, kaj priporočaš, kje najraje voziš v Sloveniji in kje v tujini?

Najraje se vozim po Dolenjski in Beli krajini. Najljubši krog mi je Novo mesto - Soteska - Dolenjske Toplice - Semič - Črnomelj - Metlika - Vahta - Novo mesto, pa še kak ovinek vmes. V tujini pa vsekakor Istra, ki upam da jo poznam skorajda do zadnjega kotička, kajti zadnjih devet let tam vsako leto preživim vsaj 40 dni, po možnosti na kolesu ;)

 

Kateri kolesarski dosežek ti največ pomeni, zakaj, kakšni so bili občutki, ko si ga osvojil in h kateremu kolesarskemu cilju stremiš v prihajajoči sezoni?

Huh, mogoče največ amatersko svetovno prvenstvo v Trentu leta 2013 in bronasta medalja s kronometra … Drugače pa leta 2016 trojček naslova državnega prvaka: januar ciklokros Prekmurje - Petanjci, junij cestna dirka Jarenina - Maribor in julij XCO Kočevje … v fuzbalu bi rekli hat trick. Sem pa amaterski tekmovalec, da si ne bo kdo napačno predstavljal. Cilji v prihajajoči sezoni: “prenašanje” znanja na sotekmovalce in prijatelje, ki so željni informacij in napredka v cestnem in gorskem kolesarstvu, uspešno vodenje kolesarskega društva in popularizacija kolesarstva na splošno, za sladico pa še kakšna dirka in simbolična zmaga!

 


Lanskega novembra na drugi dirki ZLIK MTB v Kočevju, foto Marjan Tancik

mtb.si: Motokros in bicikli … Te je že zamikal kakšen mtb enduro, če že spust morda ne?

Gregor: Seveda da me je, samo kaj, ko še svojega gorskega kolesa nimam, drag hobi smo si zbrali, ampak vse je možno. Glede na povabilo MTB ekipe računam v bližnji prihodnosti vsaj kakšen enduro odvozit, čisto iz firbca, da vidim, kje in kako stojim v tej disciplini. Spust pa zaenkrat rajši ne, se zdim prehiter sam sebi na spustih :)

 


S Tomasom Katalenićem na letošnji etapni dirki 4 Islands, foto Loris Bilić

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Gregor: Zimske oziroma jesenske urice na dolgih MTB vožnjah, ko se cestna oz tekmovalna sezona konča, ko naredimo krog s prijatelji na Gorjance in Javorovico nad Šentjernejem ter nazaj v Novo mesto.

 

Tvoj popoln dan brez kolesa?

V družbi moje drage punce, na dobri kavici, po možnosti na Obali, in ob gurmanskem kosilu,

 

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Verjetno bi se malce dolgočasil, kot se sedaj, ko “preveč” vozim cestno kolo! Nujno zlo je tale MTB!

 

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Glede cestnega sem vsekakor navdušen nad novim Tarmacom SL6, ki je neverjetno odziven in vodljiv, seveda morajo biti pravi obroči nataknjeni … Glede gorskega pa sem bil fasciniran nad Epicom HT PRO, Eagle X01 in karbonski obroči, neverjetno okreten in poskočen v klance!

 

Tvoje prvo kolo?

Prvo kolo Merida roadrace 905, aluminij, ko sem začenjal “kolesarsko kariero” drugače pa v mladosti Rog mountain 24 col, 18 prestav :)

 


Državni prvak v ciklokrosu leta 2016, foto prijavim.se

 

Tvoj vzornik?

Kombinacija Alberta Contadorja in Petra Sagana, oba zaradi načina vožnje, Sagan pa zaradi pojavnosti in komunikacije s publiko! Če bi pa moral izbirati, pa verjetno Sagan zaradi sposobnosti in obvladovanja kolesa!

 

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Težko vprašanje … na cesti mogoče Tadej Pogačar iz ekipe Ljubljana Gusto Xaurum, mtb ne spremljam toliko, upam da mladi Anthony Bilić iz Andrenalina MTB Pula pokaže še naprej konstanten napredek …

 

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Zanimivo vprašanje, na cesti jih je bilo, mnogo ampak ne moram izpostaviti enega ali dveh … Na MTBju pa nasvet mladega Anthonyja Bilića na progi XCO Dubovac v Karlovcu, kjer sem vozil cel trening chicken way, na dirki pa z manj zaviranja na prvo zavoro in pravilno razporejeno težo na kolesu zvozil vse strme spuste in prišparal čas in energijo. Sam pa bi svetoval, da uživajte na kolesu, ne obremenjujte se s Stravo in rezultati, nabirajte izkušnje na dirkah in maratonih, če želite biti hitrejši in spretnejši.

 

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Vsekakor leta 2012 na maratonu Franja pred spustom v Idrijo, skupinski padec pri 45-50 km/h, kjer sem pustil kar nekaj kože na asfaltu. Drugi po vrsti pa lansko leto 2017 na cestnem državnem prvenstvu na Vrhniki, kjer sem naredil banalno napako v zavoju in padel v begu za naslov državnega prvaka. Splaval še eden naslov izmed …

 

Preberi še

Na verigi: Manja Pečkaj in Erik Šturm

Na verigi - pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija s Parenzane, foto  Matej Damijanić