Ne moremo uiti Pannonianu. Pa nihče ne more reči, da si ne zasluži. Še zlasti, ker je Marko Draguljić na verigo pripel samega predsednika zavoda Pannonian Zdenka Liško, prvega moža festivala Pannonian Challenge.

Zdenko Liška

Vzdevek: LILe
Kraj: Osijek
Starost: 43
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : razne PaNoNNiaN varijacije - zavod, kolesarski klub, d.o.o. …


Marko: Ali lahko razloziš laikom, kako je možno, da v Slavoniji, kjer še koruza stežka uspeva, vi furate največji freestyle dogodek daleč naokrog ter znamko Pannonian po skoraj drugem desetletju še kar nadgrajujete?
Lile: Najprej hvala Marko, ker misliš na nas v Slavoniji. Kako razložiti … Morda koruza dosti bolje raste, če se trudiš na njivi. Dobra priprava in ljubezen do tega, kar počneš, to je univerzalen recept za nekaj dobrega. Kot pravi eden od članov naše organizacije, prireditev je živ organizem in tako se tudi PaNoNNiaN že leta razvija od dobesedno dojenčka v plenicah do današnjega lepo vzgojenega mladeniča. Naša politika je razvoj športa pred zaslužkom in mislim, da je to glavni razlog, da napredujemo iz leta v leto. Zelo pomemben je tudi odnos do tekmovalcev, trudimo se, da je se počutijo čim bolj domače, zato se zaradi tega odnosa in odlilnega parka pogosto vrnejo tudi, ko ni tekmovanja.

S Pannonianom je zrastel tudi park, ki ga vam ga zavidamo vsi frestylerji. Kakšna je pa lokalna scena z rajderji?
Malce bolje kot drugje v regiji, predvsem zaradi parka, a tako kot povsod drugje jih je enkrat več, drugič manj. Kot prireditelji se trudimo vzpodbuditi čim več mladih, da bi se ukvarjali s temi športi. Tako letos prirejamo BMX in sk8 šolo, da bodo starši mirnejši ob prvih vožnjah svojih otrok.

Bojda se tudi pri vas razvija gorskolesarska scena, kljub temu, da ne blestite s hribovji. Kaj dogaja?
Sam že leta koketiram med BMXom in MTBjem, zato smo se skozi 4X in dirt trudili razvijati tudi gorsko kolesarstvo, a so nam posekali gozdiček in smo izgubili te objekte, ki so bili MTB meka v Osijeku, tako je skoraj ugasnila tudi MTB scena. Zdaj imamo ano malo bolj divjo XC progo, gradimo pumptrack, načrtujemo tudi nov dirt.
Ker smo na ravnini, moramo za ostale discipline 80 km stran do Orahovice, kjer smo letos začeli razvijati nov dogodek Orahovica Bike Weekend in z veseljem lahko rečem, da se je scena začela prebujati, vračajo se stari kolesarji, pa tudi novi so.


Orahovica spet ni tak hrib, da bi rabil čelado :)

mtb.si: Kdaj se MTB vrne na Pannonian? Z dirtom, slopestylom … ?
Lile: Najverjetneje že naslednje leto, za 20-letnico, z dirt sessionom. Želimo, da bi bil MTB znova v stalnem sporedu PaNNoNiaNa, ker smo za novi Center za ekstremne športe načrtovali tudi dirt, pump in stezo za BMX dirke, na kateri se lahko dirka tudi 4X, če že nimamo hriba.


Orahovica Bike Weekend!

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Lile: Vsak dan, kjer koli, z ljudmi, ki jih imam rad, z otroki ali pa sam, to pa v zadnjih letih žal ni prav pogosto.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Da so tudi takšni? :D Dan z otroki, družino in prijatelji.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega ali bmx kolesa?
Upam, da ne bi igral nogometa. Težko si sploh predstavljam, kaj bi počel, če ta šport ne bi obstajal, saj je tako prisoten v mojem življenju, da se prepsto vsi moji interesi povezujejo s kolesom. Možda kaj z glasbo, to me je nekaj časa zanimalo, dokler me kolo ni povsem okužilo.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Uf, več jih je, zagotovo pa imam vedno najraje tistega, na katerem imam čas voziti. Trenutno je to star Yeti AS-X in nova “pila” v garaži, YT Capra.

Tvoje prvo kolo?
Rog BMX, kot verjetno za večino mulcev v osemdesetih.

Tvoj vzornik?
Verjetno večina takoj pomisli na kakšna svetovna imena, a meni je že od vsega začetka vzor Slaven Getoš - Geba. Verjamem, da se bo marsikdo strinjal, da je najboljši vsestranski kolesar v regiji. S čimer koli se je ukvarjal, je dosegal dobre rezultate. BMX race in freestyle, MTB DH in XC, tudi danes se kot veteran dobro kosa z dosti mlajšimi. Med tujimi nimam posebnega vzornika, jih je pa nekaj, za katere mislim, da so bistveno prispevali, da je šport danes, kakršne je. To so Mat Hoffman, Ron Wilkerson, Dave Mirra, Daniel Dhers, Shaun Palmer ...

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Marin Ranteš, zanj menim, da lahko postane BMX številka 1. Všeč mi je tudi, kako vozi Matej Žan. Nekaj je mladih, ki se odlično vozijo, le vztrajati morajo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Veliko let, veliko dobrih nasvetov. Morda “Live and let live”.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Na srečo jih ni bilo preveč, a zapomnil sem si zlomljeno ključnico na DH sešnu leta 2000, teden dni preden bi moral začeti delati, tako da sem službo nastopil z dvema mesecema bolniške.

Preberi še
Na verigi: Marko Draguljić
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani

Fotografije Samir Kurtagić