Veriga še dalje sliši na 03! Od Blaža Ženka iz Žalca v Slovenske Konjice, kjer s kolesi in drugo športno opremo (poklicno v trgovini Ghetto Sports) trguje in tudi (ljubiteljsko) gradi poti emigrant iz Celja. Včasih pa očitno tudi pomaga češkim profi bajkerjem, ki se jim na poti domov s Flat Out Lj pokvari avto … (glej zadnjo sliko).

Tomaž Ogradi

Vzdevek: Ogri
Kraj: Slovenske Konjice
Starost: 42
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KD Brez zavor, GhettoSports, Nana’s house bike hotel


Blaž: Kakšna je bike scena pod Roglo? Ali je že v planu kaka dh linija na Jurgovem?
Tomaž: Žal je tako, da je pod Roglo več scene kot na njej. Oblegamo Konjiško goro, gradimo traile in najvažnejše, furamo vsak dan. Letos smo postavili na noge novo kolesarsko društvo (KD Brez zavor), tako da je kar pestro. Vozimo, se družimo, potujemo. Tu pa tam pa tud pademo.
Neka ideja o bike parku na Jurgovem je že padla v preteklosti, vendar Rogla kot športni center mislim, da nima nekih večjih ambicij graditi kolesarske poti. Mogoče, ko bodo naši otroci večji :)). Žal pa nekih konkretnih informacij ne morem dati glede tega.

Nekaj časa nazaj si bil že skoraj lokalec na Baliju, ali spremljaš razvoj mtbja na otoku?
UUU Bali. Ko sem prvič obiskal ta otok, o gorskem kolesarjenju še niso vedeli nič. Danes je na otoku kolesarska kultura dobro razvita, vsaj kar se turizma tiče. In to ne samo na Baliju, kar celotna Azija. Vodene ture niso več muha enodnevnica na Daljnem vzhodu. Če pa po pravici povem, sem Azijo obiskoval predvsem zaradi surfanja in hrane.

Bajk, board ali surf?
Bajk, board in surf je moj vrstni red aktivnosti, ja. Imam pa zadnjih osem let nov hobi - babysitting :))mtb.si: Verjetno marsikaterega mestnega bajkerja prime, da bi preselil v manjši kraj ali na vas, več fural, gradil … Je bilo to med tvojimi razlogi za premik?
Tomaž: Manjše mesto pomeni več svobode, če pa še najdeš odlično bajkersko družbo, si na konju. Moja migracija v Konjice je bila zgolj zaradi družine. Kot tujec v manjšem mestu sem se sprva malo lovil, vendar smo se isto misleči kar hitro povezali in danes smo res dobra ekipa kolesarjev. Ker imam gozd tako rekoč pred hišo, je vsakodnevno kolesarjenje samoumevno. Svetujem vsakemu, ki se je najedel velikega mesta.mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Tomaž: V četrtek popoldam, ko šibamo na skupno turco in se kačica prijateljev vije po lokalnih trailih.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Popoln dan brez kolesa je popoln dan na bordu. Drugače pa tudi rad vihtim nož v naši kuhinji :).

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Mogoče bi jedel vampe, ki jih ne maram najbolj, ne vem.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Custum built Specialized Status. Res mašina za bike parke. Mi je še danes žal, da je odšel od hiše.

Tvoje prvo kolo?
Prvo resno kolo? Z očetom, ki me je sploh navdušil nad kolesarjenjem, sva naredila prvo polno vzmeteno kolo. Bil sem še malinovec, a že strastem kolesar. Kolo je bila neka verzija 20” kruzerja z zadnjim vzmetenjem. Spredno vzmetenje je bilo z nekega motorja, BMX gume, ravna široka balanca, BMX gripi, nek športen sedež. Bil je res dober, a težek. Pa ogabne oker barve :)). To je bilo pred 30+ leti.


Podrobnosti zgodbe niti niso bistvene, ampak hej, majhen je tale bajkerski svet!

Tvoj vzornik?
Darren Berrecloth

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Vsak mlad nadobudnež, ki fura. Jaz vedno držim pesti za vse.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
I live where I park and where I park I ride bike.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Ufff, vsak je bil boleč, nekaj jih je blo pa tud takšnih z bolniško oskrbo. Zlom ključnice pri koncu rame, kak se temu reče, ne vem. Ta kost še danes kljub operacijam čudno štrli iz telesa :)))

Fotografije so iz Tomaževega osebnega arhiva, razen zadnje, ki je iz IG zgodbe Tomaša Slavika

Preberi še
Na verigi: Blaž Ženko
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani