Peter Vesel ni brskal med maratonci ali etapnimi specialisti temveč se je spomnil lepo urejenih poti v svoji soseščini, na katerih uživa na treningih. Martin sicer ni njegov sokrajan, s prijatelji pa je krivec za “kakšen meter” poti na njegovem koncu. V SloEnduru pa ga poznajo kot vztrajnega in hitrega veterana.

Martin Brus

Vzdevek: Tine
Kraj: Logatec, od rojstva
Starost: 57 let
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Član Kamplca iz Ajdovščine sicer pa državni uslužbenec na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS.


Peter: Zakaj Slivnica?
Martin: Razlog je racionalen. Če želiš trail, kjer ga še ni, ga je potrebno narediti. Če ga že delaš, s kolegi se razume, potem je lahko tudi po tvojih željah. Vsaj nekaj sto tekočih višincev naj ima, podlago, ki ni izkjučno iz skal in ima naj primerno logistiko za gor in za dol. Bližnja okolica Logatca teh geoloških naravnih danosti nima. V glavnem so proti Hrušici in proti Ljubljanskemu vrhu same skale kot značilnost zaključka Dinarskega gorovja. Vrhnika ima Planino in Ulovko z izjemnimi neizkoriščenimi možnostmi, smo že poskusili, a odnehali zaradi nasprotovanj lastnikov.
Slivnica kot destinacija torej zaradi same bližine, zaradi podlage - večinoma so tod bili v preteklosti pašniki in navdiha v obstoječih poteh, ki so jih že prej zgradili domači kolesarji.

Če bi imel neomejeno možnosti in dovoljenja, kje bi naredil naslednjo stezo? A veš tisto, ko rečeš to je to.
Logatcu še bližja je Planinska gora in gozdnata pobočja nad Grčarevcem, kjer imamo glavnino trailov. Vsem je skupna lastnost, da so naravni, da marsikdaj ne veš, ali gre za stečino divjadi ali kolesarsko stezo. Grajenim objektom se čimbolj izogibamo, s tem tudi konfliktom z drugimi uporabniki prostora. To pogosto pomeni tudi, da so proge lažje. Če bi imeli vsa dovoljenja in tako ne bi tvegali, da gredo številne ure dela v nič, bi zgradili progo z objekti, tudi tako bolj "na glavo", kjer so tudi bande obvezne.

Verjetno teren pred graditvijo steze velikokrat prehodiš?
Trasiranje je privilegij in užitek. Kapo dol prednikom za vsako gozdno pot, vlako, stezo (sodobne - buldožerske ne sodijo mednje). Kljub 3D, grafiki, digitalnim modelom reliefa, lidar snemanju ... je v poraščeni in razgibani pokrajini težko speljati traso, ki se konstantno dviga ali spušča. Le manjši del raziskanega se udejani tudi v novi poti.


Enduro Grozni 2018, foto Matej Damijanić

mtb.si: Igračkanje s kolesi in krampi se očitno da vleči v zrela leta, kaj praviš? Kje je pa tu plezanje?
Martin: Ljudje se želimo učiti, spoznavati novo, in ob tem tudi napredovati. Merljivo in fizično pa napredek z leti upada in že doseženo postane neponovljivo. Po 30 letih alpinizma in športnega plezanja so najvišje preplezane ocene postale nedosegljive. Vzporedno aktivno članstvo v gorski reševalni službi, tudi kot inštruktor mladim, je bila opcija, a v tretje življensko obdobje se peljem s kolesom. Rezultati so tu, manj ko stiskam zavoro, hitreje gre in še je nekaj rezerve. Doslej 40+, od letos je tudi v SloEnduru kategorija 50+ in vedno več nas bo.


Na letošnjem Kamplcu, foto Anže Petkovšek/SloEnduro

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Martin: V družbi s prijatelji, na polno, od Glinščice, Beke, Socerba, do Tinjana.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Zapolnjuje glasba in fotografija.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
V gore bi še naprej hodil peš, več smučal. Morda bi, ali pa še bom, letelel, kot že, z jadralnim padalom.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Vozim karbonsko Capro, ki mi dobro služi.

Tvoje prvo kolo?
pri petih letih, znamke se ne spomnim. Kasneje Pony, Marathon pa še kakšen Rog.

Tvoj vzornik?
Občudujem znanje in pogum kolesarskih mojstrov (Rampage, DH), vzornika pa nimam.
Pred 40 leti bi odgovoril: Herman Buhl.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Vid Peršak.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Udarjeno, boleče mesto, vendar ne odprto rano, večkrat namaži z gabezovim mazilom.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Zlom rame ob srečanju s trdim listavcem - bukvo.

Naslovna fotografija je z letošnjega Black Hole Endura, foto Urosh Grabner

Preberi še
Na verigi: Peter Vesel
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani