Od vodje organizacije svetovnega singlespeed prvenstva v Kobaridu (SSWC) Danija Kovačiča k novi svetovni prvakinji v tej manj običajni zvrsti gorskega kolesarstva. Kim je vsestranska kolesarka iz zelo kolesarske države, kjer je od kolesarjenja bolj priljubljen le še nogomet.

Kim Saenen

Vzdevek: Kimi
Kraj: Diest, Belgija
Starost: Hmmm ... 35+ 😂
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Ride bikes Diest, Paxx Global Racing (za cestne reči 😱) in singlespeed družina 😉


Danijel: Kako ti je kot Belgijki všeč Slovenija kot mtb destinacija? Kakšno se ti zdi kolesarjenje tu?
Kim: Do pred nekaj leti, ko smo imeli tu SSEC, Slovenije nisem poznala kot mtb destinacije. Bili smo v Kobaridu, šli smo tudi na zipline turo in na Matajur. Super je bilo! Imate odlične poti, vse je zeleno in prekrasno, tudi ljudje so prijazni. Vesela sem, da smo tokrat kolesarili tudi okoli Ljubljane. Se še vrnem. Mogoče smo se tokrat več zabavali kot kolesarili, naslednjič poskusimo to obrniti. 😅Prestave proti singlespeedu?
Oboje ima svoje prednosti in privlačnost. Rada vozim singlespeed. Je preprosto in prvinsko. Ali vrtiš kot nor ali pa na strmem vzponu uporabiš vsako mišico na telesu, vlečeš za krmilo za zadnje moči. Moraš izbirati drugačne linije kot s prestavami, saj moraš obdržati hitrost. Zelo dober trening je, z lahkoto opraviš intervale. Pa še ceneje je vzdrževati takšno kolo. A s prestavami imaš več možnosti. Naslednjič v Slovenijo pripeljem tudi polnovzmeteno gorsko kolo s prestavami.

Kako se počutiš kot svetovna singlespeed prvakinja?
Odlično! Te tetovaže sem si res želela (oprosti mama 😅). Na Japonskem sem bila blizu, tokrat mi je končno uspelo. Nisem se zavedala, da sem prva, dokler ni napovedovalec povedal. Zgrešila sem progo in se morala vračati navkreber in mislila sem, da me je Američanka spet prehitela. A očitno sem imela dovolj prednosti. A pomemben je celoten dogodek, drugi singlespeederji, zabava in kolesarjenje. Še več lepih spominov.


Prvaka SSWC2019 Richard in Kim, foto Grega Stopar

mtb.si: Na kakšne druge nore načine še kolesariš poleg singlespeeda?
Kim: Vozim mtb maratone, etapne dirke … Kakor se to komu zdi noro. A iščem zahtevne maratone, dolgočasnih tras ne maram več. Rada bi kakšnega odpeljala na singlespeedu. To bi bil dober izziv.
Pred nekaj leti sem s singlespeed ciklokros kolesom nastopila sem tudi na ciklokros dirki Three Peaks v Veliki Britaniji. Fijuu, ta pa ni bila lahka. To zimo bom verjetno nastopila na nekaj lokalnih ciklokros dirkah, s singlespeedom med kolesarji s prestavami. Toliko, da bo zanimiva zima.
Naslednji mesec bo v Belgiji velika singlespeed dirka Gogo Hellcross. Tam sem lani postala tudi svetovna prvakinja v singlespeed ciklokrosu.

Kako si prišla v gorsko kolesarstvo in ciklokros?
Kot otrok sem vozila BMX, po enem tršem padcu pa je mama rekla, da se ne grem več 😩.
Potem nisem več kolesarila, dokler me sestra ni povabila na gorskokolesarsko turo. Stara sem bila že 26 let 😱. A kolesarstvo me je spet pičilo in nisem več prenehala.

Hmmm, SSWC2020 bo v Belgiji. Tvoja skrivna orožja za obrambo naslova, razen belgijskega piva?
Haha. Imam le en nasvet: če mislite, da je Belgija ravna, se motite 😉. Imamo lepe, zahtevne poti, pa še zabavati se znamo.


Na lanskem SP v ciklokrosu brez prestav, foto SSCXWC2018 

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Kim: Z dobrimi prijatelji v belgijskih Ardenih. Če bi lahko izbirala vreme … suho in sončno.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Hmm, kolesarjenje na kavo verjetno ne šteje 🤔?
Počitek, branje knjige na soncu na vrtu, sprehod s kavico na poti, dobro kosilo kje zunaj …

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi sama dobila kakšno zamisel in vsi bi rekli: “Oh ne, spet si je nekaj izmislila.” 😅 Zamisel bi bila, da gremo z mestnimi kolesi na zahtevne poti … in bi izumili gorska kolesa! 😂
Morda pa bi plezala, tudi plezanje mi je všeč.


Namesto kolajne pa ... foto SSWC2019

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Vozim kolo BMC Agonist, zelo mi je všeč. Foxovo vzmetenje, 110 mm hoda, obročniki Ninefold Yarrow 9th Wave, komponente SRAM XX1/XO1.

Tvoje prvo kolo?
Specialized Rockhopper. A ni bilo pravo zame, po enem letu je bilo že za v smeti.

Tvoj vzornik?
Gunn Rito Dahle sem zares občudovala.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Poslušaj svoje telo … Pri tem nikdar nisem bila prav dobra, a naposled sem se na grd način le naučila.
Pa še to, da počni tisto, kar rad počneš, in uživaj v vsakem trenutku!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila?
Av, kar nekaj jih je bilo, a padca drugega dne etapne dirke Sudety MTB Challenge na Poljskem ne bom nikdar pozabila. Z obrazom sem priletela v skalo, si odlomila del prednjega zoba, veliko je bilo krvi, čeljust mi je zatekla … Hoteli so, da odstopim, a sem nadaljevala. Za večerjo in do konca dirke sem lahko jedla le juho. Ekipa mi je vzela vse power bare, da jih ne bi jedla, dali pa so mi vse svoje gele. Pa sva s partnerjem v končni razvrstitvi vseeno končala na tretjem mestu med mešanimi ekipami.

Naslovna fotografija Girona MTB Challenge

Preberi še
Na verigi: Danijel Kovačič
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani