Ostajamo v srednji veteranski kategoriji v seriji SloEnduro. Cri Maierhofer je verigo namreč vrnil v Slovenijo k Gregu Nagodetu, lanskemu šampionu katergorije Master 2. Znan je tudi kot SuperRajder (tisti, ki dokonča prav vse dirke v sezoni), stalnica serije torej, pa še priljubljen možak je, vedno pripravljen pomagati. Valdo!

Grega Nagode

Vzdevek: Valdo
Kraj: Ljubljana-Črnuče
Starost: 43 let
Pripadnost klubu, podjetju, pleme; Energijatem.com


Cri: Si eden od najbolj predanih tekmovalcev, ki jih poznam v naši enduro družini. Mislim, da si bil že tri sezone zapored na prav vseh dirkah, zato naslednja vprašanja.
Prvo - kako to uskladiš z družino?
Grega: Mislim, da je bilo lansko leto peto zapored, ko sem bil na vseh enduro dirkah pod okriljem SloEndura, vse tudi končal in osvojil naslov SuperRider.
Usklajevanje je pa pri meni dokaj enostavno, najverjetneje zato, ker sm srečno ločen, z bivšo pa še vedno v dobrih odnosih. Prav nekaj dni nazaj sem ji poslal koledar tekem za 2020, ona to vzame na znanje in sva dogovorjena. Seveda pa grem sam potem tudi njej na roko, ko je treba.Kako si vse leto v formi? Saj ne smeš niti zboleti, da se pojaviš na vseh dirkah?
Res je, največji problem je ostati zdrav in cel (nepoškodovan) celo sezona, včasih pa je treba malo stisniti zobe, kot naprimer lani, ko sem Enduro Kope odpeljal z zlomljenim mezincem … Pred tekmo sem snel gips, po tekmi pa šel po novega na urgenco (samo 1x se živi … 😀). S formo pri meni je pa tako, da enakomerno kolesarim skozi celo leto in se mi zdi, da je ves čas enaka ooziroma je nikoli ni.

Če se ozreš nazaj na vse dirke SloEndura - katera je bila tvoja najljubša?
Glede svoje najljubše dirke se res težko odločim, ampak glede na to, da so mi bolj všeč položni in zaviti traili, bi rekel, da kar Grožnjan.


Golovec trails Ljubljana 2019, foto Anže Petkovšek/SloEnduro

mtb.si: Podobno Crijevim vprašanjem - kako pa kolo in vsa oprema zdrži takšno sezono?
Grega: Moram potrkat, s kolesom oz. opremo skozi sezono praktično nimam nobenih problemov. Zamenjam en par gum in ploščic, to je pa to. Ok, kdaj se polomi kak del na kolesu, ampak hvala bogu ne na tekmah (verjetno vozim preveč na ziher …).

Ob vseh nastopih pa si bojda tudi najbolj priden pri obiskovanju prizorišč izven dirk in pri spoznavanju tras. Ali to drži?
Ja res je, vsepovsod nas je dovolj, tudi ko ni tekem. Vsak vikend gremo en dan kam in se poskušamo čim manj ponavljat. Sedaj izven sezone pa smo večinoma na tistih treh ali štirih lokacijah na Primorskem, ki jih vsi poznamo.

Preden si se nalezel dirkanja, si bil veliko na mtb turah. Kam te zdaj najraje odnese, če nisi na dirkah ali treningih?
Ja,preden me je zasvojil enduro, smo veliko več hodili v visokogorje in na turce, tega je sedaj manj, ker enostavno zmanjka vikendov.
Hmm ... kaj pa vem, kaka Učka, Rezija, kakšna nosaška v Julijcih … ja, pa kak 5-dnevni Finale Ligure tud nikoli ne razočara.


Težko življenje SuperRajderja: Mihi & Valdo, foto Žana.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Grega: Kje nad Ajdovščino s kolegi.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
S tamalima dvema v kakšnem adrenalinskem parku.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno premetaval uteži na fitnesu, vsaj to sem počel, preden sem začel bajkat.


Nosaška, november 2013, pred Viševnikom, foto Peter Turšič

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Prav v teh dneh sem naročil že svojo tretjo YT Capro … Pa ne vem, če je moje najljubše kolo, je pa najbolj dostopno.

Tvoje prvo kolo?
Scott racing 2003, trdak, bolj pozno sem začel.

Tvoj vzornik?
Nimam nekega favorita … Recimo Sam Hill (ker sva oba na flatih ☺).


Končno tudi prvak, foto Ma Tej/SloEnduro

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Vid Peršak.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Vsakič, ko si na kolesu, uživaj, kot da je zadnjič.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Nič hujšega ni bilo do sedaj, mogoče prav ta zlomljen mezinec lani. Pa sploh ni bil hud padec, samo zapel sem za borovček.

Naslovna fotografija: otvoritev traila Valdo v Ajdovščini, foto AD

Preberi še
Na verigi: Cri Maierhofer
Na verigi - pravila in dosedanji izprašani