V zadnjih dveh desetletjih se je gorsko kolesarstvo znašlo že v naslovu vrste diplomskih nalog, gotovo jih je bilo največ na Fakulteti za šport. Letos je ena nastala na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete.

Avtorica Urška Drofenik je napisala diplomsko delo z naslovom "Gorsko kolesarstvo v zavarovanih območjih na primeru Triglavskega narodnega parka". V nalogi je pregledala pravno ureditev v državi in dodatno v TNP, vplive vožnje s kolesom, konflikte, ureditev v tujini, nato pa čisto konkretno obdelala nekaj območij znotraj Triglavskega narodnega parka, ki vsaj teoretično obetajo za razvoj gorskega kolesarstva (in kjer se seveda že zdaj kolesari).

Podrobneje predstavljena območja so Pokljuka, Bohinj, Kranjska Gora in dolina Soče, konkretno analizirane ture pa Dobrenjščica, Planina pri Jezeru in Vršič. S predlogi za reševanje problematike se je Dobrenjšici in Planini pri jezeru kot predlog nove poti pridružila še Pokljuka.

Urša je pri pripravi naloge sodelovala tudi z vodstvom Triglavskega narodnega parka. Kakšne so po njenem možnosti, da bomo kdaj znotraj TNP lahko kolesarili po označenih, legalnih in atraktivnih gorskokolesarskih poteh?
"Začela sem sodelovati s TNP, a se zgodba ni izšla, ustavilo se je pri financiranju. A sem optimist in upam, da se bo kaj premaknilo. Največji potencial se mi zdi na Pokljuki, pa tudi na Dobrenjščici, a so na Pokljuki težave lažje rešljive. A reševanja se ne bo lotil TNP, nekdo mora imeti interes ter projekt prevzeti iz izpeljati."

Je bilo tako tudi na Voglu, ki je v TNP, prvo progo pa so poskusno odprli v septembru?
Urša: "Vogel se je začel prav v obdobju, ko sem bila v kontaktu s TNP. Upravljalec smučišča je imel interes in je zadevo porinil naprej."

Kot v diplomskem delu ugotavlja Urša, v Sloveniji še nihče ni opravil študije o vplivu koles na podlago ali širše okolje. Imamo pa zdaj vsaj eno razmišljanje v diplomski nalogi.

Kaj bi povzemali, kopirali, krajšali ...
Poglobi se v celotno diplomsko delo (PDF)

Uvodna fotografija: Stara vršiška cesta je hecen primer. "Vse zmenjeno," na obeh koncih pa table o prepovedi. Foto Peter Immich/mtb-slowenien.de

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.