Ministrstvo za okolje in prostor je danes objavilo osnutek Uredne o spremembah in dopolnitvah Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju. Pripombe in predloge čakajo do ponedeljka, 12. julija 2010.


Tudi to se zgodi, pa še večkrat utegne
Tudi to se zgodi, pa še večkrat utegne

Dobrih 15 let je že v veljavi Uredba o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju, ki nas je kolesarje - vsaj tako si mislimo sami - neupravičeno izenačila z vozniki vozil na motorni pogon, in nas izobčila z vseh "neprometnih" površin.

Ministrstvo že dalj časa pripravlja spremembe Uredbe, v zadnjem času je s svojimi predlogi sodelovala tudi iniciativna skupina Kolesarske zveze, Komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze in drugih zainteresiranih organizacij.

Zdaj je na svetlem osnutek. Najbolj opazne spremembe:
- Prilagoditev drugim zakonom, ki pod določenimi pogoji dovoljujejo vožnjo v naravnem okolju (zakon o gozdovih, zakon o planinskih poteh).
- Natančnejša opredelitev pojmov, ki smo si jih poldrugo desetletje razlagali vsak po svoje, npr. kaj je nekategorizirana cesta in kaj je organizirana vožnja.
- Hvala bogu, v skladu z drugimi zakoni možnost ureditve poti oziroma "poligonov", karkoli si že zakonodajalec pod tem imenom predstavlja.
- Izbrisana je res nerazumljiva prepoved parkiranja kolesa v naravnem okolju.
- Bistveno zvišanje kazni, a primerno več za voznike motornih vozil kot kolesarje.

Tako, vsi razmišljujoči bajkerji imate dovolj časa, da se preglodate skozi osnutek in sami ali preko svoje organizacije ali kar foruma Tabla izrazite svoja mnenja.

Dvoumnosti in nerazumljivih določil, ki si jih bomo spet različno razlagali, je gotovo zopet nekaj. A spremembe bodo vsekakor na bolje.

Objava na strani MOP >>
Poberi osnutek (.doc) >>


Tema na Tabli