Domača sezona gorskokolesarskih tekmovanj se je začela in to kar z državnim prvenstvom v disciplini XC elimininator (kros na izpadanje ni slab izraz). XCE Črn trn se je z lanske proge v središču mesta preselil na Pale. Poleg štartno-ciljne ravnine na asfaltu je proga vodila vodila tudi po zadnji ravnini proge za 4X, po singlu skozi gozdiček ter še po enem kolovozu in strmem spustu, za mlajše kategorije pa tudi po drugi ravnini nove proge za dvoboj. Dovolj šprinta, vzponov in tehnike za vse in več kot dovolj prostora za prehitevanje. Tudi močni tekmovalci v 4krosu in spustu se niso počutili zapostavljene. S kakšno popestritvijo na dolgi štartni ravnini bi bil to lahko prav zgled posrečene proge za XCE tudi za dirke svetovnega pokala.

V zadnji dirki - velikem finalu članov - so se pomerili svetovni podprvak v XCE Miha Halzer, branilec naslova državnega prvaka v XCE Rok Korošec ter aktualna članska prvaka v olimpijskem krosu Urban Ferenčak (U23) in Matjaž Budin (elite).

Halzer ves dan ni ničesar prepuščal naključju. Kvalifikacije je dobil s kar 8 sekundami naskoka pred Ferenčakom, medtem ko sta bila Korošec in Budin v ozadju, prvi s tehnično težavo in drugi s padcem. Nato je bil Hrastničan prepričljivo najmočnejši tudi v velikem finalu in se tako odkupil za lansko prvo DP v tej disciplini, na katerem je padel na prvem zavoju kvalifikacij in se ni uvrstil v finale. Budin je zaostal, klubska kolega Ferenčak in Korošec pa sta se za srebro udarila v zadnjih metrih zadnjega vzpona in močnejši je bil Ferenčak.

Vrstni redi (PDF)

Na uvodni fotografiji Miha Halzer ob svojem eksplozivnem štartu. Foto Klemen Humar. Več fotografij sledi v galeriji.

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.