V zmerno pomladnem vremenu - z nekaj sonca, vetra, ne prehladno za dirkanje in ne pretoplo za postopanje v prelahkih oblačilh - se je v Vrtojbi z dirko Griči XC v organizaciji kluba DEŠ Fleš začel letošnji slovenski pokal v krosu.

Braidot & Braidot

Čeprav po običaju dirka ne prinaša točk UCI, jo je zaznamovala udeležba dveh italijanskih nadobudnežev, ki sta prišla na dober trening. To sta še ne 22-letna dvojčka Braidot iz Moše (Mossa) nedaleč iz Gorice: Daniele, 3. med mlajšimi člani z lanskega SP v Saalfeldnu, in Luca, na SP uvrščen dve mesti nižje, a član zmagovalne štafete.

V popoldanski dirki članov sta družno povedla in si že v prvem od šestih krogov nabrala lepo prednost 45 sekund pred zasledovalci. V drugem pa sta oba upočasnila defekta na zadnjih gumah! Luca se je po hitri zamenjavi obdržal v vodstvu, Daniele pa je zdrsnil na šesto in se do konca dirke prebil nazaj na drugo. Mednju se je daleč iz ozadja za nekaj časa pomešal njun kolega iz ekipe Forestale Mirco Tabacchi, a je pred koncem moral odstopiti drugo mesto Danieleju.

Od Slovencev sta najbolje začela Rok Korošec in Matjaž Budin. Prvi je tudi končal najbližje italijanski trojici, domačin Budin pa je bil med vrsto žrtev nekaj ostrih skal na spustih - in to na odseku proge, ki je najbližje njegovemu domu, zato je s prazno gumo zavil kar domov in se na cilj vrnil stuširan in preoblečen! Še v predzadnjem krogu je peto mesto držal Blaž Pristovnik, pa je tudi on po defektu odstopil in tako je peterico zaokrožil Urban Ferenčak.

Krajnc med mladinci, Žakljeva med ženskami, Lovše med veterani

Hkrati s člani so bili kot je že v navadi na progi mlajši in starejši mladinci. Med slednjimi je izstopal Gregor Krajnc, ki se je lepo pomešal med najhitrejše člane, sledil mu je njegov klubski kolega Peter Zupančič.

V dirki žensk, ki so se pomerile na progi skupaj z amaterji in veterani, je bila Tanja Žakelj v svojem prvem domačem nastopu za Unior Tools Team brez prave konkurence. Drugo mesto je zasedla veteranska svetovna prvakinja Samira Todone in tretje Ana Zupan. Mateja Lovšeta se po prestopu na cesto še nismo nadejali na prvem pokalnem krosu, v svojem prvem nastopu med veterani je gladko zmagal pred Mitjem Tancikom in Petrom Veselom.

Proga v gričih je bila ponekod zelo mastna in drseča, tako da je bilo navkreber tudi nekaj pešačenja, številnim udeležencem pa je težave povzročal tudi nov spustaški odsek. Marljivi "Dešfleševci" so jo odnesli brez očitkov o izvedbi, tudi na začetku nove sezone pa moti pomanjkanje enotnih standardov za merjenje in obdelavo rezultatov. Tričlanska sodniška ekipa z ročnim merjenjem in še tako dobro ošiljenimi svinčniki temu ni kos. Saj je bilo protestov komaj kaj, časov prihodov v cilj pa tudi ni. Od kakšne analize časov po krogih pa smo na ta način še zelo, zelo, zelo daleč.

Vrstni redi

člani
1. Luca Braidot (Ita, Gruppo sportivo forestale) U23
2. Daniele Braidot (Ita, Gruppo sportivo forestale) U23
3. Mirko Tabacchi (Ita, Gruppo sportivo forestale)
4. Rok Korošec (Slo, Calcit bike team) U23
5. Urban Ferenčak (Slo, Calcit bike team) U23
6. Boštjan Hribovšek (Slo, Calcit bike team)
7. Blaž Uršič (Slo, KK Pantal) U23
8. Saša Vidović (Hrv, Keindl Sport)
9. Davide Nardei (Ita, Lee Cougan) U23
10. Miha Halzer (Slo, Energijateam.com)

ženske
1. Tanja Žakelj (Slo, KD Rajd Trek/Unior Tools)
2. Samira Todone (Ita, Caprivesi)
3. Ana Zupan (Slo, Energijateam.com)
4. Tina Perše (Slo, Calcit bike team)
5. Giulia Albanese (Ita, Caprivesi)

st. mladinci
1. Gregor Krajnc (Slo, Calcit bike team)
2. Peter Zupančič (Slo, Calcit bike team)
3. Matej Berger (Slo, Energijateam.com)
4. Lorenzo Dal Piva (Ita, Lee Cougan)
5. Blaž Kadivec (Slo, Energijateam.com)

Vsi vrstni redi (PDF)

www.desfles.si

Na uvodni fotografiji zmagovalec moške članske dirke Luca Braidot. Foto Grega Stopar