Če si poznavalec slovenske scene v krosu in boš v dresu ljubljanskega kluba Uni team Cult zagledal neznanega temnolasega kolesarja, bo to najverjetneje Avstrijec Robert Kircher. Sicer priložnosti za to letos morda ne bo več, saj v Sloveniji krosov za člane ni več v koledarju, morda pa ga srečaš na katerem od hrvaških.

Robert, ki je bil leta 2000 avstrijski prvak v krosu, se je Uni teamu namreč priključil šele poleti. Takole nekako bi bil videti povzetek njegove zgodbe:

36-letnik iz Kufsteina na Tirolskem je bil član nekaterih močnih ekip, kot sta bili Corratec World Team (1999-2000) ali Rainer Wurz Team (2000-2002). V marcu 2009 so ga zalotili s prepovedanimi substancami (na testu ni bil nikdar pozitiven) in ga v decembru 2010 zaradi naročanja, posedovanja in preprodaje prepovedanih sredstev (priznal je posedovanje, ne pa razpečevanja) kaznovali z rekordno osemletno prepovedjo nastopanja. Leta 2011 so mu kazen skrajšali na tri leta, prepoved se mu je iztekla maja letos.

V dresu Uni team Cult bo nastopal na dirkah v Sloveniji in na Hrvaškem, v dresu svoje domače ekipe fahrwerk-kufstein.at pa v Avstriji in drugod, a povsod s slovensko licenco. Zaenkrat dogovor velja za letos. Debitiral je že na krosu C1 KitzAlpBike v Kirchbergu 6. julija, a je odstopil.

"Preko Mateja Lovšeta je prišel do nas, želel si je še malo dirkati, a ni želel imeti opravka z avstrijsko zvezo," pove predsednik Uni teama, stari maček slovenske mtb scene Srečo Komac. "Pa smo ga vzeli. Zaupam mu."

Robertova plat

AD: Robert, naš povzetek zgodbe drži?
RK: Bolj ali manj. V vsej karieri nisem bil nikdar pozitiven in pri meni doma niso našli ničesar nedovoljenega. Obramba pred avstrijsko protidopinško agencijo NADA me je stala veliko denarja, a moral sem se braniti. NADA je izbrala nekaj športnikov, hoteli so pokazati, kako bo deloval novi avstrijski pritidopinški zakon. Zdaj vemo, kako deluje, želijo si le denarja."

Kako se počutiš ob vrnitvi?
Rad kolesarim, to me veseli. Ne zanima me, kaj si o meni mislijo drugi. Vrnil sem se!

Profil na strani fahrwerk-kufstein.at