Manj kot dva meseca nas delita prvega mtb maratona Škofja Loka. V soboto 21. septembra ga prireja škofjeloška športna zveza. Po nekaj letih bo to tudi prvo državno prvenstvo v tej disciplini, ki na trasi združi najhitrejše in najbolj vzdržljive s tistimi, ki si želijo le dobre avanture.

Te dni so prireditelji na naslovu mtbmaraton.si objavili spletno stran prireditve, ki se v petek začenja z dirko v krosu na izpadanje - eliminatorju. Zaenkrat so na strani osnovne informacije, trasa in nekaj fotografij z nje, razpis sledi v naslednjih dneh.

Trasa maratona se začenja in zaključuje na škofjeloškem Plac', krog pa je iz začetka Poljanske doline speljan na prve vzpetine južne, polhograjske strani: čez Sv. Petra hrib, Staniše, Ožbolt in Andreja. Ta krog bodo udeleženci opravili enkrat, dvakrat ali trikrat, nato pa se čez Kobilo vrnejo na Plac.

Trasa državnega prvenstva bo s tremi krogi dolga 82 km, kar je doslej najdaljši mtb maraton pri nas, vzpenjanja bo za 2.600 v.m. Srednja trasa bo dolga 57,8 km, kratka pa 33,2 km s 1.100 v.m.

Pred dnevi smo traso obiskali s traserjem Matejem Hartmanom, udeležencem nekaterih največjih maratonov po Evropi, ter Lenartom Nočem, enim od favoritov za zmago. Že po dolgem in napetem prvem vzponu iz Bodovelj je jasno, da bodo plezalci tu prišlli na svoj račun. Nekaj je tudi vrtenja po ravnini, nekaj gozdnih vlak, stezic pa - zaradi zakonodaje pač - za prvič le za vzorec. Spusti postanejo zahtevni pri večjih hitrostih, zato vsaj prvič po pameti!

www.mtbmaraton.si

Na uvodni fotografiji Matej Lenartu s prvega vzpona kaže, kje se trasa vrača po drugi strani doline.


Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.