Na peti in predzadnji dirki evropske serije iXS European Downhill Cup v Châtelu v Franciji se je mokri finale za slovenski ekipi iztekel sanjsko. Zarja Černilogar (Blackthorn GT) je potem, ko je bila v sobotnem polfinalu druga za Švicarko Miriam Ruchti, dosegla svojo tretjo zmago v sezoni in pred finalom konec meseca v Mariboru že osvojila skupno zmago. Danes je bila Zarja od Švicarke hitrejša za 65 stotink sekunde.

Pri moških je zmagal Škot Ruaridh Cunningham v dresu Unior Tools Teama pred Avstralcem Jackom Moirom in Švicarjem Larsom Peyerjem. Ruaridhov moštveni kolega Žiga Pandur je bil peti z 2,77 sekunde zaostanka, Miran Vauh (Blackthorn GT) pa 6. Nastopil je še Aleš Virtič (Rajd Trek) in zasedel 38. mesto. V sobotnem polfinalu je bil najhitrejši Britanec Joe Connel pred Pandurjem in Cunninghamom, Vauh je bil 6.

Miri je pred štartom v finalu doživel celo dramo, saj so mu eno uro pred nastopom ukradli kolo. Po posredovanju policije so se kolesa našla, prireditelji pa so Miranu dovolili poznejši štart!

Ob odštevanju po enega najslabšega rezultata vsakemu tekmovalcu razplet pri moških ni povsem jasen. Na čelu je Connell s 30 točkami prednosti pred Vauhom in 47 pred Pandurjem, tako da utegne biti v Mariboru napeto.

Povedali so

"Vesela sem še ene zmage, pa še skupno sem že zmagala!" pravi Zarja. "Čeprav me je kar malo presenetilo, saj sem trikrat padla, so pa padale tudi druge punce. Proga je bila kar zafrknjena, globoki jarki in ogromne luknje od zaviranja."

Žiga: "Na kolesu sem se počutil res dobro. V petek je rahlo deževalo, tako da je bila v soboto proga malo bolj zanimiva, malo bolj drseča. Nato je začelo močneje deževati in proga se je res razrila, nastali so veliki kanali. Nekateri so bili globji kot karkoli na svetovnem pokalu, bili so tudi do 30 cm globoki. Za zadnjih deset tekmovalcev se je ulilo na polno in vidljivost je bila res slaba.
Finalna vožnja je bila v redu, le na začetku sem naredil majhno napako in zapeljal v globoko luknjo in ob tem izgubil vso hitrost. Sledil je del s koreninami, kjer bi res razbil hitrost, tako da sem ob tem izgubil nekaj časa. Nato sem vozil dobro in res užival v vožnji. Voda je tekla v potokih, vse je bilo blatno. Videl sem bolj malo, uporabil več "tear-offov" in odpeljal kakor pač sem odpeljal. Na koncu sem zadovoljen z vikendom.
Po prvi vožnji na čas sem imel večje apetite, saj sem res užival in vedel sem, da sem hiter. Še posebej mi je ležal spodnji del, čeprav se je proga stalno spreminjala po vsem tem dežju. Nisem pa čutil posebnega pritiska zaradi visoke uvrstitve v soboto."

Ruaridh: "Zabaven vikend! Po prvem dežju se je proga že sušila, za finale pa smo imeli spet močan dež. Žiga je imel s tem res smolo. Moj finalni nastop je bil grozen, proga je prav razpadala. Po njej je tekel potok in vidljivost je bila slaba. Nisem imel večjih težav, najbolj tekoče pa tudi ni bilo, a sem bil hiter.
Zmagati je vedno odlično. Po enem mesecu na kolesu je lepo spet zmagati, to mi daje veliko motivacije za zadnje tri dirke sezone. Konec konec je bil vikend kul - slabše ko so bile razmere, boljše mi je šlo."

Vabljeni 27. in 28. septembra v Maribor!

Video
www.ixsdownhillcup.com

Na uvodni fotografiji že n-tič letos Zarja, ampak hej, saj je zmagovalka. Vse foto (še v suhih razmerah) Thomas Dietze.