Prva dirka slovenskega pokala v sezoni 2014 v gorsko kolesarskem krosu je v moški elite konkurenci minila v barvah Calcita. Na 2. mekinjskem krosu, pod katerega se je organizacijsko podpisal kamniški Calcit Bike Team, je zmagal mlajši član Gregor Krajnc, ki je po napetem boju v končnici dirke le za nekaj centimetrov ugnal klubskega kolega Boštjana Hribovška. V ženski elite konkurenci sta nastopili le dve tekmovalki, pred domačo Tino Perše je ciljno črto prečkala Nina Homovec (Orbea Geax).

Krajnc prvo leto nastopa med mlajšimi člani, zato je zmago v kategoriji elite prikolesaril Hribovšek, za njim sta končala dva člana domžalske Energije - Mitja Tancik je bil drugi, Jure Belak pa tretji. Krajnc je absolutni zmagi dodal zmago v konkurenci U23, drugi je bil Gregor Dimic (Energija), tretji pa Urban Ferenčak (Calcit). Peter Zupančič je mladinsko dirko končal na drugem mestu, premagal ga je Rok Naglič (Ravne), pri mladinkah sta Eva Jagodič in Katja Kranjec priborili dvojno domačo zmago.

2. kratki mekinjski kros je bil rekorden, kar se tiče udeležbe. Po lanskem, ko je bilo v vseh kategorijah na startu okoli 170 gorskih kolesarjev in kolesark, se je številka letos ustavila pri 204.

Vrhunec sobotne dirke v Mekinjah je bila brez dvoma moška dirka – s starta so se skupaj pognali tekmovalci v elite, U23, U19 in U17 -, ki je postregla z zanimivim bojem. Boštjan Hribovšek je s starta potegnil na vso moč, a so mu kandidati za najvišja mesta sledili. Med njimi tudi Gregor Krajnc, ki je bil ob koncu prvega kroga že pred njim. Vmes si je že privozil nekaj metrov prednosti, večino dirke pa sta vozila skupaj. Še kako zanimiv je bil zaključek, ko sta v zadnjih nekaj sto metrov prišla drug ob drugem, z ramo ob rami sta bila še v ciljnem sprintu, kjer pa je nekaj centimetrov hitrejši bil mlajši Grega.

“Od starta sem videl, da gre Boštjan naprej. Takoj sem priključil za njim, ko pa je tempo malo spustil, sem šel naprej. Seveda sem se dobro počutil, ampak nisem vedel, kako hiter sem. Ugotovil sem, da ni najbolj pametno sedem krogov biti spredaj, zato sva se v začetku šestega kroga zamenjala v vodstvu. Ni mi bilo lahko slediti, a sem opazil tudi dele proge, kjer sem bil hitrejši. Prav to me je rešilo, da sem dosegel tesno zmago. Zelo sem vesel. Seveda pohvala organizatorjem ter navijačem,” je po tekmi z nasmeškom razlagal Grega, ki je imel tokrat navijače ob celi progi, tudi tik pred ciljem pa je po vzkliku spustil glavo in odsprintal do ciljne črte. Nato pa je le priznal: “Spal nisem dobro, ni mi 'pasalo' jesti. Ne vem, če je bila to trema, ampak noge so bile v redu, nisem pa bil stoodstoten.”

“Glede na to, da je kratka dirka sem zadovoljen. Četrti krog sem ujel ritem. Z Grego sva bila skupaj, bistvene razlike ni bilo, razen tistega pol metra na koncu. S formo sem zadovoljen. Upam, da jo stopnjujem. Jaz sem zadovoljen, mislim da tudi ekipa, ker smo organizirali tekmo in sta doma ostali dve zmagi. Upam, da vajo ponovimo v prihodnje na čim več dirkah,” je dejal Boštjan.

Vir: sporočilo za medije Calcit bike team

Na uvodni fotografiji zaključni šprint za zmago v članski dirki v senci uršulinskega samostana, foto Frane Kranjec/prijavim.se

Rezultati Mekinje 2014

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.