V nedeljo bo v St. Wendlu v Nemčiji vrhunec letošnjega evropskega prvenstva v krosu, danes pa je bil dan za dirke mladincev in mlajših članov v olimpijskem krosu. Rok Naglič 32., Peter Zupančič 37., "drama" na dirki mlajših članic.

V četrtek smo si že nadejali novega velikega uspeha za Slovenijo, a se eliminator nikakor ni končal po načrtih Mihe Halzerja; naj spomnimo - ta je padel v osmini finala.

Že dan kasneje, torej v petek, se je pozornost preselila na progo za kros, ki pa ni enaka tisti, ki ste tukaj spremljali dirke svetovnega pokala. Še vedno pa je zelo dolga, krog meri kar 7,3 km, po konfiguraciji in tehnični zahtevnosti pa je daleč od sodobnih prog. Organizacija prvenstva se za zdaj kaže za solidno, a brez presežkov.

Na današnjo vročo soboto smo v bitko poslali dva mladinca. Rok Naglič in Peter Zupančič sta štartala s številkama 71. in 72., končala pa sta na solidno, na 32. in 37. mestu. Rok je bil zelo vesel rezultata, Peter pa seveda ne, saj je veliko časa izgubil zaradi snete verige.

Rok Naglič: "Ni šlo po pričakovanjih, ampak je bilo super. Letos še nismo navajeni vročine, zato je šlo malo bolj težje. Pa tudi bolj tehnično progo smo pričakovali, ampak tudi ta je bila v redu. Zelo sem zadovoljen z rezultatom."

Peter Zupančič: "Štart je bil povprečen, prvi krog prav tako. Nadaljeval sem dobro, forma se je še izboljšala od Novega Mesta. V drugem krogu sem že izboljšal čas, tretji krog pa se mi je povsem odprlo, mislim da sem bil za minuto hitrejši kot v prvem. Nato pa se mi je na dolgem spustu pri hitrosti okoli 60 km/h spredaj snela veriga in sem se moral ustaviti. Z nameščanjem sem izgubil okoli minuto in 10 mest. Nato sem napadel na vso moč, mogoče malce pretiraval na vzponu, potem sem pa še šprintal v cilj. Dirka je dirka, danes sem imel pač jaz smolo."
 
Sledila je dirka mlajših članic, ki je bila zanimiva zaradi nastopa Pauline Ferrand Prevot in Jolande Neff, dveh najhitrejših deklet iz svetovnega pokala. Suvereno sta povedli, proti koncu predzadnjega kroga pokazali, da sta morda celo premagljivi, nato pa sta se znova odlepili od drugih tekmovalk. Tik pred ciljem pa sta se nekako zapletli in Pauline je sama pripeljala v cilj, Jolanda pa s trakom okoli pest in pogona. Nobena ni kazala veselja, nato pa sta si še izmenjali nekaj sočnih mnenj … Naj spomnimo, da sta tekmovalki sicer "sodelavki", saj obe vozita za Liv XC Pro Team.


Eliminator: Razočaranje za Miha

Prvenstvo se je v četrtek začelo z eliminatorjem, na katerem je Mihu Halzerju, letos že zmagovalcu na drugi dirki svetovnega pokala na Češkem, žal spodletelo. Po 25. mrstu v kvalifikacijah je v finalu izpadel v osmini finala in na koncu osvojil 27. mesto. Kevin Berginc in Urban Ferenčak sta bila na 37. oziroma 38. mestu prepočasna za finale. Tja se je z 32. časom uvrstil hrvaški mladinec Sandi Bažon, skupni zmagovalec zimske lige, enaka uvrstitev mu je pripadla v finalu.

Prvaka sta postala Avstrijec Daniel Federspiel in Švicarka Kathrin Stirnemann.


Štafeta

V petkovi štafeti Slovenija ni nastopila, med 16 reprezentancami je bila najhitrejša Francija (Jordan Sarrou, Hugo Pigeon, Margot Moschetti in Maxime Marotte) pred Nemčijo in Italijo.

V nedeljo sta na sporedu obe članski dirki, Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj štartata točno ob 10.30. Žal brez prenosa v živo.

Vsi vrstni redi

Stran prvenstva

Na uvodni fotografiji Rok Naglič, vse foto Grega Stopar.