Enduro 3 Camini
, otvoritveno dirko letošnje serije SloEnduro nad Trstom in Dolino je tako kot lani osvojil Korošec Vid Peršak (Orbea Enduro Crew), medtem ko je v ženski konkurenci slavila Italijanka Giulia Albanese (Caprivesi).

Na uvodu letošnje sezone smo si po ogledu štartne liste obetali zanimiv boj v elitni konkurenci nastopajočih, kjer se je največji favorit za zmago zdel lanskoletni zmagovalec dirke Vid Peršak. A nasproti mu je stala cela četica nastopajočih, s svetovnim prvakom v 4-krosu, Čehom Michalom Prokopom (Specialized) na čelu. Že po uvodni sobotni etapi je bilo jasno, da bo Peršak trd oreh za vse konkurente, saj je preizkušnjo dobil z 12-sekundno prednostjo. V drugi in tretji etapi je razliko še povečal, v četrti pa storil napako in s padcem izgubil nekaj prednosti, a vseeno zadržal vodstvo pred Petrom Mlinarjem (KK Črn Trn), ki se mu je na večini etap najbolj približal. Zadnje mesto na stopničkah po prvem dnevu je z malim presenečenjem v rokah držal Robert Kordež (Black Hole Enduro Team), z Michalom Prokopom nedaleč za seboj.

V nedeljskih hitrostnih preizkušnjah je Peršak uspel vodstvo še povečati in zmago uspešno pripeljati do konca, medtem ko tudi Peter Mlinar izida ni prepuščal naključju in suvereno zadržal drugo mesto. Bolj zanimiv pa je bil boj za skupno tretje mesto, kjer je Prokop uspel izničiti majhno prednost Kordeža in ga na koncu prehiteti za pičlih 5 sekund. Na petem mestu je koncu zaključil Avstrijec Max Leitsberger (Mountainbiker.at).

V ženski konkurenci si je že v prvi sobotni etapi pot do uspeha z defektom močno otežila Avstrijka Birgit Braumann (Trek Gravity Girl), pobudo pa je nato prevzela Italijanka Giulia Albanese, katere pa daleč ni spustila edina slovenska predstavnica Nina Rupnik (MBK Sportr.si). Braumannovi so se nato težave v prvem dnevu tekmovanja še stopnjevale, saj je na zadnji etapi grdo padla in z zlomljenim zapestjem bila prisiljena k odstopu. Albanesejeva je po prvem dnevu zaključila v vodstvu, ki pa ga v nedeljskih štirih etapah ni prepustila zasledovalkam in tako na koncu zasluženo slavila zmago na uvodni tekmi sezone. Rupnikova je suvereno uspela zadržati drugo mesto, na tretje pa se je prebila še ena italijanska tekmovalka Denise Tremul (A.S.D. Gravity Project).

V kategoriji mladincev je bil najprepričljivejši Mitja Ergaver (KK Črn Trn), ki je za zmago uspel ugnati Grega Žvana (MBK Sportr.si) in Italijana Giacoma Lodolo (SPS Team Maglia Nera).

V veteranskih kategorijah je bil med mlajšimi najhitrejši Michal Prokop pred Robertom Kordežem in Sebastjanom Stresom (Kamplc Racing), med starejšimi pa Primož Štrancar (Orbea Enduro Crew) pred Italijanoma Davidom Taucerjem (A.S.D. FederClub Trieste) in Marcom Pergorarom (Scavezzon Squadra Corse).

Maxxis SuperEtapa
Na Enduro 3 Camini je bila prvič organizirana tudi Maxxis SuperEtapa, ki je potekala na drugi preizkušnji dirke, najbolj divji in najtežji v celotnem vikendu. Najhitrejši na tej etapi z novim parom gum High Roller 2 je bil zmagovalec dirke Vid Peršak.

Serija SloEnduro se nadaljuje s tekmo v Cerknem 16. in 17. maja, še prej pa se bodo tekmovalci za zmanjšano število točk pomerili na novih tekmah te sezone, tekmah serije 4Fun. Prva sledi v Kamniku že v soboto, naslednja, Enduro Krokar, pa bo na sporedu 2. maja v Dobrni.
 
Vrstni red Enduro 3 Camini:
1. Vid Peršak (Orbea Enduro Crew) 26:31,70
2. Peter Mlinar (KK Črn trn) 26:50,38
3. Michal Prokop (Češ, Specialized) 27:19,69
4. Robert Kordež (Black Hole Enduro Team) 27:24,88
5. Max Leitsberger (Avt, Mountainbiker.at) 27:51,15
6. Tilen Leban (KK Črn trn) 27:51,20
7. Primož Štrancar (Orbea Enduro Crew) 27:54,62
8. Sebastjan Stres (Kamplc Racing) 28:06,70
9. Andrej Bratina (Kamplc Racing) 28:13,40
10. Blaž Černigoj (Kamplc Racing) 28:17,88

Vsi vrstni redi

www.sloenduro.com

Na uvodni fotografiji Vid Peršak, foto Nejc Bole/SloEnduro

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.