Jure Žabjek
(Unior Tools Team) je bil na mednarodni otvoritvi slovenskega in hrvaškega pokala v spustu v Istri v današnjem finalu najhitrejši pred ekipnim kolegom Žigom Pandurjem in slovenskim prvakom Miranom Vauhom (KK Črn trn), Monika Hrastnik (KK Čn trn) je bila tretja med damami.

V finalu je na 1,7 km dolgi progi Škrbina nad mestom tartufov z višinsko razliko 282 m nastopilo 230 kolesark in kolesarjev iz petnajstih držav.

Po včerajšnjem najboljšem času v kvalifikacijah je šel Jure, branilec lanske zmage na tej progi, s štarta kot zadnji. V razmerah, enakih včerajšnjim - proga je zbita, hitra kot asfaltirana, le oprijem je na prahu in kamenčkih lahko varljiv - je svoj dosežek popravil še za slabo sekundo. Čas 2 minuti, 22 sekund in 891 tisočink (povprečna hitrost 42,83 km/h) je tako tudi novi rekord proge.

Pandur je bil tako kot lani drugi, za štiri leta mlajšim ekipnim kolegom je zaostal za tri sekunde. Na tretjo stopničko pa je stopil predlanski zmagovalec Vauh, še sekundo za Pandurjem. Pričakovano najhitrejša slovenska trojica je tako ugnala lepo mednarodno druščino dirke prve kategorije UCI: sledili so poljski prvak Slawomir Lukašik, avstrijski as Manuel Gruber (30. na lestvici UCI), Novozelandec Wyn Masters (od vrha proge ni mogel poganjati), lanski skupni zmagovalec evropske serije iXS, Avstrijec David Trummer

“Moj nastop je bil takšen kot v kvalifikacijah, tam sem pred koncem še naredil manjšo napako, danes pa je ni bilo,” je povedal še ne 20-letni Ljubljančan Jure, ki je pred tedni nastopil v svojem prvem finalu dirke svetovnega pokala. “Hitre proge mi ustrezajo. Škoda, da te dirke v 2016 očitno ne bo. Letos se bom osredotočal na svetovne pokale, gotovo nastopim v Fort Williamu, za Leogang pa zaradi študijskih obveznosti še nisem prepričan. Tudi serija iXS mi je pomembna, na vsaki dirki bom poskušal biti med prvo peterico, kar bi me pripeljalo visoko tudi v skupni razvrstitvi.”

Mladinci so se tudi potegovali za točke UCI in nastopili skupaj z elito, najhitrejši je bil Luka Berginc (KK Črn trn).

Pri ženskah je kar udobno zmago slavila Čehinja Jana Bartova pred Veroniko Widmann z Južne Tirolske, sledili sta Slovenki Monika Hrastnik (KK Črn trn) in Špela Horvat (po novem Uni Team).

Mlajši mladinci so sicer nastopili v svoji kategoriji, ker sta najstarejša dva letnika mladincev do 19 let nastopala s člani, niso pa dobili svoje podelitve. Najhitrejši so bili Slovenci: Nejc Avbelj (Supersnurf), Rudi Pintar (MTB Železniki) in Matic Kokelj (Rajd Funsports).

V veteranski kategoriji masters sta Gašper Klemenčič (Pedal) in Klemen Kuk (Avče) morala priznati premoč Čehu Rostislavu Štenclu, med amaterji pa je bil vrh slovenski z Urbanom Napotnikom (Lignit) na čelu.

Kot se vidi iz Žabjekove izjave, izvedba buzetske dirke v naslednji sezoni ni zagotovljena. Kot je izginilo že veliko dirk, tudi člani BK Buzet počepajo pod težo prešibkih financ in premajhne organizacijske ekipe. Sicer bodo Slovenci v moški članski kategoriji tu ostali nepremagani, Juretov rekord pa večen.

Preberi še
Žabjek v kvalifikacijah Buzeta z novim rekordom proge

Na uvodni fotografiji Jure Žabjek v atraktivnem zadnjem zavoju pred ciljem, foto Klemen Humar

Downhill Buzet 2015 - Final Results

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.