Andaluzija Bike Race je prva letošnja preizkušnja za elitne pare. Zbrali so se skoraj vsi, ki kaj pomenijo v etapnih dirkah na najvišjem nivoju. Manjkajo le Bullsi, ki so trenutno v Južni Afriki na pripravah za Cape Epic.

Dirka poteka v šestih etapah v španski pokrajini Andaluzija. Znana tudi kot prestolnica oliv in olivnega olja pa tekmovalcem ne bo nudila le gurmanskih izkušenj. Teren, zelo podoben Kvarnerskim otokom ali Dalmaciji, od udeležencev terja dobro pripravljenost in tehnično spretnost.

V prvi etapi, vožnji na čas, sta bila tako najhitrejša Alban Lakata in Kristian Hynek (Topeak Ergon Racing Team). 1400 višinskih metrov na 50 kilometrih je velik zalogaj. Nakloni so veliki in teren zahteven, zato so morali prav vsi vsaj nekajkrat sestopiti s kolesa. Druga sta z zaostankom dobre minute prišla v cilj David Valero in Pablo Rodriguez (MMR Factory Racing) in tretja Jochen Kass in Daniel Geismayr (Centurion Vaude).

V drugi etapi se je vrstni red premešal. Najdaljša in z največ višinske razlike je tekmovalce prignala na rob vzdržljivosti. Tudi 10-kilometrski spust po tehničnem terenu ni nudil časa za sprostitev. Tako sta, po dobrih treh urah in pol, bila v cilju prva Periklis Ilias in Tiago Ferreira (Team Protek), druga sta bila Markus Kaufmann in Matthias Pfrommer (Centurion Vaude) in tretja David Valero in Pablo Rodriguez (MMR Factory Racing).

Tretja etapa, sicer lažja na papirju, se po terenu ni razlikovala od prejšnjih. Za razgled in uživanje ni časa. Etapa dolga 72 kilometrov z višinsko razliko 1800 m je spet postregla s pestrim dogajanjem. Izenačenost dvojic ponuja lepo priložnost za borbo na terenu in menjave v vrstnem redu. Tokrat sta bila najboljša Lakata in Hynek, druga sta bila Ilias in Ferreira in tretja Jeremiah Bishop in Erik Kleinhans (Topeak Ergon Racing Team). V skupni uvrstitvi tako vodita Ilias in Ferreira, na drugem mestu sta Lakata in Hynek, tretja pa Valero in Rodriguez.

V ženski kategoriji ni nobenega dvoma. Dvojica Sally Bigham in Katrin Leumann (Topeak Ergon Racing Team) je enostavno premočna za ostale. Z zmagami v vseh dosedanjih etapah premočno vodita v ženski elitni konkurenci.

Pero in Marko

Peter Vesel in Marko Fržop sta po 30 urah potovanja v petek prispela v Jaen. Odločitev, da gresta z avtodomom, se je izkazala kot pravilna. Z njim v bližini cilja je čas za regeneracijo tako podaljšan na najboljši možen način.

Peter in Marko sta bila v prvi etapi na cilju 16. v svoji kategoriji. Zahtevno etapo sta vzela z rezervo, a ju je vseeno precej izčrpala. V drugi, najzahtevnejši etapi, sta našla dober ritem in se popravila na 14. mesto v skupni uvrstitvi. Tretja etapa je bila še hujša. Dvajset minut po štartu v rdečem, da sta obdržala pravo skupino. In potem spet nori nakloni in tehnični spusti. Trpel je material in telo. Po tretji etapi sta na skupnem enajstem mestu svoje kategorije.


Peter:
”Teren je zahteven, vzponi so brutalni. V drugi etapi sva se borila s krči že nekje na polovici etape. Vseeno sva držala ritem in se popravila v skupni uvrstitvi. Dobro sodelujeva. Nisem si upal misliti, da nama bo šlo tako dobro. Glede na to, da je Marko fizično precej močnejši od mene, sem se bal, da ne bova tako dobro funkcionirala. A na srečo sva našla način, da izkoristiva vsak svoje prednosti. Zaenkrat sva zelo zadovoljna. Pa tudi precej utrujena, kar je seveda normalno. Težava je le, da so utrujeni vsi in štarti so grozljivo nevarni. Vsi se brezglavo zapodijo na nož in si čez par minut slačijo odvečna oblačila. Padci so neizbežni. Zaenkrat sva se vsem izognila. Spusti so zelo tehnični in preko neštetih ovir. Tudi po stari rimski cesti preko spolzkih kamnitih plošč. Tako se tudi na njih ne moreš odpočiti, saj vseskozi zahtevajo koncentracijo in moč v rokah. Andaluzija je zahtevna za celo telo.”

Tekmovalce torej čakajo še tri etape in peta bo nekje odločilna. Po karakteristikah podobna drugi etapi a s štirimi dnevi naporne vožnje in neusmiljenega terena v nogah, bo za vse pravi test. Na tej etapi se bo pokazalo, če so bile zimske priprave opravljene tudi kvalitetno in ne samo v velikem obsegu.

Rezultati

Fotografija na naslovni strani: vodilni po treh etapah Alban Lakata, foto organizator. Ostale Peter Vesel

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.