Zaključena je druga etapa. Na samem vrhu brez sprememb, slovenske ekipe pa napredujejo po lestvici in napovedujejo ogorčen boj na jutrišnji, za mnoge celo kraljevi, etapi na otoku Cresu.

Naš poročevalec in fotograf Matej Hartman, ki je v paru s Tomažem Mohoričem pomešan v drugi polovici nastopajočih, ima vseeno čas, da še kaj malega fotografira in nam spiše kakšno aktualno ali pa “insajdersko” novičko.

Matej pravi:
"Etapa je običajno tako težka, kot si jo narediš sam. Tisti, ki se borijo za prva mesta, gredo vedno na polno. Vsi ostali sami odločimo, kako težko nam bo. Tudi tista dva, ki sta se za pozicijo 120+ rinila mimo kolone na ozki singli in enega tekmovalca skoraj zrinila v graben. Tud take imamo med seboj, a na srečo je večina punc in fantov prav super. To se je videlo tudi danes.

Za nas iz celine je potovanje z ladjo nekaj posebnega. In prav za to je poskrbela druga etapa, ko smo s tremi ladjami iz Baške na Krku odpluli v mesto Rab. To je tudi sprememba od lani, ko se je etapa začela v Loparju. V Rabu so nas pričakali črni deževni oblaki in veter. Dobili smo svoja kolesa, ki so taj prispela že prejšnji večer.

Druga etapa naj bi bila nekoliko “lažja”. Res ni bilo tako težkih tehničnih spustov, kot je bil na prvi v Punat. Skozi pragozd Dundovo so vodili dolgi, položni odseki makadamskih poti. No ja, zoprni so bili šodrasti ovinki. Prvi, pa tudi edini zahtevni odsek je bil zadnji del spusta v Kampor. Naredili smo krog za rabskim taboriščem iz II. svetovne vojne. Potem pa prvi zahtevnejši hupser, predvsem zaradi razbite podlage in lep spust v Supetarsko Drago.

Za najstarejšo cerkivjo na Rabu se je začel najlepši del druge etape. Vzpon na Frugo in enkraten spust v Lopar. Glede na seštevek vzponov, ki jih je organizator prisodil tej etapi, bi morali tu končati. A so se ušteli za več kot 200 metrov. Čakal nas je še strupen vzpon nazaj na planoto in makadamsko-asfaltna pot nazaj v mesto Rab. Še kratek tehičen spust in cilj!

Za vrhunske tekmovalce je dirkanje rutina. Nekatere rekreativce pa je že dobro načela utrujenost. To se je videlo v zadnjih kilometrih, ko sem namesto partnerja v zadnji hrib rinil njegovo povsem izmučeno partnerko, še bolj pa ob povratku na ladji. Veliko izmučenih je zaspalo. A prihaja najtežja, tretja etapa. Pozdravljene, Lubenice!"


So se karte kaj bolj premešale?

Matouš Ulman in Pavel Boundy iz ekipe Češka Sporitelna - Accolade nista pustila presenečenj in suvereno zmagala. Drugo mesto v etapi je pripadlo belgijsko-madžarskemu dvojcu Wouter Cleppe in Marton Blazso (Freerider - Ram - BMC). Tretja sta bila zopet Calcitova Boštjan Hribovšek in Luka Tavčar. Na četrto mesto sta pripeljala Aleš Boškin in Matjaž Budin (MBK SPORTR.SI) in tudi peto mesto je pripadlo slovenskemu dvojcu Mitja Tancik in Gregor Dimic (Energijateam.com - CUBE). Po obilici smole Lenarta Noča v včerajšnji etapi je tudi ekipa Proadventure ZipvitSport pokazala zobe, saj sta močno napredovala in tako z Juretom Kukovičem pripedalirala na sedmo mesto.

Med starejšimi, tistimi nad 45 let, sta tokratno etapo dobila BIKE Team 45+, Koka Kuzmin in Iztok Robič, ki sta za dobri dve minuti prehitela rusko navezo Isaev/ Shageev.

Med damami sta svojo dirko vozili sestri Težak (Adrenalina Giant Woman Team), med mešanimi pari pa Martin in Jeannine Dreyer (Hitec / USN).

V seštevku dveh etap je pri moških na prvem mestu češka naveza pred madžarsko-belgijskim parom. Na tretjem mestu, z zelo malo zaostanka, je Calcitova naveza. Na skupno petem mestu je ekipa Energije, na sedmo mesto sta se prebila Boškin in Budin. Med “veterani” sta na prvem mestu še vedno Rusa pred Kuzminom in Robičem, ki zaostajata dobrih sedem minut. V ženski kategoriji sta sestri Težak zaenkrat brez konkurence, drugače pa je pri mešanih parih, kjer Dreyerjema za vrat diha ekipa Keindl sport (Pavao Roset in Andrea Kiršić), ki zaostaja le dve minuti.Oglej si še fotogalerijo na rabdanas.com

Rezultati

Preberi še:
4 Islands Krk je za nami

Fotogalerija Matej Hartman / MahMTB, uvodna fotografija Robert Ciglar / Proadventure Zipvit

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.