Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze je objavila podrobnosti o svojem projektu Slovenska turnokolesarska pot (STKP). Okoli 1800 km dolgo krožno pot po Sloveniji s približno 50.000 višinskimi metri vzponov uradno odprejo naslednjo soboto, 18. junija. Osrednji dogodek otvoritve bo v okviru Dne slovenskih planinskih doživetij na Golteh, na različnih odsekih STKP po vsej Sloveniji pa bodo organizirane ture.

Trasa je speljana po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnjih vlakah in stezah ter po dvonamenskih planinskih poteh. V okviru obstoječe zakonodaje pač. V priporočeni smeri (nasproti urinemu kazalcu) je za dobro pripravljene kolesarje vozna skoraj v celoti, v objavi navaja načelnik komisije Jože Rovan. In še dober obet za vse, ki se vzpenjajo predvsem zato, da se nato spuščajo: “Osnovni trasi bomo postopoma dodajali kratke zahtevnejše različice, namenjene predvsem spustom.”

Ne samo furanje

Trasa je speljana mimo 112 kontrolnih točk, na katerih bomo kolesarji nabirali žige, od teh je približno 50 planinskih koč. Ob poti je tudi veliko drugih turističnih ponudnikov in zanimivosti. Pot ureja 15 planinskih društev.

Nabiranja žigov se torej lahko lotiš že naslednji konec tedna. Čeprav se bo slej ko prej kdo lotil podviga in cel krog poskusil prekolesariti v enem kosu, bo STKP velik a večina uživa po kosih, morda tudi v kombinaciji z vlakom.


Priporočajo nasprotno smer urinemu kazalcu

Kam pa zdaj?

Orientacija na poti bo s pomočjo GPS sledi in zemljevidov, orientacijsko zahtevnejše odseke pa že označujejo s turnokolesarsko markacijo ali markacijami za dvonamensko pot. Na voljo bo tudi dnevnik za zbiranje žigov.


O STKP podrobneje v objavi na ktk.pzs.si

Ture bomo načrtovali na naslovu ktk.pzs.si/stkp (v delu)

Na uvodni pasici primera markacije dvonamenske poti (levo) in turnokolesarske markacije (na sredini), logotip SKTP in primer usmerjevalne table z logotipom SKTP