Laissac v francoskih Pirinejih je gostil letošnje svetovno prvenstvo v maratonu. Tokratna trasa je bila precej zahtevna in mestoma zelo tehnična. Tekmovalci so jo označili kot neskončni kros. Brez posebej dolgih vzponov, a z veliko krajšimi na moč, ki so izčrpavali tekmovalce. Zmage sta se veselila Portugalec in Švicarka.

Moški poker

Na progi se je najbolje znašel Tiago Ferreira, ki je postal prvi Portugalec z naslovom svetovnega prvaka v maratonu. Avstrijec Alban Lakata je bil drugi, na tretje mesto pa se je zavihtel Čeh Kristian Hynek.


Presrečni Portugalec. Še dobro, da ni podlegel teži konfetov.

Vse pa le ni potekalo tako gladko kot je bilo videti na koncu. Na začetku je potegnila skupina s Čehom Jaroslavom Kulhavyjem, Američanom Howard Grootsom, Kolumbijcem Leonardom Paezom ter Hynekom in Ferreiro. Kulhavy je imel najprej defekt na zadnjem plašču, a mu je po menjavi zopet uspelo ujeti skupino. Po 60 kilometrih pa je imel smolo s še enim defektom, tokrat na prednjem plašču, na koncu pa je odstopil. Lakata je ubral taktiko na dolgi rok, ki bi se mu skoraj izšla, a je na sredini dirke razlika preveč narasla, tako da mu je na koncu za zmago zmanjkalo 19 sekund. Na drugem mestu je bil še do zadnjega spusta Paez, ki pa je padel in zlomil krmilo. Tako je postal Hynek srečni dobitnik bronaste kolajne. Paez se je kljub zlomljenemu krmilu prebil do cilja in končal na nehvaležnem četrtem mestu.

Ženska zmeda

Pri ženskah je bila zgodba bolj jasna, čeprav se je na koncu izkazalo, da je Jolanda Neff tri ure vozila v prepričanju, da je druga. Na cilju je bila vidno razočarana, dokler ji niso razložili, da je dobitnica zlate kolajne. Že na začetku dirke je namreč potegnila Danka Annika Langvad, ki je hitro naredila razliko treh minut in izgledalo je, kot da je že vse odločeno. A Langvadova je zašla s trase ter izgubila precej časa. Na tehnični coni je potem še menjala zadnji obročnik, ki pa ji je do konca dirke povzročal težave, tako da je končala na devetem mestu z velikim zaostankom.


Ženski tris

Za drugo mesto sta se tako borili dve izkušeni tekmovalki Britanka Sally Bigham in Francozinja Sabrina Enaux. Na koncu je bila Bighamova druga, Enauxova pa tretja.

Kaj pa naši?

Naši tekmovalci se svetovnega prvenstva niso udeležili. So pa naši sosedje Hrvati poslali na dirko oba državna prvaka, Đanija Simčiča in Gorano Težak. Na zahtevni dirki sta se dobro odrezala, saj je Đani osvojil 64. mesto med 143 tekmovalci, Gorana pa je končala kot trideseta.


Joli grize. Tukaj še ni vedela, da je na prvem mestu.

Pod črto

Udeležba velikih imen krosa je dober znak za maraton kot disciplino na svetovnem nivoju, saj le ta zopet pridobiva na veljavi. Nenazadnje to potrjuje veliko število prireditev v maratonu po Evropi in svetu. Zanimivo bo le, kako se bo nastop tekmovalcem v krosu poznal naslednji konec tedna, ko je na vrsti svetovno prvenstvo v krosu v Novem mestu na Češkem. Bo Kulhavya končno spremljala sreča? Ali bo Jolanda Neff dovolj spočita? Bo pomagal Schurterjev aktivni počitek v zadnjih nekaj tednih ali Absalonovo dirkanje skoraj vsak konec tedna? Bo Danka Langvadova znala psihološko izkoristiti današnji poraz? Vse bo jasno čez manj kot teden dni!

Vrstni redi

Facebook stran prireditelja

www.uci.ch

Fotografije so z uradne facebook strani svetovnega prvenstva v maratonu, foto Stefan da Silva.

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.