Zmagi na zahtevni etapni dirki v Francoskih Alpah v Švico in Luksemburg. Uroš Breški osmi, Aleš Boben pa sedmi v kategoriji.

28. izvedba francoske etapne dirke je pokazala, da bo naslednje leto konkurenca še močnejša, udeležba pa zagotovo nekoliko večja. V nedeljo se je namreč končala dirka Transmaurienne Vanoise, francoska etapna dirka z bogato zgodovino. Po stezah Val Cenisa in Haute Maurienne je v petih dneh trasa vodila preko 700 udeležencev.


Dirkanje parov premierno tudi na Transmaurienne Vanoise.

Razgibane in tudi pravljične etape

Etape so si od srede dalje sledile v mestih Bessans in Aussois. Najprej prolog v dolžini 15 km po vznožju Col de la Madeleine, ki so mu sledile štiri prave zahtevne etape. Etape, ki so narekovale ritem pravim gorskim kolesarjem. Francoski način etapnih dirk je precej podoben bližnjemu Iron Bike. Nakloni velikokrat okoli 30%, mnogokrat je potrebno kolo tudi nositi. In seveda spusti. Po izredno tehničnih stezicah posutih s koreninami in skalami, ki so velikokrat odločali o rezultatu bolj kot sami vzponi. V letu 2016 je bil poudarek na tekmovalnem delu UCI, čeprav zaradi tega rekreacijski del ni bil prav nič zapostavljen. Uvedba kategorije parov sicer ni pritegnila najboljših. Le ti so ravno takrat vozili Transalp. Je pa poskrbela, da bo v naslednjih letih prišla bolj do izraza.


Višinci, višinci

Pet etap, 216 km in 9600 višincev je obetalo epske borbe. Čeprav je bila zaradi vremenskih razmer skrajšana tretja etapa, pa to težavnosti ni bistveno spremenilo. Vzpon iz Bessansa na Mont Cenis, vožnja okoli jezera in spusti po shojenih planinskih poteh in drugi dan sicer malo manj vzpona a zahtevni in lepi spusti proti vasici Averol.

Zadnji dve etapi, ki sta imeli start in cilj v Aussoisu, sta bili še posebej naporni. Dolg vzpon na Bramanette in neverjetne pasaže skozi tunele pod trdnjavami Barrière de l’Esseillon iz prve polovice 19. stoletja in prehodi preko mostov. Še posebej je znan Hudičev most preko globoke soteske. Seveda je treba poudariti, da se je dirka odvijala na nadmorski višini preko 1000 pa vse do 2600 metrov.


(Je)kleni Bobi v tekmovalnem ritmu.

Tekmovalnost do zadnjih metrov

Dirka se je po petih etapah zaključila z neverjetno majhno razliko. Zmagal je Švicar Marc Stutzmann (Thomus Racing Team), ki je dirko končal v 12. urah, minuti in 21 sekundah. Prav v zadnji etapi je za 15 sekund prehitel Nemca Maximiliana Holza (team CEP Racing), ki je vodil do zadnje etape. Tretji je bil Belgijec Kevin Panhuyzen (KTM bike-vision), ki je zaostal dobre tri minute. Pri dekletih je zmago osvojila Luksemburžanka Isabelle Klein (RC Pfàlzerwald), ki je za dirko potrebovala 15 ur 42 minut in 14 sekund. Sledila ji je Francozinja Fanny Bourdon (team Look Beaumès de Venise), ki je zaostala 17 minut in Britanka Sharon Laws (Podium Ambition) s 36 minutami zaostanka.

Na dirki sta nastopila tudi dva slovenska predstavnika in jo tudi zelo uspešno zaključila. Uroš Breški (KK Djak) je v kategoriji veteranov dirko končal na osmem mestu, avtor teh vrstic Aleš Boben (MTB Trbovlje/Specialized) pa v kategoriji starejših veteranov na sedmem mestu.

Transmaurienne Vanoise je v svoji 28. izvedbi izpolnila vse, kar je obetala. Lepa trasa, neverjetna okolica in zahtevno tekmovanje. Kot rečeno dirka z bogato tradicijo si je z uvrstitvijo v UCI kategorijo odprla vrata za še bolj kakovostno udeležbo, ki pa je pravzaprav bila že tokrat, saj ni manjkalo tekmovalcev tudi iz svetovnega pokala v krosu. Le na vrhu niso prišli do izraza, saj je maratonska scena v zadnjih letih napredovala z velikimi koraki. Tako se za udeležbo Transmaurienne Vanoise v naslednji letih ni potrebno bati.


Uroš Breški se je odločil, da bo na etapni dirki pedale vrtel na svojem titan trdaku.

Vrstni redi

Fotografije organizator


Video tretje etape. Lepa pokrajina in veliko zgodovine. Ostale etape si lahko ogledaš na uradni spletni strani.

Preberi še:
Transmaurienne Vanoise - francoske Alpe za dušo
Transmaurienne Vanoise

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.