Zimsko športno središče Vallnord je gostilo zadnjo dirko svetovnega pokala v spustu. Zmagi v elitnih kategorijah sta odšli Rachel Atherton in Dannyu Hartu v Veliko Britanijo, Jure Žabjek (Unior Tools Team) je kot edini slovenski finalist končal na 34. mestu.

Prašna, hitra, tehnična in predvsem strma proga z dolžino 2,6 kilometra in s kar 616 metri višinske razlike, je po lanskem svetovnem prvenstvu letos gostila finalno dirko svetovnega pokala v spustu.

Pri dekletih je bila skupna zmaga v svetovnem pokalu že davno oddana in je šlo le za prestiž. Pri mladincih še ni bilo nič odločeno, čeprav je vse kazalo na zmago Finleya Ilesa. Pri fantih pa je bilo po dveh zaporednih zmagah Dannya Harta do včerajšnjih kvalifikacij še zelo napeto. Za še večjo napetost je potem poskrbel vrstni red kvalifikacij, saj je Aaron Gwin končal na drugem, Hart pa na sedmem mestu. Tako ju je v skupnem seštevku ločilo točno 200 točk. In če je želel Danny Hart osvojiti skupno trofejo, je moral zmagati, Gwin pa ne bi smel končati dirke oziroma bi moral ostati brez točk.

Fantje

Prašna in drseča podlaga je v finalu marsikoga prisilila k padcu in napakam. In ko je zadnjih 16 finalistov čakalo svoj nastop, je svoje naredil še dež. Najprej je kazalo, da dežne kaplje ne bodo upočasnile tekmovalcev, a ko se je dokončno ulilo, so skoraj vsi, eden za drugim delali napake in izgubljali mesta. Nato je stvari v svoje roke vzel južnoafriški veteran Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), mojster sremenljivih razmer in z mnogo izkušnjami, ki je postavil najboljši čas in rokavico vrgel preostalim na startu. Najbolj se mu je približal aktualni svetovni prvak Loic Bruni (Specialized Gravity Powered by Sram).

Nato pa je, ko je zgornji del proge že dodobra namočilo, Danny Hart (MS Mondraker Team) postavil stvari na svoje mesto in Minnaarja prehitel za 2 sekundi in skoraj 8 desetink. Njegovega časa vse do nastopa Aarona Gwina ni dosegel nihče in ko se je vodilni v seštevku svetovnega pokala podal na progo, je bil konkretno moker tudi srednji del. In Gwinn je taktično, brez tveganja, prepustil zmago Hartu in se zadovoljil s skupno zmago v svetovnem pokalu in na dirki z 22 sekundami zaostanka zasedel 55. mesto.

Aaron Gwin, ki je letos menjal kolo in ekipo, je navkljub mnogim pomislekom sezono začel z zmago, na koncu pa kljub “hat tricku” divjega Dannya Harta še četrtič osvojil skupno zmago v svetovnem pokalu.

Kot kaže, je Danny Hart našel pravo formo, spremenil razmišljanje in se po turbolentnih vzponih in padcih vsidral tja kamor sodi - na vrh. In ravno zato bo naslednji teden na svetovnem prvenstvu zanimivo. Loic Bruni je v dobri formi in po poškodbi na kolesu deluje suvereno, psihološki pritisk za Aarona Gwina se je ob osvojitvi skupne zmage svetovnega pokala zagotovo zmanjšal in bo vozil bolj neobremenjeno, veteran Greg Minaar bo še enkrat skušal poseči v sam vrh, tako da se obeta zanimiva dirka. Ne gre pa pozabiti tudi ostalih, ki so letos krojili širši vrh na dirkah svetovnega pokala. Val di Sole je bil lani srečen kraj za Aarona Gwina, ki je finale krstil z zmago pred Brunijem in Troyem Brosnanom.

Dekleta

Na prašni in divji progi Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH) ni pustila presenečenj in je kljub težavam s hrbtom in včerajšnjim tretjim mestom na kvalifikacijah, danes pometla s konkurenco in drugo uvrščeno Tracey Hannah (Polygon UR) pustila za seboj za 6 sekund in pol. Na tretje mesto se je zavihtela zmagovalka včerajšnjih kvalifikacij in povratnica po poškodbi (izpustila je dobršen del sezone) Myriam Nicole (Commencal / Vallnord).

Rachel, ki je naslov najboljše v seštevku svetovnega pokala osvojila že zdavnaj pred finalom v Andori, je sezono končala s 1700 točkami in ji je do čiste popolnosti zmanjkalo le 50 točk, to so tiste točke, ki jih je izgubljala na kvalifikacijah, kjer se je trikrat uvrstila na drugo in enkrat na tretje mesto. Athertonova je tudi prva spustašica, ki ji je uspelo sestaviti sezono s popolnim izkupičkom osvojenih zmag, saj je na vsaki dirki stala na najvišji stopnički. Rachel Atherton je z današnjo zmago v skupnem seštevku že petič osvojila skupno zmago v svetovnem pokalu in je daleč najbolj trofejna spustašica vseh časov.

Na drugo mesto v skupnem seštevku se je uvrstila njena rojakinja Manon Carpenter (Madison Saracen Factory Team), ki je kljub včerajšnjem hudem padcu na kvalifikacijah danes posegla po četrtem mestu in je s 1140 osvojenimi točkami za le deset točk prehitela Tracey Hannah.

Mladinci

Finnley Iles (Specialized Gravity Powered by Sram), najboljši po včerajšnjih kvalifikacijah in vodilni v svetovnem pokalu, je končal na drugem mestu s tremi sekundami zaostanka za Gaetanom Vigejem (Commencal / Vallnord), tretji je bil Elliot Heap (Chain Reaction Cycles / Paypal).

Iles je s tremi zmagami, tremi drugimi mesti in eno ničlo svetovni pokal končal na prvem mestu, ravno toliko zmag je pridelal današnji zmagovalec Gaetan Vige, poleg tega pa še eno drugo, eno četrto in eno deseto mesto. Tretji v skupnem seštevku pa je tudi tretji na današnji dirki Elliot Heap.

Prihaja Val di Sole

Tekmovalce v gravitacijskih disciplinah (spust in 4kros) naslednji teden čaka svetovno prvesntvo, ki se bo odvijalo med 6. in 11. septembrom. Jutri bo v Andori še zadnji kros sezone svetovnega pokala.

Naslovna fotografija UCI Facebook

Vrstni redi

Preberi še:
Svetovni pokal v Andori: Kvalifikacije spusta
MSA: Druga zmaga za Harta in šesta za Athertonovo

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.