V okviru sejmov Aktivni in fit & Natour Alpe-Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (1.-4. februar) bo konzorcij odprimopoti.si zopet priredil forum na temo dostopa gorskih kolesarjev na poti. Forum bo potekal v petek 3. februarja od 16.30 dalje.

 

Program

16.30–17.30: Predstavitve povabljenih

17.30–18.00: Okrogla miza

18.00–18.30: Delavnica z vsemi prisotnimi

 

 

Predstavnik slovenskega gorskokolesarskega konzorcija odprimopoti.si Peter Daskobler o forumu:

 

Letošnji kolesarski posvet v sklopu sejma športa Aktivni in fit & Natour Alpe–Adria je nadaljevanje lanskoletnega dogodka “Zakaj Slovenija ni gorskokolesarski raj?”, kjer se želi konzorcij odprimopoti.si enkrat letno predstaviti kolesarski skupnosti, turističnemu sektorju in širši javnosti. Če je lanskoletnemu dogodku v veliki meri botroval zaplet na prireditvi Soča Outdoor festival in je bil izpostavljen predvsem turistični vidik problematike, letošnjega zaznamuje predvsem Jernejev primer. Poleg tega smo tokrat svoj pogled razširili v prostoru Alpe–Adria in k sodelovanju povabili zanimive sogovornike iz sosednje Hrvaške, Italije in Avstrije, ki nam bodo kot vedno malce odprli oči. Pozabili pa ne bomo omeniti tudi uspešnih domačih primerov.

 

Za skok v naravo je kolo kot naročeno, odlično je za naše zdravje in prevetritev glave. Ali je gorski kolesar Jernej v razmerah, ki še vedno vladajo na področju gorskega kolesarjenja, sploh lahko resnično aktiven, sproščen in zdrav slovenski državljan? Problematika gorskega kolesarjenja je v zaključku preteklega leta ponovno dobila mesto v medijih v primeru, ko je eden od nas, tokrat po imenu Jernej, prejel opozorilo za svoje početje. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo kaj podobnega pripetilo. Čeprav v gorah uživa, so njegov smisel oziroma način življenja, bodisi s kolesom, na smučeh, velikokrat pa tudi peš. Skrbi za urejenost poti, odnaša smeti, ne nori in spoštuje naravo. Je vselej nasmejan, razumljiv in ravna odgovorno. Opomin je torej doletel srčnega in aktivnega kolesarskega državljana, aktivnega člana planinskega društva, ki jih je iz leta v leto več.

 

14 slovenskih organizacij s področja kolesarstva in turizma se je leta 2014 združilo v konzorcij odprimopoti.si z namero po usklajenem in celovitem delovanju za načrtni razvoj gorskega kolesarstva in kolesarjenja. Tudi zaradi tvornega delovanja konzorcija odprimopoti.si je bila v letu 2015 ustanovljena medresorska delovna skupina za ureditev gorskega kolesarjenja, v letu 2016 pa je uspešno sodeloval pri spremembah tako v primeru Zakona o kmetijskih zemljiščih kot tudi Zakona o gozdovih. Na forumu, ki bo tokrat razdeljen v tri vsebinske sklope – predstavitve, pogovor in delavnico – bo poleg rezultatov delovanja konzorcija v preteklem letu in vizija delovanja v obdobju 2017–2018, na osnovi aktualnega primera Jernej ocenjeno tudi trenutno stanje na zakonodajnem področju in stanje v kolesarski skupnosti.Na lanskem forumu, foto Grega Stopar

Podrobnejši program

 

Od 16.30 do 17.30

 

Peter Dakskobler, konzorcij odprimopoti.si

Poročilo o delu konzorcija v letu 2016 in pogled naprej

 

Jernej Šarkan in Andrej Remškar, TKO PD Tržič

Razmere na terenu in vizija razvoja kolesarskega turizma v Tržiču in na Gorenjskem

 

Mag. Peter Zajc, RRA Koroška

Gorsko kolesarjenje - šport na prostem med javnim interesom in zasebno lastnino

 

Mag. Senka Vrbica, PIC NVO & Bojan Žižek, Slovenska kolesarska mreža

Aktualno na zakonodajnem področju v letu 2017

 

Marko Lenarčič, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ

Promocija kolesarjenja kot turističnega produkta v Sloveniji

 

Darco Cazin, Predstavnik podjetja Allegra Tourismus iz Švice

Ven iz pubertete, kolesarjenje mora odrasti (Skype vklop)

 

Andreas Pfaffenbichler, Predstavnik iniciative Upmove iz Avstrije

Predstavitev iniciative in razmer v Avstriji

 

Martin Čotar, Predstavnik IRTA d.o.o. za razvoj bike & outdoor turizma v Istri, Hrvaška

Predstavitev dobrih praks v hrvaški Istri

 

Luca Bosco, Natisone Outdoor & Združenja za razvoj športnega turizma v FVG iz Italije     

Razvojni projekt kolesarskega turizma na področju Nadiških dolin

 

Od 17.30 do 18.00 Okrogla miza (moderator: Andrej Dekleva)

Od 18.00 do 18.30 Delavnica

 

 

Dogodek na Facebooku

 

odprimopoti.si

 

www.aktivni-fit.si

www.natour-alpeadria.si

 

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.