Svetovno prvenstvo v ciklokrosu bo letos v Luksemburgu. Gostitelj je mesto Bieles, blizu francoske meje in nedaleč stran od domovine tega športa - Belgije. Organizatorji so pripravili peklensko progo, ki bo izziv tudi za najbolj izkušene tekmovalce. 28. in 29. januarja ne prezri petih najpomembnejših dirk sezone.

Fantje

Če je še na začetku sezone kazalo, da sta Wout Van Aert in Mathieu Van Der Poel z drugega planeta, potem po zadnji tekmi svetovnega pokala temu ni več tako. Čeprav sta seveda še vedno glavna favorita za naslov svetovnega prvaka, je Nysova četa uspešno zmanjšala zaostanek. Njihova taktika, ki presega nacionalne okvire, je do naslova evropskega prvaka pomagala že Toonu Aertsu. Le-ta se svetovnega prvenstva ne bo udeležil, saj je poškodovan. So pa zato v vlogo favoritov stopili Lars van der Haar, Tom Meeusen in Corne Van Kessel.

Van Aert je izpustil svetovni pokal v Hoogerheidu zaradi poškodovanega kolena, Van der Poel pa je v decembru padel, tako da je bil njegov trening moten. Rezultat v zadnjem svetovnem pokalu je bil razočaranje, a v tednu dni se vse lahko spremeni.

Zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala Lars van der Haar se je zopet vrnil med favorite, kamor seveda tudi spada. Ne gre pozabiti še na starega mačka Kevina Pauwelsa, ki je ravno na največjih tekmah še vedno sposoben stopiti na najvišjo stopničko.

Dekleta

Glavna favoritinja je seveda Marianne Vos. Po predstavah na zadnjih tekmah, bi se moralo zgoditi kaj nepredvidenega, da ji ne bi uspelo znova osvojiti naslova. To bi bil že njen osmi.

A v ozadju čakajo tekmice, ki na svetovnih prvenstvih pokažejo svoje najboljše predstave. Lucinda Brand, Sophie de Boer, Sanne Cant, Ellen Van Loy, Caroline Mani, Katie Compton in domača tekmovalka Christine Majerus so v letošnji sezoni pokazale dobro formo in če že ne za vrh, bo boj za preostali stopnički hud. Vanj se lahko po dobrih predstavah letos vmešata tudi gorski kolesarki Katerina Nash in Eva Lechner.

Udeležba trenutne svetovne prvakinje Thalite de Jong je vprašljiva, saj ima poškodovano koleno.

Vrhunci moške dirke lanskoletnega svetovnega prvenstva v Zolderju.


Mlajše kategorije

V mlajših kategorijah ima gorskokolesarska srenja nekaj več možnosti za kolajne. Predvsem aktualna evropska prvakinja Chiara Teocchi bi se lahko potegovala za sam vrh v kategoriji do 23 let. Izpostaviti velja še svetovno prvakinjo, mlado Evie Richards, ki se lahko pohvali tudi s srebrom v gorskokolesarskem krosu iz Vallnoda leta 2015.
Prav tako ima, ob dobri dnevni formi precej možnosti za kolajno Simon Andreassen, svetovni mladinski prvak iz leta 2015.

Proga

Proga v Bielesu je zahtevna, saj so spusti in vzponi tehnični in surova moč ne bo prevladovala. Tudi na delih proge, speljanih prečno preko naklona, bo potrebno biti natančen in preudaren. Zaradi narave proge so presenečenja v razvrstitvah možna, a favorite bo težko spraviti iz ritma, saj so le ti spretni, nežni in če je potrebno tudi grobi ter se ne bodo pustili prav lahko presenetiti. Pričakujemo belgijsko-nizozemski dvoboj, v katerega se bodo druge države le težko vmešale.

Štartna lista vseh kategorij

Dosedanji svetovni prvaki, vse od prvega uradnega svetovnega prvenstva leta 1950, so zbrani na tem mestu

Neposredne prenose si lahko ogledaš na www.uci.ch.

Spletna stran prvenstva

Uvodna fotografija UCI