Z 19. aprilom se začne zares. Dirka štirih otokov se tradicionalno začenja na Krku. Naslednji dan se seli na Rab, potem na Cres in na koncu na Lošinj. mtb.si bo vsak petek predstavil eno izmed etap. Vedno s krajšim opisom poti lanskoletnega udeleženca Mateja Hartmana, ki je vozil v dvojcu s Tomažem Mohoričem.

Na kratko

Štart in cilj prve etape je v Baški. Vmes pa 65 kilometrov in 1660 višinskih metrov vzponov po različnih podlagah in z dvema okrepnima postajama. Razgledi so zagotovljeni širom celotne trase, če boš le imel(a) čas gledati okoli sebe in ne le v navigacijo, merilec moči, srčnega utripa ali števec hitrosti.


Višinski profil prve etape

Mah opiše prvo etapo

Lani so organizatorji razmišljali, da bi pred prvo etapo naredili še prolog. A so to idejo opustili, saj bi tako dirko začeli že dan prej. Tako si prvi dan na štartni črti razporejen po štartnih številkah. Vseeno večina tekmovalcerv pride v Baško vsaj v torek popoldan, kjer v miru opravijo registracijo in prevzem štartnih številk. Že res, da lahko to storiš še v sredo zjutraj, a odštevanje takrat že teče.


Do Meseca in naprej.

V sredo, ob devetih zjutraj, se bo začelo zares. Kača tekmovalcev bo skozi Baško šla na Mesec in naprej. Za zadnjimi hišami se začne strm vzpon do cerkve Sv. Ivana. Tam asfalta zmanjka, strmina se unese in skozi borov gozd boš priplezal na Mesečevo pokrajino. Prvih 7 kilometrov in 360 višincev bo za teboj. Še prej bo šlo 600 tekmovalcev, eden po eden, skozi ozko grlo - prehod v kamniti ograji. Lani je Lenart Noč v njem zlomil krmilo, letos so prehod malo razširili.Plato Meseca se začne šokantno, s komaj vozno kamnito stezo. A po 300 metrih boš že na makadamski poti, ki te tresoče vodi čez planoto. Spust z nje je od jeseni asfaltiran, enak je vzpon po glavni cesti proti Velem vrhu. Še sreča, da ni treba prav do njega, saj je spust v Punat marsikomu že dovolj dolg in zahteven.

Travnata steza je na gosto posejana s skalami. Eni bodo med njimi vozili slalom, drugi spustili naravnost čez njih. Iz Punata bo šlo spet naravnost v nebo. Strma šodrasta pot je za mnoge nevozna, klopce ob njej neuporabne, križev pot pa realnost.


Križev pot? Ne, ne, samo razgledi.

Na srečo te potem čaka 18 precej mirnih, večnoma makadamskih kilometrov do Vrbnika. Za njim pa spet klanci, jasno navzgor. Skalnata cesta je grda, ko pa boš za vinogradom zavil desno na lepo stezo, boš kljub naporu spet užival. Malo tudi peš. Enoslednica se nadaljuje tudi za prevalom na spustu proti Dragi Baščanski.

Ko prideš na asfalt, lahko nehaš varčevati moči. Zadnjih deset kilometrov ne skriva nobenega presenečenja. V Dragi zaviješ desno čez (suho) strugo in po mehkih poteh, kakršnih nisi bil deležen v prejšnjh 60 kilometrih, v cilj. Pazi, da bosta s partnerjem ves čas vozila dovolj blizu. Na kontrolnih točkah in v cilju razlika med vama ne sme biti večja od dveh minut!Po prihodu v cilj vse tekmovalce ne glede na izbrani paket nastanitve čaka kosilo. Če je s kolesi vse v redu, jih takoj prevzamejo organizatorji. Drugače imaš par ur časa, da sam ali s pomočjo servisne službe odpraviš težave. Še isti večer gredo namreč vsa kolesa s trajektom na Rab.

Fotografije Matej Hartman

www.adriabike.hr

Preberi še lansko poročilo prve etape:
4 Islands: Krk je za nami