Po šprinterski soboti je sledila še nekoliko bolj sproščena nedelja z dirko v maratonu in nekateri so želeli poravnati račune za dan prej.

Rocky Trails maraton

Klasični prvoaprilski vikend v Premanturi se je zaključil z maratonom. Glede na kategorijo je bilo potrebno odpeljati enega, dva ali tri kroge po 20 kilometrov. Vse v naravnem parku Gornji in Spodnji Kamenjak.

Proga se z leti ni spremenila. Postala je samo še bolj groba in čeprav z okoli 300 višinskimi metri na krog ne obeta epskih vzponov, zahteva pravega maratonca. Grob teren s kratkimi tehničnimi vzponi in hitrimi spusti po istrskem kamenju terja od kolesarja znanje tehnike in srčni utrip v višavah, saj preko planjave in po poteh ob obali, le kak meter od morja, dobesedno letiš.


Vzponi in razgledi, če imaš čas za slednje

Tanja in Marek

V teh razmerah se je Tanja dobro znašla. Nekaj pomaga tudi poznavanje terena. In imela je svoj dan ter suvereno tekmovala z moškimi iz močnejših kategorij. Po treh krogih in 60 kilometrih je premagala Čehinji Barboro Prudkovo (Team Superior), ki ji je edina lahko kolikor toliko sledila, in Karlo Stepanovo (N1 Team).

Tanja: "Da, vem, pred 25 leti so se tako vozile dirke v krosu. A tudi če bi bilo sedaj isto, bi vseeno dirkala na gorskem kolesu in krosu."

Pri moških so dirko v ospredju vozili Marek Konwa (Volkswagen Samochody Uzytkowe) Tiago Ferreira (Dmt Racing Team) in Matous Ulman (Ceska Sporitelna Accolade). Čeprav je Ferreira poizkusil narediti razliko takoj na začetku, je pri tem naredil napako in zgrešil smer, tako da sta ga druga dva ujela in nadaljevali so skupaj. Po neštetih menjavah med dirko je na koncu prišlo do sprinta, v katerem je bil Marek Konwa močnejši. Tiago Ferreira je zaostal sekundo, Matous Ulman pa pet sekund.


Med slovenskimi predstavniki je bil v moški kategoriji najvišje uvrščen Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team). Dirko je zaključil na 14. mestu. Lenart Noč (Uni Team) je bil 27., Mitja Tancik (Energijateam.com) je dirko končal na 30. mestu.


Sobotni štart dečkov do 9 let

Adrenalina

Nastopila je tudi množica kategorij bolj ali manj “nabrušenih“ amaterjev in rekreativcev. Nekateri so se na progi dobro znašli, drugi so imeli svoje težave, tretji pa so jo zaključili s počeno zračnico. A po dirki so bili soglasni - Klub Adrenalina iz Medulina, prireditelj Rocky Trails vikenda, se je ponovno izkazal!

Delo v organizaciji in na progi je bilo opravljeno profesionalno, kot se spodobi za dirke tudi v višjem rangu, kakor je dirka na Kamenjaku. Pri tem pa je tudi po 25. letih ohranila mladeniško vzdušje in neprisiljen karakter, ki te potegne vase in ti ponudi druženje in zabavo ter ne samo dirkanja.

Zato številka skoraj 900 tekmovalcev v obeh dneh ne preseneti. Vsi se radi vračamo v Premanturo, kjer so tekmovalni cilji sicer v ospredju, a tremo pred prvo resno dirko v sezoni ti razbije prav ta sproščenosti in barvitosti.


Naslednje leto prvi vikend v aprilu! Udeležba obvezna! 

adrenalina.hr 

Vrstni redi 
Vrstni redi po krogih

Preberi še
V Premanturi na vrhu Tanja in Matous!

Na uvodni fotografiji Tanja v štartnem krogu krosa, še za Škarnitzlovo.
Vse fotografije so s sobotnega krosa, foto Matej Damijanić. 
Več fotografij v galerijah na Matejevi facebook strani.