Konec tedna se na otoku Lošinju začenja težko pričakovani Uniorjev pokal v spustu z gorskimi kolesi – Unior Downhill Cup. Četrta dirka v spustu s Sv. Ivana v Veli Lošinj bo hkrati generalka za prvo dirko svetovnega pokala čez natanko leto dni.

 

Na največja imena svetovnega spusta na 1,7 km dolgi skalnati progi z 256 m višinske razlike bo treba počakati še leto dni, saj imajo teden dni pred začetkom svetovnega pokala v Lurdu v Franciji kup drugih obveznosti. Brez dvoma pa bodo tudi najmočnejše ekipe na daljavo z zanimanjem spremljale dirko v Kvarnerju, kjer se je v zadnjih tednih mudil tudi kakšen njihov oglednik.
Ta konec tedna bo na štartu okoli 150 tekmovalk in tekmovalcev, večinoma iz Srednje Evrope, pa tudi od dlje. Kdor bo na progi prvič, se bo lahko le čudil, koliko raznovrstnih odsekov so prireditelji iz Atletskega kluba Lošinj in MTB Trbovlje stlačili v ne najdaljšo progo na svetu. Pa tudi tisti, ki so tu že nastopili pred letom, se bodo morali naučiti marsikaj novega, saj so delovne ekipe vso pomlad pripravljale novosti na progi.

 

“Burja lepo suši progo,” z Lošinja sporoča direktor dirke Sebastjan Zmrzljak. “Za konec tedna napovedujejo suho in toplejše vreme.”

 

Proga bo za prosti trening odprta že v petek, v soboto bo trening potekal od 9. do 14. ure, ob 15. uri se začne polfinalni nastop. Finale bo v nedeljo od 13.30 dalje.

 


Unior Downhill Cup je nadgradnja slovenskega pokala v spustu, ki pod okriljem Odbora za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije poteka že od leta 1993. Prva dirka na Lošinju je v koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI) vpisana kot dirka prve kategorije, naslednje štiri pa kot dirke druge kategorije. Dirka v Cerknem bo hkrati državno prvenstvo. Lošinj, Kranjska Gora, Soriška planina in Maribor štejejo tudi za pokal Hrvaške.

 

Koledar serije Unior DH pokal 2017

22./23. april – Lošinj (Hrv), UCI C1

13./14. maj – Kranjska Gora, UCI C2

15./16. julij – Cerkno, UCI C2/državno prvenstvo

2./3. september – Soriška planina, UCI C2

23./24. september – Maribor, UCI C2


#UniorDHCup

www.uniordownhillcup.com


Preberi še
Slovenski pokal v spustu je Unior Downhill Cup!
Na progi DH Lošinj vsak vikend kaj novega

Fotografije Klemen Humar


Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.